svaneke
Svaneke på Bornholm.
Foto: Patrick Pleul / Ritzau Scanpix

Litterære ruter

Redaktionen
Top image group
svaneke
Svaneke på Bornholm.
Foto: Patrick Pleul / Ritzau Scanpix

Vi har været en tur rundt på det litterære danmarkskort for at se, hvor litteraturen finder sted. 

Bornholm
Hans Henrik Møller: Burgundia, 2010
Burgundia er både det latinske navn for Bornholm og samtidig navnet på et skib, der i 1958 forliste vest for Rønne på vej til Fakse. Møllers roman handler om øen, der ligger stille om dagen, men flytter sig om natten, og om Østersøen, der er romanens hovedperson. Den geografiske roman gennemgår den bornholmske topografi og oprindelseshistorie og er samtidig en krønike om slægterne Lind og Holm. 

Sondrup
Henning Mortensen: Sondrup-trilogien, 2005-2007
Konditor Johannes Kriegbaum Lind fra Hundslund spiller en central rolle i Henning Mortensens krimitrilogi fra Sondrup-egnen ¬– dette naturskønne stykke Østjylland, hvor forfatteren også selv er bosat. Bente Betjent, Pava, Benny og en død arkitekt ved navn René Munkholm er andre karakterer i det aparte persongalleri, man møder i romanerne ”Næb og klør”, ”Ræven går derude” og ”Rita Korsika”.

Vejle
Peter H. Olesen: Atlas over Vejle, 2014
I et samarbejde mellem de vejlensiske bysbørn Peter H. Olesen og claus ejner udkom ”Atlas over Vejle”, der i tekst og billede registrerer steder i byen, som Olesen husker dem og som ejner fotograferer dem eller laver en performance i nærheden af. Blandt andet tælles skridtene op ad de ni stejleste veje i Vejle. Og de er stejle. 

Marstal
Carsten Jensen: Vi, de druknede, 2006
Den største by på Ærø er omdrejningspunkt for den omfangsrige sømandskrønike ”Vi, de druknede”, der omhandler skippere, sømænd og andet godtfolk fra Marstal i årene 1848 til 1945. Nok er Marstal en lille by og Ærø en lille ø, men fra havnen er der direkte adgang til den store verden: ”Alle gader og stræder i Marstal var hovedgader. Alle førte de ned til Verdenshavet.”

Lendrup
Lisbeth Brun: Lendrup-serien, 2006-2014
Den lille flække Lendrup uden for Løgstør er omdrejningspunkt for Lisbeth Bruns fire bøger ”Vejs ende”, ”Det du mister”, ”Som brødre vi dele” og ”Resten af livet”, der med nænsomme registreringer af natur og menneske skildrer flere generationer af kvindeliv i den smukke og egenrådige limfjordsnatur. Karakterer fra de forskellige romaner træder på skift frem i fortællingen i denne limfjordskvartet.

Næstved
Tine Høeg: Nye rejsende, 2017
En nyuddannet gymnasielærer pendler hver dag mellem sin bopæl i København og sin arbejdsplads i Næstved. På sin første pendlerdag møder hun en mand i toget, og de indleder en affære, der ikke mindst finder sted i toget mod Næstved. Og en dag er han ikke med: ”du er ikke med toget. jeg står ikke af i Næstved. men fortsætter til Nykøbing Falster.” 

Nyrup Hegn
Frank Jæger: Dydige digte, 1948
Frank Jæger skrev ofte om konkrete steder i naturen i sine digte, og således også i ”Kirsten og vejen fra Gurre” fra debutdigtsamlingen ”Dydige digte”. Heri bevæger han sig i landskabet vest for Helsingør omkring Esbønderup og Gurre, og der står: ”Det løvfald, som vi kom så alt for nær,/ bedrog os med de ting, vi havde kær:/ den strenge, hvide sol. En sløret regn./ Et gult forundringssmil i Nyrup Hegn.”

Fakse
Halfdan Rasmussen: Halfdans ABC, 1967
”Freddy Fræk fra Fakse fangede i fælder femten flotte friske fiskefrikadeller.” I Halfdan Rasmussens udødelige ABC optræder Fakse, Roskildevejen, Virum, Farum, Nærum, Smørum, Storebælt, Trekroner og Thule og alskens andre lokaliteter med mundrette navne og passende bogstaver.

Rungsted
Johannes Ewald: Rungsteds Lyksaligheder. En Ode, 1773
Fra marts 1773 til efteråret 1775 boede Johannes Ewald i en lille fiskerhytte tilhørende Rungsted Kro – i dag Rungstedlund – hvor han indtog sine måltider og besøgte den lille Ewaldshøj, hvorfra der er udsigt over havet og Hven. Her ved Øresunds kyst skrev han et af sine mest berømte digte, hvor Rungsteds lyksaligheder beskrives: ”Hvor eensommes Liise,/ Venskabelig lindrende Slummer,/ Tit bød en Louise,/ Forglemme sin kiærlige Kummer –/ Hvor Glæder tilsmiile/ Den Vandrende Hviile,/ Hvor Rungsted indhegner den reeneste Lyst;/ Der fyldte Camoenen mit Bryst.”

Svendborg

Thøger Jensen: Så melder Rolandas sig ind i en faldskærmsklub, 2000

I denne ”roman i stykker”, som den kalder sig selv, lever Rolandas et stille liv et sted på Fyn. Han ser lidt fodbold hos naboen, kører nogle ture i bilen, får stadigt hyppigere besøg af søde Camilla, der er flyttet ind i baghaven, og så tager han ofte forbi sin ven Einar i Svendborg: ”Når solen skinner på en ganske bestemt måde, besøger Rolandas sin gode ven Einar i Svendborg. Så går de en tur på havnen. Dasker hen langs kajen ud forbi kornsiloerne og det der engang var en cornflakesfabrik, før Kellogg’s flyttede produktionen til udlandet.” (s. 17).

Artikel type
News Item