Louise Bach

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Main image
Bach, Louise
Fotograf ukendt

Indledning

Louise Bachs ungdomsromaner om den utilpassede teenager Luna er skrevet i en rå og realistisk stil og med hovedpersonens vrede som drivkraft. Forfatteren skriver bramfrit om sex, stoffer, sorg, ensomhed og en teenagepiges forsøg på at skabe en identitet. Den vrængende tone i bøgerne skyldes mere end almindelige teenageproblemer, og bag den aggressive, hårde facade har Luna en skrøbelighed, som Louise Bach formår at skrive frem i korte glimt. Dermed får forfatteren skabt nogle nuancer i portrættet af en teenagepige, som det meste af tiden hader sig selv og verden.

 

50818926

Blå bog

Født: d. 19. november 1985 i Randers.

Uddannelse: Cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet med suppleringsfag i Filosofi og idéhistorie.

Debut: Emergens. Forlaget Litera, 2007.

Litteraturpriser: Karin Michaëlis-prisen, 2010.

Seneste udgivelse: Himlen over Vanløse Allé. Forlaget Nulpunkt, 2013.

Inspiration: Jakob Ejersbo og Knut Hamsun.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg hedder Luna. Det er et åndssvagt navn, synes jeg. Det passer ikke til mig. Jeg skal flytte i dag, og selvfølgelig pisser det ned. Vi kører i min moster Brittas gamle Fiat Punto; mig, min moster, hendes mand Kurt og deres lille 10-årige snotunge, Natasha. Jeg har boet sammen med dem i deres 3-værelsers, siden min mor døde. Det er længe siden nu.”
”Standpunkt”, s. 7.

Louise Bach er født den 19. november 1985 i Randers. Hun flyttede til Aarhus for at studere på universitetet og er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur med suppleringsfag i Filosofi og idéhistorie. Hun debuterede som forfatter i 2007 med digtsamlingen ”Emergens”, som er skrevet i samarbejde med forfatteren Kaare Bergh.

Louise Bach og Kaare Bergh etablerede i 2010 Forlaget Nulpunkt, og kort tid efter udkom Louise Bachs debutroman ”Standpunkt”, som er første bind i en planlagt trilogi. I 2013 udkom andet bind med titlen ”Himlen over Vanløse Allé”. Louise Bachs ungdomsromaner handler om vrede, ensomhed, sex, stoffer, selvdestruktiv adfærd og en teenagepiges forsøg på at finde en identitet. I et interview til Aarhus Stiftstidende siger hun om sit forfatterskab: ”For mange unge mennesker er det svært at finde frem til hvem, man er. Det handler meget om at iscenesætte sig selv, om hvordan man kan og skal gøre det. I den forbindelse er der mange tabuer og det er dem, jeg gerne vil sætte i spil”. (Marianne Fischer: Ung forfatter udfordrer tabuer. Aarhus Stiftstidende, 2010-05-09).

Louise Bach kender godt selv til den vrede, som hovedpersonen Luna føler, men derudover er der kun lidt af forfatteren selv i bøgerne: ”Jeg har i lange perioder af mit liv følt, at jeg var anderledes og ikke rigtig passede ind – men jeg har aldrig skadet mig selv.” (Steffen Larsen: Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014).

Ifølge Louise Bach er ideen med Forlaget Nulpunkt at udgive litteratur på kanten. Hun mener, at der går mange unge forfatterspirer rundt, som har en mere eksperimenterende stil, og som får afvist deres manuskripter af de etablerede forlag. Det er den slags litteratur, som Forlaget Nulpunkt gerne vil udgive. Louise Bach er inspireret af forfattere som Jakob Ejersbo, der bl.a. har skrevet ”Nordkraft”, og Knut Hamsun (især hans roman ”Sult”). Musik er ligeledes en stor inspirationskilde for forfatteren, især Joy Division, og hun er begejstret for Lars von Triers film.

Standpunkt

”Jeg havde frygtet, at hele kollegiet var fyldt med popdrenge og poptøser, men Kralle ser grunge-inspireret ud med sine lyse dreadlocks, militærbukser og skovmandsskjorte, og René er klædt helt i sort og har en lille sort hanekam. Magnus er punket ligesom René og er faktisk hamrende lækker. Han har samme hårfarve som Freja.”
”Standpunkt”, s. 13.

Louise Bachs ungdomsroman ”Standpunkt” (2010) er første bind i en trilogi om 18-årige Luna fra Randers. Hun går i gymnasiet og flytter ind på Randers Kollegiegård. Hendes mor har begået selvmord nogle år forinden, men læseren får ingen forklaring på hvorfor. Luna har boet hos sin moster i en periode, og de har et anstrengt forhold til hinanden. For Luna er det derfor en befrielse at flytte på kollegium. Hun frygter lidt, at hun kun vil møde popdrenge og poptøser det nye sted, men kommer snart ind i et punkmiljø. Den jævnaldrende punker Freja bliver en slags veninde, og blandt fyrene i gruppen føler Luna sig hurtigt tiltrukket af Magnus, som er punket og ”hamrende lækker” (s. 13).

