Maryse Condé beskæftigede sig med litteratur, der handlede om den afrikanske diaspora – dvs. alle de mennesker, som stammer fra Afrika, men som af forskellige årsager som slavehandel og migration ikke længere gør det. Condé er vokset op i Guadeloupe og har gennem sit liv været bosat i Europa, Afrika og Nordamerika. Hendes litteratur spænder lige så vidt og handler om kolonialistisk slavehandel og undertrykkelse af kvinder, men også om begær og magi, urtekunster og talen med de døde. Hun lader sine bøger flette sig ind i den vestlige kulturhistorie, og hendes romaner får os til at se historien med nye øjne.
Maryse Condé var en fremtrædende intellektuel aktivist som i sit lange liv og forfatterskab udforskede emner som kolonialisme, racisme, køn og identitet, i romaner, essays, skuespil og poesi. Igennem hele sit liv var hun engageret i sociale og politiske spørgsmål, især relateret til Caribien og den afrikanske diaspora.
138847772
Blå bog
Født: 11. februar 1934, Point-à-Pitre, Guadeloupe.
Død: 2. april 2024, Apt, Frankrig.
Uddannelse: Ph.d. fra Sorbonne Nouvelle, 1975.
Debut: Hérémakhonon, 1976. Roman.
Litteraturpriser: Prix de L’Academie francaise, 1987. New Academy Prize in Literature, 2018. Royal Society of Literature, International Writer, 2022.
Seneste danske udgivelse: Jeg, Tituba, Salems sorte heks. Batzer & Co., 2024. Roman. Oversat af Anne Marie Têtevide.
Inspiration: Franz Fanon, Emily Brontë, Aimé Césaire, Éduoard Glissant.
Video
Interview med Maryse Condé for CUNY TV, 1999.