portræt af Claire Keegan
Foto: Murdo McLeod

Claire Keegan

cand.mag. Anna Møller, juni, 2023. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
portræt af Claire Keegan
Foto: Murdo McLeod

Hos Claire Keegan er der sjældent et ord for meget. Den irske forfatter er ikke den mest produktive – og hendes bøger er ofte korte – men hvad hun mangler i kvantitet, råder hun bod på i kvalitet. Hendes noveller og kortromaner er rørende skæbnefortællinger, og hendes fremstilling af de omsorgssvigtede i samfundet er elegant og kærlighedsfuld. Ofte rummer hendes bøger en opfordring til at vælge medmenneskelighed over griskhed, egoisme og snæversynethed, og selvom den prisvindende forfatter debuterede i 1999 og er en del af det irske skolepensum, er hun først nu ved at få sit danske gennembrud. Det er fuldt fortjent.

137751534

 

Blå bog

Født: 1968, County Wicklow syd for Dublin, Irland.

Uddannelse: Engelsk og politiske studier på Loyola University, Louisiana, samt en MA (cand.mag.) i kreativ skrivning fra University of Wales og en M.Phil (cand.phil.) fra Trinity College Dublin.

Debut: Antarctica. Faber and Faber, 1999.

Litteraturpriser: The William Trevor Prize, 1999. The Rooney Prize for Irish Literature, 2000. The Olive Cook Award, 2000. Los Angeles Times Book of the Year, 2001. The Edge Hill Short Story Prize, 2007. The Davy Byrnes Irish Writing Award, 2009. Orwell Prize for Political Fiction, 2021 m.fl.

Seneste danske udgivelse: I sidste øjeblik : fortællinger om kvinder og mænd. Gutkind, 2024. (So late in the day, 2023). Oversætter: Signe Lyng. (Noveller).

Inspiration: Opvæksten på en gård. Irsk natur og folklore. Social ulighed. Menneskets følelsesliv.

 

Videoklip

Claire Keegan answers readers' questions about 'Small Things Like These'. The Booker Prize, 2022-10-06.

Spørgsmål og svar om Claire Keegans skrivning ifm. udgivelsen af ”Den slags små ting”, bl.a. om besværet ved at finde på en bogtitel samt en afsluttende oplæsning fra bogen.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Da damen kommer ud, tager hun sig ikke af mændene. (…) Hun ler og slikker på tommelfingeren og tørrer noget af mit ansigt. Jeg kan mærke hendes tommel, blødere end min mors, tørre, hvad det nu end er, væk. Da hun mønstrer mit tøj, ser jeg min tynde bomuldskjole og de støvede sandaler med hendes øjne. Et øjeblik ved ingen af os, hvad vi skal sige. En sær, lummer brise stryger over gårdspladsen. »Kom indenfor, a leanbh.«.”
”Omsorg”, s. 11.

Claire Keegan blev født i 1968 i County Wicklow syd for Dublin, Irland, som den yngste i en stor romersk-katolsk familie med i alt seks børn. Familien boede på en gård på landet, og allerede som barn var hun optaget af bøger: ”Da jeg var lille, havde vi Ladybird-bøger. Flere af dem var gamle eventyr. Som Rødhætte og Hans og Grete. Og de var fantastiske, for der var altid noget skræmmende i dem. Jeg var meget optaget af eventyrfortællinger og det overnaturlige. Fornemmelsen af, at der altid var noget ude i verden, som man skulle passe på, og at hvis man mødte det og ikke kunne håndtere det, ville det få konsekvenser. Det er noget, jeg stadig tror på.” (Gutkind Forlag: Interview med Claire Keegan. Gutkind.dk, 2022-02-03).

Som 17-årig tog Claire Keegan til New Orleans, Louisiana, for at studere politik og engelsk, og hun vendte tilbage til Irland i 1992 som 24-årig. Senere boede hun et år i Cardiff, Wales, hvor hun tog en MA (cand.mag.) i kreativ skrivning, samtidig med at hun underviste i kreativ skrivning på University of Wales.