28257902

En stor del af gruppens tid går med at drikke sig fulde, ryge sig skæve og dyrke sex. Luna forsøger at score Magnus, men det bliver René med den sorte hanekam, som udfordrer hendes seksuelle grænser. De to er tiltrukket af hinanden, men vil ikke elske hinanden. Forholdet er aggressivt, råt og til tider voldeligt, men også med en forventning om og længsel efter at se hinanden igen. Luna fastholder, at hun vil tage sin studentereksamen og derefter rejse væk, og René risikerer at blive smidt ud af kollegiet, fordi han ikke er under uddannelse længere, så de lever på lånt tid. De aftaler derfor at leve intenst, indtil deres veje skal skilles til sommer.

En gennemgående følelse i romanen er Lunas vrede, som fører til, at hun skærer i sig selv og er seksuelt grænsesøgende. Romanen er en jeg-fortælling, sprogtonen er teenagevrængende og aggressiv, men der findes også enkelte passager i bogen, hvor en mere sårbar side af Luna kommer frem. Det er en intens fortælling om at leve i nuet og med desperate undertoner.

Det komplicerede forhold til mosteren fortsætter, når Luna besøger familien. Luna kæmper med forladthedsfølelsen efter morens død og føler ikke, hun har noget til fælles med den øvrige familie. Tomheden og selvhadet glider midlertidigt i baggrunden, når hun drikker sig fuld, tager stoffer eller skærer i sig selv. Lunas vrede bliver en stærk drivkraft i fortællingen.

Himlen over Vanløse Allé

”Jeg når at smide blusen og hive mine strømpebukser ned, før jeg opdager ham. Får et helvedes chok, da jeg pludselig ser, at der sidder en fyr på mit badeværelse henne i det ene hjørne. I samme øjeblik som jeg opdager ham, opdager han mig. Jeg ved ikke, om han er paralyseret eller bare enormt skæv, men han bliver siddende, urokkeligt stille. Kigger på mig.”
”Himlen over Vanløse Allé”, s. 28.

I 2013 udkom ”Himlen over Vanløse Allé”, der er andet bind i Louise Bachs trilogi om Luna. Hun er blevet student, og efter en rejse til London flytter hun ind i Gellerupparken i Aarhus. Hun bliver opsøgt af Freja, som hun kender fra dengang hun boede på Randers Kollegiegård. Freja er blevet smidt ud af sin ekskæreste og flytter ind hos Luna. Jobformidlingen sender Luna i arbejde som kantinedame hos en ingeniørfirma, og hun hader det. I fritiden fester hun igennem med Freja og en gruppe nye venner. En aften bliver hun overrasket i sit badeværelse af overklassedrengen og rårygeren Adrian, som tilsyneladende er dukket op ud af det blå.

50818926

Efter festen begynder en mailudveksling mellem de to, hvor Adrian erklærer Luna sin kærlighed. Adrian siger, han elsker hende, men han er tilsyneladende ikke interesseret i hendes krop. Han er åndeligt interesseret i hende, påstår han. Luna er forundret, for hun er vant til en meget fysisk kontakt med fyrene. Adrian er romantisk anlagt og nærmest en smule skræmt over hendes fysiske nærgåenhed, og så er han jomfru (!). Al den romantik går Luna på nerverne, men hun er samtidig også tiltrukket af Adrian, så hun flytter ind hos ham i Vanløse. Hun bliver præsenteret for hans overklassefamilie og bliver taget pænt imod. Men efter noget tid hos Adrian går Luna i panik over hele situationen og kan alligevel ikke være sammen med Adrian.

Omdrejningspunktet i romanen er Lunas møde med Adrian og deres forhold. I bind to af Lunas fortælling er det ikke så meget de seksuelle eksperimenter, det handler om, men mere forsøget på at opnå en følelsesmæssig tilknytning til et andet menneske. Luna har ualmindelig svært ved at tackle følelser og nærhed og ender med at blive selvdestruktiv. Angsten dulmes med stoffer og alkohol. Lunas aggressive sprogtone er også gennemgående i denne roman, men blander sig med Adrians spirituelle, kærlige og lidt naive syn på kærligheden. Tredje bind i fortællingen om Luna er endnu ikke udkommet, men forfatteren arbejder efter sigende på sagen. 

