Hanne Kvist
Foto: Thomas Dohn

Hanne Kvist

cand.theol. Charlotte Hitzner, 2012 og september 2019.
Top image group
Hanne Kvist
Foto: Thomas Dohn

Hanne Kvist skriver for store og små, for børn og for voksne. Hun beskæftiger sig i sine bøger med relationer mellem mennesker og mellem mennesker og dyr. Hun kredser om ensomhed og om det at være udenfor fællesskabet eller samfundet, og hun taler oftest med den mindstes stemme. Dygtigt fanger hun en stemning, en følelse og formår at formidle den sprogligt. Hun skriver med andre ord, så det rammer i hjertet – både det der er sørgeligt, det der næsten ikke kan bæres og det der er befriende komisk.

46960149

Blå bog

Født: 1961 i Skjern.

Uddannelse: Grafisk designer i 1983 ved Den Grafiske Højskole.

Debut: Alle tiders rejse. Historien om den længste dag i Oskars og Alvildas liv (sammen med Ida Toldbod). Gyldendal, 1997 (børnebog). Det snakker vi ikke om. Gyldendal, 2011 (voksenbog).

Litteraturpriser: Vandt konkurrence udskrevet af forlaget Forum med Drengen med sølvhjelmen, 1997. Danmarks Skolebibliotekarers børnebogspris, 2005. Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomslitteratur, 2017.

Seneste udgivelse: Blomsten der elsker mig. Kunstner: Signe Parkins. Gyldendal, 2019.  

Inspiration: Inger Christensen, Henrik Nordbrandt, Christina Hesselholdt og Einar Már Guðmundsson.

Se også illustratorportrættet af Hanne Kvist

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Jons lillesøster havde vinger da hun blev født. Jon så det selv. Små bitte benede vinger med tynd hud imellem, sammenfoldede og rynkede som flagermusevinger.”
”Drengen med sølvhjelmen”, s. 5.

Hanne Kvist blev født i 1961 i Skjern, men voksede op i Århus. Hun voksede op i et hjem fuld af bøger, og det smittede af på Hanne Kvist. Hun siger selv, at Om sommeren var jeg solbrændt på ryggen og helt hvid på forsiden, fordi jeg altid skulle læse.(Hanne Kvist: Hanne Kvist. Litteratursiden, 2000-12-06).

Hun fik arbejde som bogopsætter på et bibliotek, og familien spåede, at hun ville uddanne sig til bibliotekar. 

I 1980 blev hun student fra Århus Statsgymnasium og flyttede efterfølgende til København. Hanne Kvist vidste, at hun gerne ville beskæftige sig med bøger og bogstaver, men hun ville ikke lade familien få ret og i stedet for at uddanne sig til bibliotekar blev hun i 1983 grafisk designer fra Den Grafiske Højskole. I en årrække arbejdede Hanne Kvist med det grafiske og med illustrationer og begyndte først sent at tænke på at arbejde med at skabe sine egne tekster. I perioden 1989-1993 arbejdede hun på Experimentarium i Hellerup. Det var sammen med en kollega herfra, Ida Toldbod, at hun i 1995 skrev bogen ”Alle tiders rejse. Historien om den længste dag i Oskars og Alvildas liv”.

Hendes gennembrud som forfatter kom dog først, da hun i 1997 vandt den danske afdeling af en børnebogskonkurrence udskrevet af forlaget Forum med bogen ”Drengen med sølvhjelmen”.

Ved siden af sin virksomhed som forfatter og illustrator skriver Hanne Kvist også skuespil for børn, hun holder foredrag og underviser på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Endvidere har Hanne Kvist været medredaktør på værket ”Børnenes Ænsyklopædi”, og hun har skrevet digte til percussionisten Marilyn Mazurs Trommekaravane i 2002.

I perioden 2011-2015 var hun medlem af Statens Kunstråds Litteraturudvalg.
Hanne Kvist er bosiddende i Espergærde. 

Drengen med sølvhjelmen

”Der var tomt i hans hovede og hjerte. Han kunne køre mod nord, syd, øst eller vest. Det gjorde ikke den store forskel. En ny dag var ved at vokse frem over træernes toppe, og der var ikke en sky på himlen. Det så ud til at blive en smuk dag.”
”Drengen med sølvhjelmen”, s. 142.

I 1999 udkom ”Drengen med sølvhjelmen”, som Hanne Kvist havde vundet den danske afdeling af Forums nordiske børnebogskonkurrence med i 1997.

Drengen Jon bliver storebror til en lille pige, der får navnet Liv. Liv er født med vinger. Sorte, grove, flagermuseagtige vinger. Mens Jons forældre ikke magter at håndtere deres datters anderledeshed, elsker Jon hende overalt på jorden.

En dag, han kommer hjem fra skole, er Liv væk. Forældrene har overladt hende til en mystisk organisation kaldet Børnetjenesten. Børnetjenesten ledes af Greven, en videnskabsmand, der hævder at hjælpe børn født med vinger, men som i virkeligheden laver grusomme eksperimenter med dem.

Jon sætter ud på en fantastisk rejse for at få Liv tilbage fra Greven. Undervejs møder han Michum, der er chauffør for Børnetjenesten, men som bliver Jons ven og allierede i kampen for Liv. Michum er ikke den skarpeste kniv i skuffen, men han har hjertet på rette sted og sammen lykkes det de to at befri ikke kun Liv, men alle de tilfangetagne og uønskede vingebørn.

22401459

”Drengen med sølvhjelmen” er en fantastisk fortælling. Rammen om fortællingen er realistisk, det vil sige, at handlingen på overfladen udspiller sig i en verden, der til forveksling ligner den verden, læseren kender. Inden for denne ramme udspilles en alt andet end realistisk handling f.eks. en pige født med vinger og en Børnetjeneste, som køber børn af utilfredse forældre.

Fortællingen er bygget op omkring en figur, der indledningsvis skildrer en orden, dernæst en forstyrrelse af denne orden og endelig genoprettelse ordenen (i dette tilfælde en helt ny orden). Jon foretager nemlig en rejse fra det, der indtil forældrenes forræderi, salget af Liv, havde været en sikker base, hjemmet, ud i den farlige verden, for til sidst at stå i morgengryet sammen med Liv, klar til at starte en ny tilværelse sammen.

De centrale temaer i historien er tab, både Jons tab af Liv og hans tab af tillid til forældrene, betydningen af venskab og endelig tolerance af forskellighed. Alle relevante tematikker, der kan danne grobund for videre samtale og eftertanke.

Bogen blev i 2006 filmatiseret af Wikke & Rasmussen med titlen ”Der var engang en dreng – der fik en lillesøster med vinger”.