Adda Lykkeboe
Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix

Adda Lykkeboe

journalist Madeleine Saunte, iBureauet/Dagbladet Information. 2009.
Top image group
Adda Lykkeboe
Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
Main image
Adda Lykkeboe
Foto: Forlaget DarkLights

Indledning

En pensioneret bibliotekar, der skriver erotiske romaner, er en noget usædvanlig kombination. Ikke desto mindre beskriver Adda Lykkeboe den utæmmelige kærlighed mellem mand og kvinde med patos og sensualitet. Det er romantiske og overnaturlige historier om kunstneriske og egensindige kvinder, der ikke kun gør mændene vanvittige af kærlighed, men også bedriver elskov med engle. Ærkeengelen Gabriel indgår i debutromanen “Kontrakten” og i “Balladen om Antonie”, mens Rafael spiller en mindre rolle i “Kærlighedens passagerer”. Adda Lykkeboes romaner handler om kærlighed, engle og musik, og befolkes af operasangerinder, danserinder og gentlemen.

 

46552644

Blå bog

Født: 20. april 1939 i Kolding.

Uddannelse: Bibliotekar, Danmarks Biblioteksskole 1965.

Debut: Kontrakten. Modtryk, 1999. Roman.

Litteraturpriser: ingen.

Seneste udgivelse: Doras datter. DreamLitt, 2019. Roman.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

“De sad i tavshed og så på hinanden. Hun krakelerede for øjnene af ham, og han rakte forfærdet ud efter hendes hænder, da hendes bryst hævede sig i et åndedrag, der slap gråden fri i en tåreflod. Hun så stadig på ham, og hendes hænder holdt fast om hans.”
“Balladen om Antonie”, s. 264.

Adda Lykkeboe er født den 20. april 1939 i Kolding. I 1947, da hun var syv år gammel, flyttede hun til Tòrshavn med sin familie. Opvæksten på Færøerne blev en skelsættende begivenhed i hendes liv, hvilket afspejles i forfatterskabet. Dele af handlingen udspiller sig på øerne i næsten alle hendes romaner, færinger optræder som en naturlig del af persongalleriet, og brudstykker af dialoger er endda skrevet på færøsk. På Færøerne vækkedes i særdeleshed forfatterens kærlighed til heste og ridning, og en interesse for katoliscismen gennem Franciskanernes nonneskole.

I 1954 fik Adda Lykkeboes’ far et nyt job, og hele familien flyttede til Århus, hvor Adda fulgte de sidste folkeskoleår på Katedralskolen. I 1956 afsluttede hun folkeskolen, og i 1958 blev hun student fra Århus Akademi. Derefter frekventerede hun forskellige uddannelser, indtil hun landede på Danmarks Biblioteksskole. I 1965 blev hun uddannet bibliotekar, og fra 1966 til 1999 arbejdede hun ved Århus Kommunes Biblioteker.

Under sit virke som bibliotekar drømte hun ikke om at blive forfatter. Som hun siger: “Jeg har ikke gået med en skabsforfatter i maven, som bibliotekar var jeg omgivet af bøger og havde nok at gøre med at læse dem” (www.litteratursiden.dk/forfattere/adda-lykkeboe). Derfor kom det som en overraskelse, da noget rørte sig i hende under en ferie i Firenze i 1992, og hun begyndte at skrive. Hun følte sig overvældet af indtrykket fra de toscanske landsbyer og byer, og mødet med kunsten og den katolske kirke blev en udløsende faktor for den voksende inspiration til at skrive. Det fik minderne fra barndommen og ungdommen på Færøerne til at vælde frem. “Nu er jeg hvor jeg skal være" sagde Karen Blixen ved mødet med Afrika. Jeg tænkte sådan, da jeg første gang rejste rundt i Toscana.” (www.addalykkeboe.dk/biografi.htm).

I 1999 udgav hun sin debutroman “Kontrakten”, samtidig som hun holdt op med at arbejde som bibliotekar. Siden hun sprang ud som forfatter i den modne alder af tres, har hun været meget produktiv, og i det forgangne tiår har hun udgivet fem romaner.

Adda Lykkeboe er i dag bosat i Toscana i tæt kontakt med den natur og det landskab, som hun sætter så meget pris på.

Kontrakten

“Jeg kan ikke forhindre mit skød i at svulme og åbne sig og dryppe som kødet fra de nektariner han bider i. Rejsen er en flugt, et helle, nej en stilhed fremtvunget for at holde kaos fra livet lidt endnu. Det lykkes os i korte gyldne glimt afspejlet i vore øjne igen at være elskende, men vi siger ingenting.”
“Kontrakten”, s. 7.

Adda Lykkeboes korte erotiske debutroman “Kontrakten”, der udkom på forlaget Modtryk i 1999, handler om et kærlighedsforhold, der bliver sat på prøve.

Johann og Maria har et idyllisk og lidenskabeligt samliv, indtil Johann i et øjebliks tankeløs beruselse og liderlighed bedrager hende med en fremmed kvinde. Da Maria opdager det, opstiller hun en frygtelig pagt i et desperat forsøg på at redde deres forhold. I tre måneder forpligter de sig til at være hinanden utro med professionelle partnere i den andens nærvær. For som Maria selv siger “med kød skal kød fordrives” (side 21).

22375814

Handlingen udspiller sig i disse turbulente måneder, hvor sadisme, selvpineri, kærlighed, vrede og jalousi skiftevis tager overhånd i den erotiske magtkamp. Dramaet spidses til, da Christian, en moden herre bosat i Toscana, hvirvles ind i det unge pars fatale spil. Situationen virker stadig mere håbløs og kompliceret, indtil Marias skytsengel Gabriel træder frem som fortæller i bogens tiende kapitel. Gennem Gabriels vinkel erfarer læseren, at der måske er en større mening bag de ting, der sker, og at det, der tager sig ud som tilfældigheder, måske ikke er så tilfældigt endda.

Historien er skrevet i en simultan nutid, og det er de involverede personer, der fortæller historien fra hver deres vinkel i de forskellige kapitler. “Kontrakten” er skrevet i en højtidelig og dramatisk, næsten gotisk stil, der iscenesætter det skæbnesvangre i kærligheden og elskoven. Der er flere meget eksplicitte seksuelle beskrivelser, men det er kærligheden som altomfattende følelse, og ikke kun den sensuelle, der er i højsædet i denne roman. Især viser historien, hvor smertefuld og grum den til tider kan være.

“Kontrakten” blev genudgivet af forlaget DarkLights i 2007.