I 1999 debuterede Claire Keegan med novellesamlingen ”Antarctica”, der modtog den irske litteraturpris Rooney Prize samt William Trevor Prize, og i 2007 udgav hun sin anden novellesamling, ”Walk the Blue Fields”. I 2010 udgav hun den lange novelle – eller kortroman – ”Foster” (”Omsorg”, 2022) i magasinet New Yorker, og senere udkom den som selvstændig bog. Kortromanen modtog prisen Davy Byrnes Short Story Award, og i 2022 blev den filmatiseret som ”An Cailín Ciúin (The Quiet Girl)”. I 2021 udgav Claire Keegan kortromanen ”Small Things Like These” (”Den slags små ting”, 2021), der blev nomineret til Booker Prisen i 2022.

Siden 2008 har Claire Keegan været medlem af den irske kunstnersammenslutning Aosdána, og hendes bøger er oversat til 30 sprog indtil videre.

Privat bor Claire Keegan på landet i Irland, og heste spiller en stor rolle i Claire Keegans liv. Hun både rider og har sine egne heste.

Den slags små ting

”Mens de fortsatte deres færd og mødte flere folk, Furlong kendte og ikke kendte, tog han sig i at spørge sig selv, om der var nogen mening med tilværelsen, hvis man ikke hjalp hinanden? Var det muligt at fortsætte år efter år, årti efter årti, gennem et helt liv uden en eneste gang at være modig nok til at gå imod det, der var, og alligevel kalde sig kristen og se sig selv i øjnene?”
”Den slags små ting”, s. 119.

Claire Keegan slog igennem internationalt med kortromanen ”Small Things Like These” fra 2021 (”Den slags små ting”, 2021) om 40-årige Bill Furlong, der voksede op på en irsk herregård med sin mor. Moren arbejdede som ung stuepige for herregårdens enke, den protestantiske Mrs. Wilson, og selvom hun blev gravid uden for ægteskab, fik hun lov til at blive på gården og bo med Bill, der blot kaldes Furlong af fortælleren. I skolen bliver Furlong drillet pga. sin manglende far, men han vokser op med kærlighed og bliver en hårdtarbejdende mand med egen handel med optændingsbrænde og kul. Han gifter sig med Eileen, og de får fem døtre, der klarer sig godt i den lille by New Ross, der er præget af stor ulighed og fattigdom.

61592423

På trods af familiens relative velstand længes Furlong efter at holde fri i stedet for at knokle hele tiden og en anden idyl end den, der hersker i det travle katolske hjem. Da han en dag skal levere kul til et pigehjem med vaskeri drevet af katolske nonner, møder han en ung desperat pige, der tigger om at blive lukket ud fra det låste pigehjem, så hun kan drukne sig i floden, og senere finder han den unge pige Sarah låst inde i nonnernes kulhus. Sarah spørger efter sin lille søn, der er blevet taget fra hende. Inde på klosteret forsøger den øverste nonne, priorinden, at glatte ud og bestikke Furlong til at tie stille om, hvad der foregår, og han forlader nonnerne igen. Hans dårlige samvittighed hjemsøger ham imidlertid, og juledag vandrer han mere eller mindre tilfældigt op til klosteret og befrier Sarah, der igen er blevet låst inde i kulhuset.

Titlen ”Den slags små ting” er en betegnelse, der bruges om Furlongs tanker om ulighed, uretfærdighed, nød og elendighed. Ting, der bestemt ikke er små. Furlong nægter da også at lade, som om behandlingen af de undertrykte kvinder skal ignoreres. I stedet insisterer han på, at børn født uden for ægteskab – som han selv – skal hjælpes til et godt liv. Kortromanen er fortalt fra Furlongs synsvinkel, men samtidig er der fra fortællerens side et overblik over begivenhedernes gang.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Den slags små ting"