Liz Jensen
Foto: Politikens Forlag

Liz Jensen

cand.mag. og journalist Niels Vestergaard, iBureauet/Dagbladet Information, 2011.
Top image group
Liz Jensen
Foto: Politikens Forlag
Main image
Jensen, Liz
Foto: Les Kaner

Indledning

Hun skriver spændingsromaner og sorte komedier om syge forhold mellem mødre og deres børn. Filmselskaberne har været i budkrig over kritikersuccesen “Louis Drax' niende liv”. Forlaget lover pengene tilbage til dem, som ikke kan lide hendes seneste sællert “Varslet”. Hun er i det hele taget en af tidens mest succesfulde britiske forfattere. Hendes navn er Jensen, Liz Jensen, datter af en dansk violinbygger, opvokset i Oxford, uddannet på Oxford og herhjemme ind til i dag bedst kendt som navnefællen og kollegaen Carsten Jensens livsledsagerske.

 

29832919

Blå bog

Fødsel: 1959 i Oxford.

Uddannelse: Litteraturstudier ved Somerville College i Oxford.

Debut: Egg Dancing. 1995. Roman.

Priser: Ingen oplyst.

Seneste udgivelse: De udbudne. Politikens Forlag, 2013.

Inspiration: J.G. Ballard, Herman Melville, Gustave Flaubert m.fl.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

“(…) sarte kemiske auraer der danser om hinanden før de blander sig og stiger op i stratosfæren. Konservativt indstillede engle der i erkendelse af deres himmelske pensionsmidlers begrænsning er blevet tvunget til at finde nye græsgange ville måske vælge en by som denne at tilbringe deres solnedgangsår i.”
"Varslet", s. 9.

Måske er det ikke så overraskende, at Liz Jensen endte med at vælge forfattergerningen. Måske valgte forfattergerningen Liz Jensen. Hendes far var en dansk violinbygger, hendes mor en anglo-marokkansk bibliotekar. Faren var selv en lovende forfatter som ung, og morens baggrund kunne og skulle siden blive anskuet som en roman om mystik, videnskab og sindssygdom. Familien boede i Oxford, en by som havde gjort bøger til sin eksistensberettigelse. Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen var blandt faderens venner, som kiggede forbi. Meget i omgivelserne disponerede Liz Jensen for at skrive. Hun erindrer to skelsættende læseoplevelser i barndommen;
 Dr Seuss' “The Cat in the Hat”, den første bog, hun selv læste, og Mervyn Peake's “Gormenghast”, den bog, som gjorde det klart for hende, at det var forfatter, hun skulle være.

Som ung satte rastløsheden ind. Hun fik et stipendiat til Somerville College, en del af byens traditionsrige universitet, og begyndte at læse litteratur. Kun et år senere, som nittenårig, brød hun af og tog til Fjernøsten som korrespondent for BBC. Som 28-årig befandt hun sig i Frankrig i færd med at grundlægge en familie og en tilværelse som freelancejournalist og billedhugger.

Først som 36-årig, i 1995, kom debutromanen “Egg Dancing”. Sproget var engelsk. Dansk havde aldrig fyldt meget i hendes tilværelse: “Min far talte aldrig ret meget om Danmark. Han flyttede til England som 32-årig og blev tømrer og siden violinbygger, og så gik han ude i sit værksted i haven og lyttede til dansk radio. Han tog os heller aldrig med, når han rejste til Danmark, så jeg var 25 år, før jeg kom her første gang,” erindrer hun (Lotte Thorsen: Succesforfatter: “There is a kind of madpakkekultur in Denmark”. Politiken, 2010-10-04).

Siden debuten er det blevet til to bemærkelsesværdige gennembrud i medierne og et i fagkredse. I 2004 kom romanen “Louis Drax' niende liv”. Kritikken var overvældende, og de store produktionsselskaber Miramax og Warner Brothers røg ud i en spektakulær budkrig om filmrettighederne. I 2005 blev Liz Jensen optaget i Storbritanniens fornemmeste litterære institution, The Royal Society of Literature.

I 2010 fik hun endnu en stor kritikersucces med romanen “Varslet”, og på ny var der en berømt producent, som sikrede sig filmrettighederne, denne gang Ridley Scott i selskab med broren Tony Scott.

Privat danner Liz Jensen par med navnefællen og forfatterkollegaen Carsten Jensen. Hun deler sin tid mellem parrets lejlighed på Østerbro i København og hjemmet i Wimbledon. Hun har to sønner fra sit første ægteskab.

Louis Drax' niende liv

“– Hos visse kannibalistiske stammer åd man sine fjenders hjerne. Man nedsvælgede bogstaveligt talt det organ, som man mente rummede sjælen. I vores kultur tror vi ikke på sjælen. Vi betragter bevidstheden som en social konstruktion.”
“Louis Drax' niende liv”, side 84.

Liz Jensens “The Ninth Life of Louis Drax” fra 2004 (“Louis Drax' niende liv”, 2006.) er en medeafortælling fra den franske middelklasse, en fortælling om en mor, der som den tragiske Medea lader raseriet over et svigt fra en mand gå ud over deres søn.

Natalie Drax har født en dreng i forsøget på at holde på sin gifte elsker, Jean Luc. Da det ikke lykkes, prøver hun at skade, muligvis dræbe drengen, Louis Drax. Det lykkes heller ikke, men Louis fanger beskeden og fører hendes mishandling videre i det, der for omgivelserne ligner en række uforklarlige ulykker. Han holder op med at trække vejret, han er ved at drukne, han falder ud foran et tog, han bliver syg af fordærvet mad etc. Han gør alt for at straffe sig for morens lidelser. Han er ni år, før sammenhængen begynder at gå op for en psykiater og for hans stedfar. Moren afbryder prompte behandlingen hos psykiateren, stedfaderen forsvinder, og Louis ryger ud over en bjergside og havner der, hvor romanen begynder, på et hospital i Auvergne i koma. Herfra fortæller han sin historie – muligvis gennem telepati. Fortællingens anden stemme tilhører lægen Dannachet, som intetanende forlieber sig i Natalie Drax.

25704371

“Louis Drax' niende liv” er et psykologisk drama med ansatser til en thriller og sideblik til magisk realisme såvel som det oprindelige attenhundredtals slægtsdrama. Som genvej til Louis' sind anvender forfatteren fantastiske elementer som telepatien og det gazeomviklede spøgelse, Auguste, som deler stue med Louis. Både Louis og Dannachets fortællerstemmer er relativt ferske og kønsløse – hvilket ligner en pointe.

Fortællingen har afsæt i en virkelig hændelse. Som nittenårig forsvandt Liz Jensens onkel i bjergene omkring Lucern-søen i Schweiz. Hendes bedstemor, som fire dage senere var gået ud for at lede efter ham, blev fundet død for foden af en klippe. Onklen blev aldrig fundet.