harald voetmann
Foto: Robin Skjoldborg

Harald Voetmann

journalist Anders Olling, iBureauet/Dagbladet Information, 2011. Opdateret i 2015. Opdateret i februar 2018, Bureauet.
Top image group
harald voetmann
Foto: Robin Skjoldborg
Main image
Voetmann, Harald
Foto: Katrine Neumann

Indledning

Ved første øjekast kan Harald Voetmanns forfatterskab virke overbefolket af lummer kropslighed og mærkelige eksistenser, men under det hele ligger en eviggyldig undersøgelse af vores rationelle og dyriske sider. Mennesket kæmper for at hæve sig over de andre dyr, men alligevel har den indre abe det i sidste ende med at vinde over fornuften.

I Harald Voetmanns anerkendte forfatterskab ramler antikkens fremmedartede tankegods ind i nutidens rationalitet, og Voetmann giver stemme til typer, hvis gammelkloge livssyn kan virke bedaget, men ikke desto mindre giver anledning til særlige undersøgelser af ensomhedens væsen.

 

48321925

Blå bog

Født: 1978, opvokset i Birkerød.

Uddannelse: Forfatterskolen 1997-99, grundforløb i Latin på Københavns Universitet 2003-06.

Debut: Kapricer. L&R/Arena, 2000. Kortprosa.

Litteraturpriser: Ingen oplyst.

Seneste udgivelse: H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog : ogsꜳ indeholdende hans Fodreise fra Nyhavn til Amalienborg med kort Ophold ved Magasin du Nord i Ꜳret 2020. Gyldendal, 2020.

Inspiration: Sotates fra Maroneya, antik græsk digter og filosof, som blev henrettet ved drukning, fordi han i sine vers gjorde nar af kongen, der havde giftet sig med sin søster.

Reformation og renæssance

 

 

 

Artikel type
voksne

Kilder citeret i portrættet

Ord til alle sider, 2010-12-17.

Baggrund

“Ligesom slavernes arbejde i trædemøllerne var formålet med mit arbejde at give liv og bevægelse til det døde; død ånd for mig, død materie for dem.”
“Vågen”, s. 21.

Harald Voetmann har taget springet fra outsider med skrivekløe til kunstnerisk anerkendt forfatter. Han debuterede i 2000 efter endt forfatterskoleuddannelse med kortprosasamlingen ”Kapricer”. Han har siden lagt afstand til debuten og betegnet arbejdet med den som ”lidt rundtosset, jeg tror, jeg sparkede i blinde” i et interview på hjemmesiden www.ordtilallesider.dk i 2010. Siden udkom ”Autoharuspeksi” i 2002, og endelig kom det kunstneriske gennembrud med den anmelderroste novellesamling ”Teutoburger” i 2005.

I 2010 udgav Voetmann sin første roman, den historiske roman ”Vågen” om den romerske naturhistoriker Plinius den Ældre. Endnu engang var anmelderne begejstrede, og romanen er blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris og nomineret til Montanas litteraturpris.

Harald Voetmann har sideløbende med sin forfattergerning taget grunduddannelsen i latin på Københavns Universitet. Interessen for den antikke verdens fremmedartede tankesæt er en inspiration for Voetmann i sit virke, hvor han spiller på sammenstødet mellem nutiden og antikkens måde at anskue verden. Han har siden uddannelsen oversat et par antikke værker fra latin til dansk: Petronius' satiriske værk ”Satyricon” og et lille udvalg fra 7. og 8. bog af Plinius den Ældres naturhistorie, som også har tjent som oplæg til Voetmanns første roman ”Vågen”.