portræt af Lars Daneskov
Foto: Thomas Daneskov

Lars Daneskov

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2015. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
portræt af Lars Daneskov
Foto: Thomas Daneskov

Journalist og forfatter Lars Daneskov har skrevet den populære Osteserie for børn, som indtil videre omfatter titlerne ”Tro, håb og gorgonzola”, ”Tøselus og vinkeflæsk” og ”Dig, mig og lama”. Bøgerne handler om drengen Anton, der bor sammen med sin mor, Ostedamen, i en lille by, og som roder sig ud i forviklinger, kidnapning og anden sjov og ballade sammen med veninden Molly, der altid er med på den værste. Lars Daneskov debuterede som børnebogsforfatter i 2008 med ”Godmorgenhistorier”, som er fabulerende morgenvækning for børn.

137890364

 

Blå bog

Født: 1963 i Vejle.

Uddannelse: Danmarks Journalisthøjskole.

Debut: Godmorgenhistorier. Politikens Forlag, 2008.

Litteraturpriser: BMF’s børnebogspris, 2013.

Seneste udgivelse: Hø, hørm og cha-cha-cha. Gutkind, 2024. Illustreret af Pernille Lykkegård. (Anton & Molly, 6). 

Inspiration: Ole Lund Kirkegaard, Astrid Lindgren, Kim Fupz Aakeson og Bjarne Reuter.

 

 

 

Videoklip

Lars Daneskov giver svar på hvad public service betyder for ham. KLF, Kirke og Medier, 2016.

Artikel type
boern

Baggrund

”Forsigtigt puttede Anton madpakken ned i en pose. På vej hen mod trappen fik han et sidste glimt af Mors havfruekjole. Den lå smidt over en stol og lignede halen af en kæmpefisk. Hendes tang og brystebeholder var der også. Anton kunne stadig huske, hvordan det så ud, da hun stod med Antonio Gekko midt i køkkenet og havde det hele på. Han var overhovedet ikke i tvivl. Han skulle bare væk (…).”
”Dig, mig og lama”, s. 58.

Lars Daneskov blev født i 1963 i Vejle, hvor han også er opvokset. Ungdomsårene gik med at spille i et Malurt wanna-be-band, for Lars Daneskov ville gerne være Vejles Michael Falck (forsanger og guitarist i bandet Malurt). Lars Daneskov var med egne ord hverken god til at tegne eller male som barn, så han skrev en masse historier, og han valgte senere at uddanne sig til journalist, netop fordi han godt kunne lide at skrive. Fra 1989 til 2003 var han radiovært på P3-programmerne ”Kronsj” og ”Strax”, og senere blev han tv-vært på TV2-programmerne ”Eleva2eren”, ”Jeopardy” og ”Go’ Aften Danmark”. Fra 2008-2010 var han konsulent i DR Medier. I 2010 blev han forlagschef i afdelingen for børnebøger på Politikens Forlag. I 2013 vendte han tilbage til DR og blev ansat som kanalredaktør på P4.

Han har skrevet i alt 13 bøger, deraf flere ungdomsromaner og fem børnebøger. Blandt voksenbøgerne kan nævnes ”Far på færde – til manden der har alt, især børn” (2005). Lars Daneskov er selv far til fire, og hans eget ønske om flere positive morgenstunder med børnene gav ham inspirationen til at skrive ”Godmorgenhistorier” (2008). Ifølge hans eget udsagn er skriveriet en hobby, han har i stedet for at spille golf eller PlayStation. Han havde ikke planlagt, at bøgerne om Anton skulle være en serie, men han havde lyst til at arbejde videre med det univers.

Lars Daneskov siger i et interview om sine erfaringer med at skrive for børn: ”Med børn er der kontant afregning, og man kan se, hvis de keder sig eller bliver virkeligt glade for noget. Og så kan man bruge fantasien meget vildere end i en voksenbog, fordi voksne altid helt kedeligt insisterer på, at ting skal være realistiske og kunne lade sig gøre.” (Anja Bernth: Valby er en provinsby, der er flyttet hjemmefra. Valby Bladet, 2014-06-20).

Lars Daneskov er inspireret af forfattere som Ole Lund Kirkegaard, Astrid Lindgren, Bjarne Reuter og Kim Fupz Aakeson, og han vil selv gerne skrive børnebøger, der er sjove, men som også vækker til eftertanke. 

Godmorgenhistorier

”Nede i et glas med vand ligger gebisset og svømmer rundt (…) Helt stille stikker Lille Mads sin hånd ned til gebisset. Så hiver han det op af vandet og skynder sig ud af værelset igen, så bedstefar ikke vågner. Da han kommer tilbage til sin egen seng, lægger han omhyggeligt gebisset på plads under sin hovedpude. Der vil tandfeen finde det, når hun kommer i nat.”
”Godmorgenhistorier”, s. 79.

Lars Daneskov debuterede som børnebogsforfatter i 2008 med ”Godmorgenhistorer”, der indeholder syv fabulerende fortællinger, og som er en højtlæsningsbog for de 4-8-årige.

”Syvsover Sebastian” handler om drengen Sebastian, der elsker at sove længe. Faren forsøger at vække Sebastian med et vækkeur, en hane der galer, en elefant fra Zoologisk Have som trutter, et larmende hornorkester, brandmænd der sprøjter med vand og fyrværkeri der sprutter. Men det er først, da faren kilder Sebastian, at han vågner.

27523943

”Tandfeen og bedstefars gebis” handler om Lille Mads, der er misundelig på sin storebror William, fordi han har rokketænder, og hver gang William taber en tand, lægger han den under hovedpuden, og så veksler tandfeen den til penge. Lille Mads stjæler sin bedstefars gebis om natten og lægger gebisset under hovedpuden for at tjene penge som sin storebror, men tandfeen kommer ikke. I stedet ender Mads med at få en findeløn for at finde bedstefars gebis, som han jo selv havde hugget.

”Sara på løvejagt” handler om pigen Sara, der vågner en morgen og hører en løve brøle og knurre. Hun går på jagt gennem huset med et legetøjssværd. Der er stadig mørkt i huset, og overtøj og møbler ser ud som farlige dyr. Saras frygt vokser, indtil det går op for hende, at der slet ikke er farlige dyr i huset, men at det er hendes far, som snorker i forældrenes soveværelse.

Historierne tager udgangspunkt i en for barnet genkendelig hverdagssituation, f.eks. at det kan være svært at vågne om morgenen, at man kan være morgensur, at ens forældre har for travlt til at lytte til én, at ukendte lyde kan skabe frygt, der får én til at fantasere om farlige dyr osv.

Historierne rummer desuden magi og eventyr som f.eks. en talende telefon, en trold, et flyvende skateboard og en prinsesse på et slot. I ”Syvsover Sebastian” bruges overdrivelsen som effekt, og Sebastian udsættes for overdrevent meget larm, men han vågner først, da hans far kilder ham. Det samme gælder i ”Sara på løvejagt”, hvor farens snorken i Saras fantasi bliver til lyden af vilde og farlige dyr.

Fortælleren er alvidende og sproget er fabulerende, skrevet med store typer og med farverige illustrationer af Peter Bay Alexandersen.