strid
Foto: Morten Holtum

Jakob Martin Strid

Liva Skogemann og cand.mag. Anna Møller, november 2024.
Top image group
strid
Foto: Morten Holtum

Jakob Martin Strids værker er ofte så detaljerige, at læseren kan gå på opdagelse i hver side i timevis. Ofte ligger politisk indignation og medfølelse for samfundets udstødte som en understrøm i både de tidlige satiretegninger og senere billedbøger, og forkærligheden for anarkistiske typer har været gældende siden gennembrudsstriberne med figuren Strid. Centralt i forfatterskabet står historier om hverdagens udflugter og om fantasiens endeløse rejselyst, og et hidtidigt højdepunkt er udgivelsen af ”Den fantastiske bus”, der blev tildelt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2024.

138760111

 

Blå bog

Født: 7. december 1972 i Gentofte.

Uddannelse: Autodidakt tegner, forfatter, illustrator.

Debut: Vi hader alting!! Politisk revy, 1997. Tegneserie.

Litteraturpriser (udvalgte): Dan Turèll prisen, 2001. Børnebibliotekarernes Kulturpris, 2008. Orla-prisen, 2008. Kulturministeriets Illustratorpris, 2009. Kronprinsparrets Kulturpris, 2012. Kulturministeriets Illustratorpris, 2023. Søren Gyldendal-prisen for børnelitteratur, 2024. Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, 2024.

Seneste udgivelse: Farver med Mimbo Jimbo. Gyldendal, 2024. Billedbog.

Inspiration: Ib Spang Olsen, Tove Jansson, Moebius, Miyazaki, Claus Deleuran og Halfdan Rasmussen.

 

Videoklip
Læsehulen: På tur i DEN FANTASTISKE BUS. Introduktion til Jakob Martin Strids ”Den fantastiske bus” med bl.a. oplæsning fra bogen. Gyldendal Forlag, 2024-03-26.

Artikel type
illustratorer

Baggrund

”Og langsomt… meget, meget langsomt, begyndte det at blive lyst. Jeg lånte Tolstojs gamle mappe om Balanka-ruten og læste højt: ”I Det sidste Land regerer en ond diktator. Han er en mutation mellem en blæksprutte og et REPTIL. Han har bestemt, at ingen må holde fødselsdag. Til gengæld har han selv fødselsdag HVER dag. Og alle de små unger skal give deres gaver til ham.””
”Den fantastiske bus”, s. 117.

Jakob Martin Strid (f. 1972) har skabt debat gennem hele sin karriere som tegner, lige fra de første skridt som satiretegner og til sine senere udgivelser som billedbogsforfatter. Selv mener han, at det som kreativt menneske er vigtigt ikke at være drevet af frygt, men derimod udvise mod og nysgerrighed.

Den selvlærte tegner startede med at skabe satiriske striber for ugeavisen Socialisten Weekend, der blev samlet i debuten ”Vi hader alting!!” (1997) og ”Jorden går under i år 2000” (1999), og som var kendetegnet af at dyrke provokationen. Stregen var enkel, men ekspressiv, og var som tonen ret grovkornet.

Fra 2000-2003 var han ansat på Politiken til at tegne og forfatte den daglige tegneseriestribe om figuren Strid, der var en uregerlig, lille figur med strithår, tegnet med en barnlig og enkel streg. Jakob Martin Strid har en fortid i det aktivistiske venstrefløjsmiljø, og på trods af, at det er tydeligt, hvilket (venstreorienteret) politisk standpunkt, han viste i sine Politiken-striber, er der langt fra den rebelske anarkisme, man kunne fornemme i hans tidligste tegninger.

