Vita Andersen

lektor Johannes Nørregaard Frandsen. 2001.
Main image
Andersen, Vita
Foto: Jesper Stormly / Polfoto

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet knækprosa og romaner for børn og voksne

Man krænkede et barn! Sådan kunne hovedmotivet i Vita Andersens forfatterskab udtrykkes. Hovedpersonerne i hendes romaner, noveller, skuespil og digte er præget af sår på sjæl og psyke, som de blev påført i barndommen, fordi de voksne svigtede. Hendes personer, voksne som børn, rækker ud efter tryghed, sikkerhed og kærlighed. De har alle et ubændigt behov for at føle sig elskede, og for at føle sig som hele mennesker. De rækker efter solen, men brænder sig ofte i forsøget på at opnå den lykke, de så inderligt begærer.

1970'erne nyrealistiske prosa og bekendelseslitteratur

53567746

Blå bog

Født: 29. oktober 1944.

Debut: Tryghedsnarkomaner. 1977. Digte.

Litteraturpriser: De gyldne Laurbær, 1979. Kritikerprisen, 1987. LOs kulturpris, 1989. Søren Gyldendal Prisen, 1991. Tagea Brandts Rejselegat, 1993. BMF's Børnebogspris, 1997.

Seneste udgivelse: Indigo. Rosinante, 2017. Roman.

 

 

 

Artikel type
voksne

Indledning

Man krænkede et barn! Sådan kunne hovedmotivet i Vita Andersens forfatterskab udtrykkes. Hovedpersonerne i hendes romaner, noveller, skuespil og digte er præget af sår på sjæl og psyke, som de blev påført i barndommen, fordi de voksne svigtede. Hendes personer, voksne som børn, rækker ud efter tryghed, sikkerhed og kærlighed. De har alle et ubændigt behov for at føle sig elskede, blive bekræftet og for at føle sig som hele mennesker i en hel verden. De rækker efter solen, men brænder sig ofte i forsøget på at opnå den lykke, de så inderligt begærer.  

29611343

Det er næppe urimeligt at hævde, at der eksisterer en tematisk lighed mellem Vita Andersens digte og Tove Ditlevsens. Begge leder de efter heling, begge skildrer de pigesindets umådelige sårbarhed. Begge skriver de en digterisk og personlig Askepot-historie.

Tryghedsnarkomaner

Vita Andersen debuterede med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner (1977). Samlingen består af en række prosadigte, som dels skildrer det svære spil, der opstår når pige og fyr mødes uden at kunne komme fri af de roller eller masker, de alle skjuler sig bag. Dels skildrer digtene den ensomme kvindes drømme om at blive elsket, og smertelige nederlag når drømmefilmen knækker. Sådan slutter eksempelvis det fire sider lange digt Hvad tror du jeg tror, som opruller en kærlighedens forventning og dennes onde drejning:

jeg styrter ud af bilen, smækker med døren jeg føler mig ydmyget, har det ad helvede til
hva faen er det for noget
det begyndte så godt
vi gjorde os begge to umage
og nu er det alligevel ødelagt
eller er det?
hvad tror du jeg tror?

Tryghedsnarkomaner fik en - for digte - usædvanlig stor udbredelse. Vita Andersen ramte noget i tidens erfaringer. Faktisk solgte bogen i mere end 100.000 eksemplarer på få år. Det skyldes måske først og fremmest, at teksterne formidler erfaringer og personlige oplevelser fra en socialt belastet opvækst. Det gør de i en enkel form og stil, der omsætter den personligt oplevede smerte til almene skildringer af et forkrøblet følelsesliv og et forkvaklet livsmønster.

Samlingens store popularitet skyldes imidlertid også, at den hudfletter den moderne kvinderolle med dens smertende og modsatrettede krav, som her i et uddrag af Du er ikke mandschauvinist og jeg er ikke Bianca Jagger:

Jeg prøver at blive en sådan pige
smiler heftigt og ser mig om til alle sider
det får mig til at føle
at jeg slet ikke ved hvordan jeg skal opføre mig
hvordan bliver man sådan en pige
er det det der skal til
for at få dig til at elske mig