Portræt af Lilja Scherfig
Foto: Morten Holtum

Lilja Scherfig

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
Portræt af Lilja Scherfig
Foto: Morten Holtum

Indledning

Lilja Scherfig blev nomineret til Orla-prisen for sin anmelderroste debutroman ”Louie Louie” (2007) og har senest udgivet ”Bobolina” (2014), som handler om en ung teenagepiges forelskelse og ønske om at være frigjort. I sine ungdomsromaner og billedbøger skriver Lilja Scherfig ofte om kærlighed, venskab og mod i en direkte, humoristisk tone og med et feministisk touch. Karaktererne i forfatterens bøger mærker livet og følelserne for fuld styrke, og deres sorger, bekymringer, særheder eller mindreværd bliver ofte vendt til noget positivt, når de lærer at stå ved, hvem de er.

39168448

Blå bog

Født: 1970, Græsted.

Uddannelse: Forfatterskolen for børnelitteratur.

Debut: Pophans. Carlsen, 2006.

Litteraturpriser: Nomineret til Orla-prisen.

Seneste udgivelse: Drengen uden øre. Jensen & Dalgaard, 2021. Illustreret af Toril Bækmark. Kortroman.

Inspiration: Tina Sakura Bestle, Sanne Munk Jensen, Anne-Marie Donslund, Rebecca Bach-Lauritsen, Bjarne Reuter, Iben Mondrup og Suzanne Brøgger.

Artikel type
boern

Baggrund

”Alle byens børn ligger og snorker nu. Og jeg sidder på taget og suger natteluften ind og puster den ud igen. Med en dunkende bule over øret. Jeg rører ved den med pegefingeren og tænker på bjørneburet nedenunder. Far er ikke en almindelig far, det er han altså ikke! Han er en stor bjørn, der går rundt i sin hule og er ligeglad med alt og alle. Sådan var mor ikke. Hun var sød.”

”Louie Louie”, s. 13.

Lilja Scherfig er født i 1970, lidt udenfor Græsted i Nordsjælland. Hun er vokset op i en kreativ familie, og hendes bedstefar var forfatteren og kunstmaleren Hans Scherfig. ”Jeg kommer fra en udelukkende kreativ familie. Min mor, far, bedsteforældre og oldefar er kunstmalere, min ene bror er rock’n’roll musiker, mens den anden er illustrator og designer. Jeg ved, at jeg ikke ville passe ind i et 8-16 job, jeg har et kreativt gen, som fungerer bedst, når jeg er min egen chef,” siger forfatteren i et interview. (Thora Bruun: Lilja Scherfig – i bedstefars fodspor. Modkraft.dk., 2007-05-18).

Lilja Scherfig flyttede til København som 20-årig og har primært arbejdet inden for det kreative felt. Hun har studeret samfundsvidenskab på RUC, teatervidenskab på Københavns Universitet og gået på dramatikerlinjen på Den Ny Dramaskole. Hun har skrevet og instrueret flere teaterforestillinger. Derudover har hun arbejdet som journalist på månedsbladet Press og klummeskribent på BT. Hun har været foredragsholder og kursusinstruktør for bl.a. fagbevægelsen og ghostwriter for Joan Ørting. Siden 2006 har Lilja Scherfig skrevet rim til Maylands årlige familiekalender. Hun blev uddannet fra Forfatterskolen for børnelitteratur i 2003 og debuterede med billedbogen ”Pophans” i 2006. I 2007 fik hun udgivet sin første ungdomsroman ”Louie Louie”, som blev nomineret til Orla-prisen. 

Om skriveinspiration siger forfatteren: ”Jeg skriver ikke selvbiografisk, men jeg bruger mange af de følelser, jeg selv har haft over årene. Jeg har skrevet “Bobolina”, fordi jeg har haft lyst til at skrive en bog, der hylder livet. En hyldest til forelskelsen og livsglæden! Jeg er træt af at læse bøger, der hiver energien ud af en, fordi de er for triste og dystre. Min inspiration er bogen ”Spil for mig Zorbas”, for den har givet mig energi og glæde hele mit liv. Det er så dejligt, at få inspiration af at læse, synes jeg (…).” (Michael Engelbrecht: Fuck barbier og flade maver. Lokalavisen Vesterbro, 2014-03-14).

Bobolina

”Jeg lukkede øjnene, åndede ind og pustede ud, præcis som Carola havde gjort det. Og de sendte sgu varme strømninger op i mig, de dér kort; vibrerende varme strømninger. Jeg lod hånden glide over skæbnekortene, til jeg mærkede et koldt spark i brystet, åbnede øjnene og så på mit kort. The Lovers. – Wow! Hviskede Carola med ansigtet fuldstændig fordrejet af kosmisk energi.”
”Bobolina”, s. 8.

”Bobolina” (2014) er Lilja Scherfigs anden ungdomsroman. Den handler om 14-årige Bobolina, som bor i det fastliggende Cirkus Romanze. Bobolina gider ikke være en barbie, men vil hellere være frigjort. Hun har farvet sit hår grønt og går i lilla heldragt. Hun længes efter at møde kærligheden for fuld styrke. Sammen med bedsteveninden Carola planlægger hun, hvordan hun skal score cirkusdirektørens søn, Dieter, som hun er forelsket i.

Cirkuspsykologen dr. Pil har givet Bobolina diagnosen længselsfuldt indadvendt, men fordi hun gerne vil være kæreste med Dieter, beslutter hun sig for at være mere udfarende og modig. Med hjælp fra Carola og Carolas håndbog: Scor din drømmefyr på otte uger samt rusmidler på flaske går hun i gang. Mens Bobolina venter på at få rigtig sex med Dieter, har hun de frække tirsdagslege med kusinen og varmedunken.

50970930

Bobolina melder sig til et svævekursus, hvor Dieter er assistenttræner, selvom hun i virkeligheden er rædselsslagen for at svæve. Hun får kamp til stregen af de andre teenagepiger i Cirkus Romanze, som også er vilde med Dieter. Desuden er den diktatoriske cirkusdirektør Bosse noget utilfreds med, at Bobolina er interesseret i hans søn. Derhjemme får hun ikke meget opbakning til at svæve eller forfølge sine drømme. Bobolinas livstrætte mor, som altid ligger og graver i køkkenhaven, forsøger at appellere til sin datters fornuft.

Da den verdensberømte trapezkunstner King får elektrisk stød og bliver indlagt på hospitalet, møder Bobolina hans søn Fjong. Bobolina og Fjong udvikler et venskab, der bliver til en spirende forelskelse, hvilket kommer helt bag på Bobolina.

Bobolina er historiens jeg-fortæller. Bogen har et sprudlende sprogligt overskud, tonen er humoristisk, til tider en smule overgearet, men sproget matcher fint den forelskelsesrus, som Bobolina befinder sig i. Forfatteren skriver humoristisk, ærligt og frigjort om forelskelse, venindeforhold, jalousi og unge pigers seksuelle fantasier.