Audre Lorde
Den caribisk-amerikanske digter og essayist Audre Lorde (1934-92) skriver ud fra sine erfaringer som digter, mor, kriger, sort og lesbisk. Hun kalder poesien for et af sine våben i kampen for at ændre vores fælles fremtid.
Den caribisk-amerikanske digter og essayist Audre Lorde (1934-92) skriver ud fra sine erfaringer som digter, mor, kriger, sort og lesbisk. Hun kalder poesien for et af sine våben i kampen for at ændre vores fælles fremtid.
Bernardine Evaristo skriver fra outsiderens perspektiv. Karaktererne i hendes romaner er mærket af deres fortid. Både i “Girl, Woman, Other” (2019) og “Mr. Loverman” (2013) kæmper de for at overvinde kønsmæssige, kulturelle og racemæssige barrierer.
Den japanske forfatter Yoko Tawada, der både skriver på tysk og japansk, er i dag en af Japans mest læste og oversatte forfattere. I “En isbjørns erindringer” skriver hun medrivende og humoristisk om relationen mellem dyr og mennesker i en fortælling om tre generationer af isbjørne.
James Baldwin hører til blandt det 20. århundredes vigtigste forfattere. Både som romanforfatter og essayist har James Baldwin skrevet vigtige værker om homoseksualitet og om erfaringen af at leve i USA som sort mand.
Da en hvid amerikansk politimand d. 25. maj 2020 pressede sit knæ imod George Floyds sorte hals i otte forfærdelige minutter, blev det filmet, og USA’s kolossale raceproblemer på ny udstillet for hele verden.
Debatten omkring race og diskrimination blussede op igen over hele verden med mordet på George Floyd, som døde under en voldsom anholdelse i Minneapolis i USA.
De marginaliserede spiller hovedrollen i den fransk-marokkanske forfatter Tahar Ben Jellouns forfatterskab.
Joyce Carol Oates har siden sin debut i 1963 skrevet om det USA, hun er vokset op i – et land præget af racisme, kvindeundertrykkelse, vold og store drømme.
Den jamaicanskfødte digter, essayist og dramatiker Claudia Rankine er ikke akademiker eller aktivist, men hendes politiske idealer og tanker er trængt langt ind i den amerikanske kultur.
Morten Pape rammer med sine romaner der, hvor det gør mest ondt. Med sit intense og ærlige indblik i opvæksten i Urbanplanen på Amager stiller han i alle tre romaner, “Planen”, “Guds bedste børn” og “I ruiner”, skarpt på stærkt frustrerede og understimulerede samfundsgrupper.
Er du biblioteksbruger eller elev?