Malene Sølvsten
Foto: Forlaget Carlsen

Malene Sølvsten

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2017. Senest opdateret af Charlotte Hitzner, Bureauet, marts 2020.
Top image group
Malene Sølvsten
Foto: Forlaget Carlsen

Malene Sølvsten debuterede i 2016 med første bind i den spændende fantasy-trilogi ”Ravnenes hvisken” og blev samme år nomineret til Læsernes Bogpris. "Ravnenes hvisken" er en velskrevet og medrivende fortælling om den utilpassede teenager Anne, som efter at have levet et socialt udsat livoplever at få venner, da hun begynder i gymnasiet. Anne har særlige synske evner, som er belastende for hende, men som samtidig inddrager hende i opklaringen af en bestialsk mordgåde i Nordjylland samt i kampen mellem det gode og det onde i et parallelunivers med nordiske guder og halvguder.

135452785

 

Blå bog

Født: 1977 i Brønderslev i Nordjylland.

Uddannelse: Kandidatgrad i international økonomi og handel fra CBS i 2010.

Debut: Ravnenes hvisken. Forlaget Carlsen, 2016.

Litteraturpriser: Edvard P. prisen, 2018.

Seneste udgivelse: Spående vølve. Gyldendal, 2023. 

Inspiration: Lloyd Alexander, Knud Holten, Marion Zimmer Bradley, J.K Rowling, Stephenie Meyer og Suzanne Collins.

 

 

 

Malene Sølvsten fortæller om ”Livets blod”.

Artikel type
boern

Baggrund

”Pigen lå på maven. En arm stak ud i en unaturlig vinkel. Ansigtet vendte væk fra mig og var dækket af håret. Et forfærdet udbrud trængte op gennem min hals og ud mellem mine læber, før jeg kunne stoppe det. I hendes ryg var skåret et tegn. Det lignede et forvrænget F, hvor de to vandrette streger i stedet pegede skråt ned. Omkring tegnene var der mørkt glinsende og udtværede pletter.”

”Ravnenes hvisken”, s. 11.

Malene Sølvsten er født i 1977 og opvokset i Brønderslev i Nordjylland. Hun har en kandidatgrad i international økonomi og handel fra Copenhagen Business School i 2010. Før økonomistudierne gik hun i en periode på Jordemoderuddannelsen, og hun har arbejdet som sygehjælper, bartender, kunstmaler samt lavet splattersminke i undergrundsfilm. Hun har desuden haft en kommunikationsstilling i Finansministeriet, men arbejder nu som forfatter på fuld tid.

Malene Sølvsten har siden barndommen været fascineret af fantasy og har mange yndlingsforfattere: ”Som barn læste jeg Taran-bøgerne (mange gange). Desuden var jeg nærmest besat af Alex Morgenstjerne-serien og Marion Zimmer Bradleys bøger om Avalon og om Troja. Hertil kommer mange andre, for jeg var en bogorm, så her er bare nævnt de helt store. Som voksen er jeg glad for Charlaine Harris. Hun skriver sjovt, uhyggeligt og sødmefyldt. J. K. Rowling er jo selvsagt, og så har jeg også været gennem Twilight-bøgerne en del gange. Maria V. Snyder skriver virkelig fedt, og jeg har lige fået øjnene op for Hunger Games- serien, som jeg er halvejs gennem. Åh ja, ej at forglemme Mortal Instruments. De er også super-gode.” (Ulla Hinge Thomsen: Debut-fantasy-forfatter med stort potentiale: ”Jeg skriver for min egen skyld”. Bogliv.dk, 2017-03-22).

