Thorstein Thomsen
Foto: Robin Skjoldborg

Thorstein Thomsen

Peter Tværmose Nielsen. 2000. Blå bog og bibliografi opdateret 2022.
Top image group
Thorstein Thomsen
Foto: Robin Skjoldborg

Da Thorstein Thomsen var et år gammel, blev hans forældre skilt, og han voksede op hos sin mor der arbejdede som kontorassistent, "…til 800,- om måneden", som han selv på et tidspunkt hævder. Det var først musikken der optog ham, og i 1974-75 spillede han blandt andet sammen med C.V. Jørgensens band som pianist. I 1975 udkom hans første samling historier, "Fy for den lede, om børn i gamle dage". I 1977 kom hans første roman, "Rejsen til planeten Droj", som han dog ikke var specielt stolt af. Han hævdede selv at have skrevet den på 14 dage under et piletræ i sin mors have...

 

61769129

Blå bog

Født: 26. juli 1950, Jægersborg ved Lyngby.

Død: 16. september 2021.

Uddannelse: Cand.mag, 1982.

Debut: Fy for den lede: 5 historier om børn i gamle dage. Charlatan, 1976.

Bedst kendte værk: Frede-bøgerne.

Litteraturpriser: Børnebibliotekarernes Kulturpris, 1985. Kulturministeriets Initiativpris, 1988. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 1994. BMF's Børnebogspris, 2001.

Seneste udgivelse: Tre røvere og en pølseløve. Gads børnebøger, 2022.

Inspiration: Knut Hamsun, Charles Dickens og The Beatles.

Hør lydklip fra 'Min skaldede morfars godnathistorier'

Artikel type
boern

Thorstein Thomsen som barn

Thorstein Thomsen blev født i 1950 i Jægersborg ved Lyngby. Da han var 1 år gammel blev hans forældre skilt, og han voksede op hos sin mor der arbejdede som kontorassistent "til 800,- om måneden", som han selv nævner. Han husker at dét måtte han ikke sige til nogen. Hans far arbejdede som typograf i København, men var ikke nogen god far for Thorstein. Han siger selv om sin far: "Han var en god typograf, men en dårlig far som overhovedet ikke forstod sig på børn og som ikke var noget for mig. Jeg var selvfølgelig noget for ham! Sådan er det."

29820236

Efter skilsmissen havde hans mor forskellige kærester - den ene værre end den anden - og da Thorstein var 7 år gammel blev hans mor gift igen, og han fik en lillesøster. Morens mand var alkoholiker, så Thorstein Thomsen fik tidligt et forhold til den side af livet, hvilket da også skinner igennem i hans forfatterskab.

Thorstein Thomsen startede i Bernadotteskolen og gik der de første tre år af sin skolegang. Bernadotteskolen var ikke noget for ham, og han gik der også kun efter sin fars ønske. Efter tredje klasse skiftede han til den kommunale skole i Lyngby, og allerede i 1964 kom han med i sit første orkester - et orkester der blandt andre også talte C.V. Jørgensen. Thorstein Thomsen tog realeksamen i 1967 og studentereksamen 3 år efter fra et gymnasium i Hellerup.

Thorstein Thomsen som voksen

Thorstein Thomsen startede på universitetet i 1970, og det tog ham 12 år at blive færdig. Det skyldes blandt andet at han ikke læste særligt koncentreret, fordi han arbejdede med en masse andre ting ved siden af studierne. Det var primært musikken der optog ham, og i 1974-75 spillede han blandt andet sammen med C.V. Jørgensen´s band som pianist. Senere dannede han selv gruppen Charlatan der bestod frem til 1981, og som udsendte to LP´er. Han kunne faktisk leve af de jobs han havde ved siden af studierne, og det lykkedes ham at komme igennem universitetet uden studiegæld.

Efter uddannelsen på universitetet var han to måneder i pædagogikum (praktisk prøve for fremtidige gymnasielærere), men han fandt hurtigt ud af at han ikke havde lyst til at undervise i gymnasiet. Han sprang fra, hvilket han ikke har fortrudt. I 1975 udkom hans første bog, Fy for den lede om børn i gamle dage. I 1977 udkom hans første roman, Rejsen til planeten Droj som han dog ikke er specielt stolt af . Han hævder selv at have skrevet den på fjorten dage under et piletræ i sin mors have. I 1981 udkom Fem fortællinger om Rock og den første Frede-bog, og Thorstein Thomsens succes som forfatter blev grundlagt.

Thorstein Thomsen spreder sig stadigt over mange områder. Han spiller musik, men som han selv siger, har han måske prøvet så mange forskellige instrumenter at han aldrig er blevet særligt god til at spille på nogen af dem. Han tager ud og optræder, han er involveret i teater, TV og hørespil, og han skriver stadig romaner, billedbøger og børnerim.