janne teller
Foto: Morten Holtum

Janne Teller

stud.mag. Nicoline Siebken Skandov, 2014. Blå bog og bibliografi opdateret 2018.
Top image group
janne teller
Foto: Morten Holtum

Bag Janne Tellers virke som forfatter ligger en fortid som rådgiver for FN og EU. Det kan mærkes i teksterne. Krig, landegrænser og flygtningestrømme smeltes sammen med store spørgsmål om livets mening og moralens grænser i et moderne vesten. Hendes kosmopolitiske baggrund slår rødder i forfatterskabet, og man møder både magiske og realistiske figurer fra nær og fjern i Janne Tellers bøger. Alt fra nordiske guder til skruppelløse forlæggere og nihilistiske teenagere.

 

55150648

Blå bog

Født: 8. april 1964 i København.

Uddannelse: Cand.polit., 1988.

Debut: Odins ø. Gyldendal, 1999.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 2001. Le Prix Libbylit, 2008.

Seneste udgivelse: At gå nøgen : enogtyve essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske. Politiken, 2018. Oversætter: Jacob Giese ... [et al.].

 

Læs børneportrættet af Janne Teller

 

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”...jeg kigger på hendes mand, deres øjne mødes, vore øjne mødes, skrivemaskinen, jeg kigger på skrivemaskinen, ligner et insekt fra en anden tid med sine bogstavøjne på de sorte stikkende følehornstaster…”
”Afrikanske veje”, s. 15.

Janne Teller er på mange måder en kosmopolit. Hendes mor blev født i Østrig og voksede op nær grænsen til Slovenien. Efter 2. Verdenskrigs udhungrende år kom moren som tolvårig til Danmark på ’opfedning’ med Røde Kors, hvilket i hendes voksne år gav hende lyst til at vende tilbage til landet. Farens familie var økonomiske immigranter fra Tyskland, der kom til Danmark for at søge lykken og skabe sig en bedre tilværelse.

Forfatterens rødder forplanter sig dermed på tværs af Europas grænser, hvorfor flygtningehistorier også har fået særlig plads i Tellers forfatterskab. ”Du er altid nødt til at huske på, at dette er mennesker. Det kunne være dig selv. Det er skæbner vi taler om, ikke bare tal,” siger Janne Teller om immigrationsproblematikken (Orsolya Ruff: I never write to provoke: Interview with Janne Teller. HLO, 2012-06-05. Egen oversættelse).

Selvom Janne Teller altid har vidst, at hun ville skrive, har hun også taget en uddannelse, og blev i 1988 cand.polit. Herefter rejste hun rundt som økonomisk og politisk rådgiver ved EU og FN og har bl.a. arbejdet i Bruxelles, New York, Dar-es-Salaam og Maputo.

I sine unge år som færdiguddannet økonom boede hun forskellige steder i Afrika, som hun fik et særligt forhold til. To år i både Tanzania og Mozambique, og siden har hun rejst rundt på kontinentet i forbindelse med forskellige humanitære arbejdsopgaver.

Siden 1995 har Janne Teller arbejdet som forfatter på fuld tid, men kan indimellem savne fællesskabet fra det politiske arbejde: ”Jeg savner det multikulturelle liv og at være involveret med en gruppe mennesker om noget, at have et fælles mål. Men jeg føler mig meget hjemme, når jeg skriver mine historier. Jeg behandler emnerne ved at bruge min erfaringer, og det jeg har lært. Så jeg arbejder med de samme ting nu, bare fra en anden vinkel.” (Orsolya Ruff: I never write to provoke: Interview with Janne Teller. HLO, 2012-06-05. Egen oversættelse).

Dette portræt præsenterer Janne Teller som forfatter af voksenlitteratur. Hendes forfatterskab rummer også ungdomsromanen ”Intet”, som hun brød igennem med som børne- og ungdomsforfatter. Det kan du læse mere om her: http://www.forfatterweb.dk/oversigt/teller00.

 

Odins ø

”»Mennesket er hverken godt eller ondt. Ikke mere end alle andre levende væsener«. Ambrosius Fiskeren sukkede. »Menneskets natur er blot sådan, at den nogle gange må tøjles lidt for ikke at fare vild. Det er hverken godt eller ondt, blot smerteligt.«”
”Odins ø”, s. 351.

I Janne Tellers debutroman, ”Odins ø” fra 1999, havner guden Odin i landsbyen Smedjeby, da hans hest har brækket benet. Efter landsbyen at dømme befinder vi os i en dansk fortid, der ligger langt før biler, attachémapper og nationalkriser. Snart drager vi med Odin i snestorm ud af landsbyen, og inden længe er Odin tæt på at blive kørt ned. Den lille beskæggede, nordiske gud befinder sig i det moderne Sydnorden – et land der på alle måder beslægter sig med Danmark.

Her afstedkommer Odins ankomst et ramaskrig, da han uden CPR-nummer, adresse eller viden om sin forhistorie lader sine guddommelige persona sætte systemerne i den moderne verden i kog. Så snart han er placeret på en psykiatrisk afdeling, begynder religiøse fanatikere at dukke op med faner og talerstole, medierne kappes om historien og snart er Odin det eneste problem, ministrene på Christiansborg kan bekymre sig om. En lille mærkværdig skare, med bankdamen Sigbritt Holland som bannerfører, påtager sig den opgave at bringe Odin tilbage til Smedjeby. Der er dog et problem. Byen findes på en ø i strædet mellem landene Syd- og Nordnorden, der ikke eksisterer.

22463144

”Odins ø” er en mytisk fortælling i en moderne kontekst. En allegori på nutidens pærevælling af både politisk og religiøs ekstremisme. En lille elskværdig mand, der kommer med vise ordsprog, mens han snor fingrene om sit lange skæg bliver handlingsudløseren for en lang række absurde begivenheder, der med en konstant underliggende satire udstiller det moderne menneskes selvfedme. Den narcissistiske embedsmand fra den ’Europæiske Bastion’, den populistiske og småneurotiske Statsminister, den selverklærede kristne profet – listen med vor tids egocentrikere, der med hver deres selvophøjende mission sammen sejler verden mod ragnarok, er lang i ”Odins ø”.

På den anden side af rælingen finder vi de sære, udstødte stereotyper, der i romanen bærer kærlighedshistorien, de ægte værdier og verdens frelse. Sigbritt Holland er også i denne båd, men repræsenterer samtidig den forestilling, at selv den tørre valutaekspert fra banken kan finde frem til livets sande værdier og gøre det rigtige.