Malene Sølvsten begyndte at skrive sin fantasy-roman for sig selv på vej hjem i bussen fra arbejde, eller når hun stod og lavede mad hjemme i lejligheden på Amager, hvor hun bor sammen med sin familie. Hun synes, at researcharbejdet til en bog er spændende, og at det er vigtigt, at fakta er korrekt, og debuten indeholder mange forskellige emner som nordisk mytologi, videnskab og farmakologi. Hun understreger dog, at hun i begyndelsen skrev mest for sig selv. Det, jeg skrev, skulle aldrig læses. Jeg gjorde det for at slappe af i mig selv. Selv om det lyder som et stort arbejde at skrive en lang roman, så blev den sat sammen af ti minutter her og ti minutter der over flere år. Jeg sammenligner tit det at skrive med at spille sudoku på sin telefon. Lægger man et par år med sudokupauser sammen, svarer det nok til den tid, jeg har brugt på at skrive.” (Amalie Thieden: Berlingske Læseres Bogpris. Berlingske, 2017-02-28).

Ved et tilfælde opdagede hendes familie, at hun skrev på en fantasy-roman, og da hendes mor læste den, overtalte hun hende til at sende den til et forlag, hvor den straks blev antaget. Malene Sølvsten lever i dag af at være forfatter på fuld tid, og bind 2 og 3 af ”Ravnenes hvisken” udkom i 2017 og 2018.

Ravnenes hvisken. Bog 1

”Da jeg svingede ud på gangen, løb jeg lige ind i en mørkhåret fyr. Det føltes, som om jeg torpederede en betonvæg, og jeg var selv lige ved at vælte. Med et fast greb om mine skuldre holdt han mig på benene. Jeg blev ramt af en kraftig duft af skov og frisk luft og noget, jeg ikke kunne identificere. Han så ned på mig med intense, mørke øjne.”

”Ravnenes hvisken”. Bog 1 s. 21.

I 2016 debuterede Malene Sølvsten med første bind af fantasy-trilogien ”Ravnenes hvisken”, som inddrager nordisk mytologi kombineret med en stribe mord i bedste krimistil. Hovedpersonen er den 17-årige synske, utilpassede og ensomme pige Anne, der ikke kender sine forældre, men er opvokset i plejefamilie og på institutioner. Da hun begynder i gymnasiet, bor hun alene sammen med sin kæmpehund Monster. Anne har svært ved at få venner, men i den nye skole møder hun Matthias og Luna, og på deres initiativ får de et venskab. I forbindelse med en række bestialske mord på rødhårede piger, hvor morderen skærer runetegn i ryggen på sine ofre, bringes også Anne i fare, da morderen forsøger at slå hende ihjel. Det bliver dog afværget af Mathias, og morderen stikker af. Efterfølgende får Anne et syn af endnu et mord, og hun er nødt til at forsøge at stoppe morderen, inden det er for sent.

Anne møder den mystiske Varnar, som kommer til at agere både hendes beskytter og kamptræner, så hun kan blive bedre til at slås og forsvare sig selv. Snart bliver hun hvirvlet ind i en parallelverden af nordisk mytologi, hvor hun møder guder og halvguder. Anne får kendskab til det skjulte rige Freiheim, som tidligere hed Hrafnheim – ravnenes hjem – hvor den onde dronning Ragnara sidder på magtens trone, og Anne bliver involveret i oprørskampen mod hende for at forhindre Ragnarok.

52398517

Det er en medrivende fortælling fyldt med intriger, spænding, dramatik og romantik. Anne er en skarp, vittig og underholdende jeg-fortæller, og hendes skarpe tone dækker til dels over hendes egen sårbarhed. Annes grundlæggende følelse af ensomhed og isolation forstærkes af hendes clairvoyante evner. I mareridtsagtige passager skildres hendes syn af unge piger, som bliver brutalt myrdet, og hun oplever sine evner som en forbandelse, snarere end en gave. Isolationen brydes dog, da hun møder Mathias og Luna i gymnasiet, og det er et tema i bogen, at hun finder styrke i gode venskaber. Anne er desuden tiltrukket af den mystiske Varnar, og det er gensidigt, selvom hverken hun eller han helt vil vedkende sig det.

Som i mange andre fantasy-fortællinger finder man også i ”Ravnenes hvisken” temaet om kampen mellem det gode og onde, men i denne bog sættes der også spørgsmålstegn ved, hvad henholdsvis det gode og det onde overhovedet er, for måske er det ikke så sort-hvidt?