Jakob Martin Strid er en privat mand, der ikke fortæller meget om sin familie og opvækst, men han er familiefar og boede i en årrække på Christiania i København. Siden er han flyttet. Han har modtaget prestigefyldte litterære priser som Kronprinsparrets Kulturpris i 2012 og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris i 2024 for bogen ”Den fantastiske bus”, og hans forfatterskab tæller populære, rablende og omdiskuterede billedbøger som ”Mustafas Kiosk”, ”Min mormors gebis”, ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” og ”I form med Tapiren!”. Efter uddelingen af Kronprinsparrets Kulturpris udtalte den beskedne tegner til Kultursøndag på P1: ”Prisen hjælper på min selvopfattelse. Det er jo ikke, fordi jeg ikke synes, det er fint at tegne, men jeg havde ikke tænkt, at det var så fint.” (Amira Høeg Daimar og Diana Bach: Strid børnebogsforfatter – jeg analyserer ikke mine egne bøger. Kultursøndag på P1, 2012-10-09). Udgivelsen ”Den fantastiske bus” var mere end 15 år undervejs og betragtes som et livsværk af Strid.

Aktuelt værk: Den fantastiske bus

”Min far blev så glad, da han så sine gamle venner, Charlie og André og de andre. Jeg havde ikke set min far i over et år. (…) Jeg tænkte, at nu var jeg lykkelig. Jeg var sammen med min far, og jeg var sammen med Silja og Charlie og mine venner. Og jeg tænkte, at det ikke gjorde noget, hvis vi aldrig kom frem til Balanka. Det ville være nok bare at være på vej til Balanka for evigt.”
”Den fantastiske bus”, s. 88-91.

I 2023 udgav Jakob Martin Strid den på alle måder tungtvejende bog ”Den fantastiske bus” på over 200 sider i bredformat. Bogen følger en gruppe dyrevenner, der bor ved havnen i udkanten af en storby. Byen er forurenet, og vennerne bor i interimistiske huse, som man må formode er besatte boliger, og byens ledere har igangsat en nedrivningsproces, der snart vil gøre vennerne hjemløse. Oveni det er lille Timo meget syg af forureningen, og derfor går vennerne sammen om at finde en udvej. Med den energiske grønne kat Spir som katalysator – og den aldrende alfaløve Tolstoj som leder – får vennerne bygget en gigantisk bus og kører afsted for at finde sagnlandet Balanka, hvor der vokser blomster, der kan kurere både syge børn og verdens tilstand efter atomkrig og katastrofer. Bogens fortæller er hvalpen Taku, hvis far arbejder langt væk på fabrik for at brødføde Taku, og andre centrale figurer er den sorte ræv Silja, der er nødt til at isolere sig pga. lydfølsomhed, den traumatiserede (og alkoholiserede) mekaniker Charlie og ateist-tigeren André.

”Den fantastiske bus” er et overvældende værk, hvor hver af de tegnede sider rummer nok detaljer til at kunne fortælle en hel historie. Tekstsiden er skrevet i dagligdagssprog med en ofte registrerende og genfortællende tone, men visse steder tager poesien over. Dette sker bl.a. i bogens dramatiske højdepunkt. Efter tolv tekstløse sider, hvor læseren følger den svævende bus, der er kørt ud over en rampe, ser Taku lige ind i ansigtet på tre gigantiske guder oppe i himmelhvælvet. Guderne er farvestrålende kæmpedyr med mange øjne og hænderne om bl.a. en Playstation-controller og en saftig burger. Den ene gud hjælper Taku, og gudens stemme lyder, som om ”himlen og skyerne taler” (s. 155).

137353571

I ”Den fantastiske bus” er det kunsten (musikken) og naturen (safranliljerne), der skal redde verden, men da den gamle arkitekt og gruppens patriarkalske ledertype Tolstoj står foran at skulle starte systemet, bliver han pludselig grebet af angst. Han har ventet 25 år, og han instruerer i stedet de unge i, hvordan de skal gøre. Resonansen vibrerer blomsternes støvdragere løs, og vennerne ser dem stige op i luften og sprede sig ud over verden.