christopher isherwood
Foto: Polfoto / TOPFOTO / Ritzau Scanpix

Christopher Isherwood

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2015.
Top image group
christopher isherwood
Foto: Polfoto / TOPFOTO / Ritzau Scanpix
Main image
Foto: Wikipedia

Indledning

Christopher Isherwood er især kendt for romanerne ”Mr. Norris skifter tog” og ”Farvel til Berlin”, som er inspireret af hans egne oplevelser som ung mand i Berlin under Weimarrepublikken. ”Farvel til Berlin” er desuden litterært forlæg til musicalen og filmen ”Cabaret”. Trods politisk og kulturel dekadence er der en lethed og ironi i sprogtonen, og han leger med fortællerpositionen i sine bøger. Homoseksualitet er et andet væsentligt tema i forfatterskabet, ofte usagt eller underspillet. I romanen ”Enlig herre” skildres en mands sorg over tabet af hans partner og smerten over, at det er tabu at tale om det.

 

38240943

Blå bog

Født: 26. august 1904 i Cheshire, England. 

Død: 4. januar 1986.

Uddannelse: King’s College London og Corpus Christi College, Cambridge, som han forlod uden eksamen i 1925. Studerede medicin i seks måneder i 1928-29. Opgav studierne og rejste til Berlin.

Debut: All The Conspirators. London, 1928.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Ene mand. Turbine, 2020. (A single man, 1964). Oversat af Juliane Wammen.

Inspiration: E.M. Forster.

 

 

Videoklip

isherwood

Artikel type
voksne

Baggrund

”Et par dage efter gik jeg med ham hen for at høre Sally synge. ”Lady Wintermere” – som nu ikke længere eksisterer – lå lige ved Tauentzienstrasse. Det var en kunstnerisk ”intim” bar, som ejeren havde prøvet på at give et vist præg af Montparnasse. På væggene var der menukort med tegninger på, karikaturer og signerede skuespillerfotografier.”
”Farvel til Berlin”, s. 33.

Den britiske forfatter Christopher William Bradshaw Isherwood skrev bl.a. romaner, selvbiografier, skuespil, dagbøger og drejebøger. Han blev født i Cheshire, nær ved Manchester i 1904. Han var barnebarn af en godsejer og havde på mange måder en privilegeret opvækst, men det betød også, at han blev sendt på kostskole som otteårig, og han mistede sin far, som døde under 1. Verdenskrig. Allerede i ungdomsårene blev han ven med den senere så berømte digter W.H. Auden, og i selvbiografien ”Lions and Shadows: An Education in the Twenties” (1938) har Isherwood skrevet om, hvordan deres venskab formede sig. I 1925 blev han smidt ud af Cambridge University efter at have skrevet fjollede svar i sin eksamensopgave. Han fik et deltidsjob som assistent for en musikgruppe og fik udgivet sin første roman ”All The Conspirators” i 1928. Han studerede medicin i seks måneder, men afbrød studierne i 1929 for at rejse til Berlin, hvor vennen Auden opholdt sig. Hans to kendteste romaner er ”Mr. Norris skifter tog” og ”Farvel til Berlin”, og romanerne er stærkt inspireret af hans egne oplevelser i Berlin under Weimarrepublikken.

Som forfatter var Isherwood bl.a. inspireret af E.M. Forster, som var en del af Bloomsbury-gruppen, og som i 1930’erne nærmest havde status af mentor for mange lovende forfattere. Isherwood og Forster mødtes første gang – på Forsters opfordring – da Isherwood havde fået udgivet romanen ”Memorial” på Hogarth Press i 1932, og de fik et livslangt venskab.

Isherwood var pacifist og emigrerede til USA sammen med Auden i 1939. Auden foretrak at bo på Manhattan, mens Isherwood søgte til Hollywood og fik en karriere som drejebogsforfatter, sideløbende med at han skrev romaner. Isherwood blev amerikansk statsborger i 1946 og boede i Santa Monica, Californien. For Isherwood var det tidligt i forfatterskabet ikke nemt at skrive om homoseksualitet, men det bliver mere tydeligt i romanen ”Enlig herre” og hans anden selvbiografi ”Christopher og hans kreds”.

”Farvel til Berlin” er litterært forlæg til musicalen ”Cabaret” (1966) og filmen ”Cabaret” (1972), og i filmversionen fik Liza Minnelli sit gennembrud i rollen som Sally Bowles. Et møde med forfatteren Aldous Huxley i Californien åbnede døren for det spirituelle for Isherwood, og han blev én af Ramakrishna-munken Swami Prabhavanandas disciple og udgav biografien ”Ramakrishna and His Disciples” (1965). I 1953 mødte Isherwood den 30 år yngre kunstner Don Barchardy, som han levede sammen med frem til sin død i 1986.

Mr. Norris skifter tog

”Mr. Norris stangede tænder en stund i eftertænksom tavshed. – Min generation blev opdraget til at betragte luksus ud fra en æstetisk synsvinkel. Siden krigen er den indstilling vist på det nærmeste forsvundet. Folk er rent ud sagt blevet temmelig afstumpede. Det vulgære har virkelig vundet frem, synes De ikke?”
”Mr. Norris skifter tog”, s. 11.

I 1935 udkom Isherwoods tredje roman ”Mr. Norris Changes Trains” (”Mr. Norris skifter tog”, 1939). Historien foregår omkring 1930, hvor den unge William Bradshaw er på vej til Berlin. I en togkupé møder han den noget ældre Arthur Norris, som allerede bor i Berlin. Under togturen opstår der en gensidig sympati, som i den følgende tid udvikler sig til et venskab. Bradshaw tjener penge som privatlærer i engelsk, og han bor til leje hos frøken Schröder. Bradshaw beskrives som en pålidelig mand, der snart hvirvles ind i Norris’ liv og præsenteres for det politisk og kulturelt dekadente Berlin, en verden af seksuelle eskapader og politiske intriger. Bradshaw oplever Norris som skiftevis excentrisk verdensmand og et klynkende pjok, der dyrker SM og er tilhænger af kommunismen. Norris har fjender, og kreditorer, han har snydt, halser efter ham som et hundekobbel, men det lykkes ham som regel at undgå dem, bl.a. takket være privatsekretæren Smidt, der tager grove metoder i brug.

24200337

Først sent i romanen går det op for Bradshaw, at Norris er korrupt, at han snyder, bedrager og afpresser folk, og Bradshaw bliver selv snydt. Alligevel har han svært ved at tro på, at der bag Norris’ snobberi og ekstravagante livsstil gemmer sig en plattenslager. Norris er en repræsentant for det dekadente Berlin inden nazisternes magtovertagelse. Mod slutningen af romanen kommer den politiske situation i centrum, da Bradshaw beskriver et opgør mellem kommunister og nazister.

Jegfortælleren registrerer med en udlændings blik de små forandringer i samfundet, som førte til nazismens mareridt. Romanen har selvbiografiske træk, fortællerens navn – William Bradshaw – er en del af Isherwoods virkelige navn. Både den og romanen ”Farvel til Berlin” er stærkt inspireret af forfatterens egne oplevelser i byen, hvor han boede i 1929-33. De private oplevelser bruges som afsæt til at beskrive et samfund i opløsning, og Norris’ fordærv bliver også et billede på byen Berlin.