Genrer og tematikker

Louise Bachs realistiske ungdomsromaner beskriver en ung teenager med en vred, selvdestruktiv adfærd og en smertefuld opvækst. Forfatteren beskæftiger sig med tematikker som ensomhed, grænseoverskridende sex, selvskadende adfærd, sorg, og hvordan unge mennesker skaber en identitet. Læseren får ikke at vide, hvorfor Lunas mor har begået selvmord, og forfatteren siger selv, at hun har fravalgt at forklare morens selvmord, ”fordi det så meget nemt kunne blive til let gennemskuelig socialrealisme, så det hurtigt kom til at handle om arv og miljø. Det er det jo også, men det er ikke det centrale. Det er vreden i sig selv. Og hvad hun bruger den til. Hendes baggrund er ikke så vigtig.” (Steffen Larsen: Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014).

Luna flytter væk fra sin moster og finder nye venner i punkmiljøet på Randers Kollegiegård. Selvom punkgruppen ingen ambitioner eller fremtidsplaner har, så spejler de Lunas smerte, grænsesøgende adfærd og problemer med nærhed. Der er altid sprut og stoffer til at fortrænge virkeligheden midlertidigt, når hun er sammen med dem. Men man fornemmer også visse steder i ”Standpunkt”, at Luna ser lidt ned på de andre, og at hun dybest set gerne selv vil have noget mere konstruktivt ud af sit liv. 

Hovedpersonen svinger mellem aggression rettet mod omgivelserne og selvskadende adfærd, hvor hun skærer i sig selv eller indtager stoffer og alkohol i store mængder. Forholdet til René er kun seksuelt, de taler ikke om følelser, og de indgår ligefrem en pagt, hvor de lover hinanden, at de ikke skal binde sig eller savne hinanden, hvilket understreger begges angst for nærhed.

I ”Himlen over Vanløse Allé” møder Luna overklassedrengen Adrian, som elsker hende på det åndelige plan, og som dybest set ikke interesserer sig for sex. Adrians interesser er spirituelle. Her er det igen stoffer og alkohol, som binder de to unge sammen i et forsøg på at fortrænge den virkelighed, som ingen af dem kan holde ud at være i. Men deres forskellige sociale baggrund gør det umuligt for hende at dele sine smertefulde erfaringer med ham. Luna er stadig helt alene i sit forsøg på at skabe en identitet, og hun har stadig ikke mødt dén eller de personer, som hun kan spejle sig i på en konstruktiv måde.  

Beslægtede forfatterskaber

Louise Bachs ungdomsromaner er på flere måder beslægtet med Sanne Munk Jensens forfatterskab. Sanne Munk Jensen fik sit gennembrud med ”En dag skinner solen også på en hunds røv” (2007). I 2013 udkom ”Dig og mig ved daggry”, som Sanne Munk Jensen har skrevet i samarbejde med Glenn Ringtved. Den handler om en dansk pige og en irakisk-dansk fyr, som indleder et kærlighedsforhold, men som pga. narkogæld fører til fælles selvmord. Den rå realisme og desperationen hos de unge er et fællestræk i begge forfatterskaber. Følelsen af ”os mod verden” finder man også i begge forfatteres romaner. For en stund har Luna noget til fælles med René og Adrian – det seksuelle, stofferne og smerten – men hun modarbejder samtidig forholdet til dem pga. sin angst for nærhed. I ”Dig og mig ved daggry” holder de to unge sammen indtil den bitre ende.

Louise Bachs beskrivelser af punkmiljøet på Randers Kollegiegård giver associationer til Jakob Ejersbos roman ”Nordkraft” (2002), som beskriver narkomiljøet i Aalborg i 1990'erne. Jakob Ejersbo er da også ét af Louise Bachs litterære forbilleder. Den grænseoverskridende adfærd og det massive stof- og alkoholmisbrug hos de unge er temaer, som findes i begge forfatterskaber. De unge har erfaringer med svigt, de er utilpassede og har svært ved at leve efter normen. Der er en kløft mellem den unge generation og forældregenerationen. Adrians forældre aner tilsyneladende ikke, hvor langt ude deres søn er i sit misbrug, eller også lukker de bare øjnene for det. Luna har travlt med at lægge afstand til sin moster, som hun på ingen måde ønsker at spejle sig i, men tværtimod tager et voldsomt opgør med. Luna har ingen positive forbilleder, og hun ved ikke, hvad hun vil bruge sin studentereksamen til. Hun leder efter en udvej fra et liv, hun ikke kan holde ud at være i, men hun ved bare ikke hvordan, ligesom pusherfrau Maria i ”Nordkraft” også leder efter en udvej og en mening.

Bibliografi

Digte

Louise Bach og Kaare Bergh:
Emergens. Forlaget Litera, 2007.

Prosa

Louise Bach:
Standpunkt. Forlaget Nulpunkt, 2010.
Bach, Louise:
Himlen over Vanløse Allé. Forlaget Nulpunkt, 2013.

Om forfatterskabet

Steffen Larsen:
Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Louise Bach

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Marianne Fischer:
Ung forfatter udfordrer tabuer. Aarhus Stiftstidende, 2010-05-09.
Steffen Larsen:
Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014.