Louise Bach

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2014.
Main image
Bach, Louise
Fotograf ukendt

Louise Bachs ungdomsromaner om den utilpassede teenager Luna er skrevet i en rå og realistisk stil og med hovedpersonens vrede som drivkraft. Forfatteren skriver bramfrit om sex, stoffer, sorg, ensomhed og en teenagepiges forsøg på at skabe en identitet. Den vrængende tone i bøgerne skyldes mere end almindelige teenageproblemer, og bag den aggressive, hårde facade har Luna en skrøbelighed, som Louise Bach formår at skrive frem i korte glimt. Dermed får forfatteren skabt nogle nuancer i portrættet af en teenagepige, som det meste af tiden hader sig selv og verden.

 

50818926

Blå bog

Født: d. 19. november 1985 i Randers.

Uddannelse: Cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet med suppleringsfag i Filosofi og idéhistorie.

Debut: Emergens. Forlaget Litera, 2007.

Litteraturpriser: Karin Michaëlis-prisen, 2010.

Seneste udgivelse: Himlen over Vanløse Allé. Forlaget Nulpunkt, 2013.

Inspiration: Jakob Ejersbo og Knut Hamsun.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg hedder Luna. Det er et åndssvagt navn, synes jeg. Det passer ikke til mig. Jeg skal flytte i dag, og selvfølgelig pisser det ned. Vi kører i min moster Brittas gamle Fiat Punto; mig, min moster, hendes mand Kurt og deres lille 10-årige snotunge, Natasha. Jeg har boet sammen med dem i deres 3-værelsers, siden min mor døde. Det er længe siden nu.”
”Standpunkt”, s. 7.

Louise Bach er født den 19. november 1985 i Randers. Hun flyttede til Aarhus for at studere på universitetet og er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur med suppleringsfag i Filosofi og idéhistorie. Hun debuterede som forfatter i 2007 med digtsamlingen ”Emergens”, som er skrevet i samarbejde med forfatteren Kaare Bergh.

Louise Bach og Kaare Bergh etablerede i 2010 Forlaget Nulpunkt, og kort tid efter udkom Louise Bachs debutroman ”Standpunkt”, som er første bind i en planlagt trilogi. I 2013 udkom andet bind med titlen ”Himlen over Vanløse Allé”. Louise Bachs ungdomsromaner handler om vrede, ensomhed, sex, stoffer, selvdestruktiv adfærd og en teenagepiges forsøg på at finde en identitet. I et interview til Aarhus Stiftstidende siger hun om sit forfatterskab: ”For mange unge mennesker er det svært at finde frem til hvem, man er. Det handler meget om at iscenesætte sig selv, om hvordan man kan og skal gøre det. I den forbindelse er der mange tabuer og det er dem, jeg gerne vil sætte i spil”. (Marianne Fischer: Ung forfatter udfordrer tabuer. Aarhus Stiftstidende, 2010-05-09).

Louise Bach kender godt selv til den vrede, som hovedpersonen Luna føler, men derudover er der kun lidt af forfatteren selv i bøgerne: ”Jeg har i lange perioder af mit liv følt, at jeg var anderledes og ikke rigtig passede ind – men jeg har aldrig skadet mig selv.” (Steffen Larsen: Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014).

Ifølge Louise Bach er ideen med Forlaget Nulpunkt at udgive litteratur på kanten. Hun mener, at der går mange unge forfatterspirer rundt, som har en mere eksperimenterende stil, og som får afvist deres manuskripter af de etablerede forlag. Det er den slags litteratur, som Forlaget Nulpunkt gerne vil udgive. Louise Bach er inspireret af forfattere som Jakob Ejersbo, der bl.a. har skrevet ”Nordkraft”, og Knut Hamsun (især hans roman ”Sult”). Musik er ligeledes en stor inspirationskilde for forfatteren, især Joy Division, og hun er begejstret for Lars von Triers film.

Standpunkt

”Jeg havde frygtet, at hele kollegiet var fyldt med popdrenge og poptøser, men Kralle ser grunge-inspireret ud med sine lyse dreadlocks, militærbukser og skovmandsskjorte, og René er klædt helt i sort og har en lille sort hanekam. Magnus er punket ligesom René og er faktisk hamrende lækker. Han har samme hårfarve som Freja.”
”Standpunkt”, s. 13.

Louise Bachs ungdomsroman ”Standpunkt” (2010) er første bind i en trilogi om 18-årige Luna fra Randers. Hun går i gymnasiet og flytter ind på Randers Kollegiegård. Hendes mor har begået selvmord nogle år forinden, men læseren får ingen forklaring på hvorfor. Luna har boet hos sin moster i en periode, og de har et anstrengt forhold til hinanden. For Luna er det derfor en befrielse at flytte på kollegium. Hun frygter lidt, at hun kun vil møde popdrenge og poptøser det nye sted, men kommer snart ind i et punkmiljø. Den jævnaldrende punker Freja bliver en slags veninde, og blandt fyrene i gruppen føler Luna sig hurtigt tiltrukket af Magnus, som er punket og ”hamrende lækker” (s. 13).

28257902

En stor del af gruppens tid går med at drikke sig fulde, ryge sig skæve og dyrke sex. Luna forsøger at score Magnus, men det bliver René med den sorte hanekam, som udfordrer hendes seksuelle grænser. De to er tiltrukket af hinanden, men vil ikke elske hinanden. Forholdet er aggressivt, råt og til tider voldeligt, men også med en forventning om og længsel efter at se hinanden igen. Luna fastholder, at hun vil tage sin studentereksamen og derefter rejse væk, og René risikerer at blive smidt ud af kollegiet, fordi han ikke er under uddannelse længere, så de lever på lånt tid. De aftaler derfor at leve intenst, indtil deres veje skal skilles til sommer.

En gennemgående følelse i romanen er Lunas vrede, som fører til, at hun skærer i sig selv og er seksuelt grænsesøgende. Romanen er en jeg-fortælling, sprogtonen er teenagevrængende og aggressiv, men der findes også enkelte passager i bogen, hvor en mere sårbar side af Luna kommer frem. Det er en intens fortælling om at leve i nuet og med desperate undertoner.

Det komplicerede forhold til mosteren fortsætter, når Luna besøger familien. Luna kæmper med forladthedsfølelsen efter morens død og føler ikke, hun har noget til fælles med den øvrige familie. Tomheden og selvhadet glider midlertidigt i baggrunden, når hun drikker sig fuld, tager stoffer eller skærer i sig selv. Lunas vrede bliver en stærk drivkraft i fortællingen.