Jesper Steins roman ”Lejr” (2025) handler om den midaldrende mand Kaspar, der kæmper med sin følsomhed som på den ene side et trumfkort og den anden side en kæphest.
Han er i krise, da han tager på sommerlejr med sine to børn, Sara på 15 og Julius på seks. Hans ægteskab ligger i ruiner efter en uheldig optræden til hans nu ekskones fernisering, og han har svært ved at nå sin teenagedatter, som lægger afstand til sommerlejr-konceptet. Kaspar føler sig splittet mellem sin datter, som han gerne vil nå, og sommerlejrens selskab af kreative og intellektuelle typer, som han så gerne vil være en del af. Som dagene på sommerlejren skrider frem, eskalerer konflikten mellem datteren og resten af selskabet, og dermed mellem Kaspar og resten af selskabet. Hans behov for at passe ind og blive accepteret fremstår mere og mere tvangsmæssig, men samtidig har han svært ved at styre sin vrede over de andre lejr-deltageres manglende velvillighed over for ham selv og Sara.
139951867
”Lejr” er fortalt i 3. person fra Kaspars synsvinkel, og hans blik formidler splittelsen og hykleriet både hos ham selv og lejrens arrangører, der på trods af gode intentioner om sammenhold fanges af deres egen selvretfærdighed. Kaspar ønsker at skabe en god ferie for sine børn, men hans enorme behov for samhørighed bringer ham i konflikt med datteren, der ikke føler, at hendes far støtter hende over for lejrens moralpoliti. Samtidig er lejrens initiativtager Nanna så optaget af at styre slagets gang, at den åbenhed og rummelighed, der var intentionen med lejren, fordufter i mødet med lejrens teenagere, herunder Kaspars datter, der ikke vil lade sig styre af forældrenes bedrevidende opførsel.
”Lejr” handler altså ikke kun om en moderne mand i konflikt med sig selv, men beskriver også et sammenstød mellem generationer: Teenagepigerne, hvis udfoldelser bevæger sig på en knivsæg af bevidst provokation og uskyldig leg, og de voksne, som gerne vil beskytte pigerne fra at komme galt afsted, men hvis egne komplekser, interne stridigheder og selvoptagethed spænder ben for at forstå de unge.