Foto: Jo Michael

Heidi Linde

cand.mag. Anne Vindum, 2012. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
Foto: Jo Michael

Med den norske by Kongsvinger som omdrejningspunkt har Heidi Linde i romanen ”Nu, for helvede” portrætteret fire mennesker, der alle er gået i stå i deres liv og trænger til forandring. I løbet af romanen, der forløber over et døgn, genoplever personerne deres opvækst og formative år, hvilket kaster nyt lys på deres liv. Psykologi og præcis karaktertegning er i højsædet hos Linde, der med ”Nu, for helvede” for første gang udkommer på dansk.

 

136639404

Blå bog

Født: 9. marts 1973 i Asker, Norge.

Uddannelse: Manuskriptforfatter, Den norske Filmskolen, 2002.

Debut: Myggstikk. 1998.

Litteraturpriser: Nordiske hørespillkåringen i Helsinki, 2008.

Seneste udgivelse: Love, ligesom. Turbine, 2023. (Love, liksom, 2022). Oversat af Eva Mosegaard Amdisen. (Olivias liv, 3).

Inspiration: ”Jeg har få idoler, men jeg har stor beundring for de såkaldte ’hverdagshelte’, almindelige mennesker som arbejder meget og hårdt uden at de kommer i avisen.”

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Det er det samme hver eneste gang. Man kunne godt få mistanke om, at tiden står stille, tænker Lydia. Hvis det ikke havde været for det store ur på væggen. Det tikker dem højt og taktfast nærmere afslutningen. Og kalenderen på væggen ved klaveret viser, at der trods alt er tale om dagen i dag og ikke den i går. Rødt på hvidt. Fredag den 9. oktober 2009.”
”Nu, for helvede”, s. 180.

Den norske forfatter Heidi Linde er født i 1973 i Asker og vokset op i Kongsvinger, i det hun selv kalder en ”familie uden kunstneriske tilbøjeligheder” (Ragnhild Plesner: Ikke bare ung og urban. Aftenposten, 2002-09-30). Familien bestod af en storesøster og forældre, der begge var inden for politiet.

Heidi Linde fortæller, at forfattertrangen kom tidligt: ”Allerede da jeg var 11-12 år gammel, havde jeg et stort ønske om at blive forfatter. Jeg har altid skrevet, og selvom jeg fik læst meget højt som barn, var der ingen i familien eller omgangskredsen, der skrev.” (Interview med forfatterweb, 2012).

Efter et ophold på en norsk højskole var hun i kibbutz i Israel. Senere gik på hun på forfatterstudiet på Høgskolen i Bø, hvor hun – ifølge hende selv – skrev nogle virkelig dårlige prosatekster: ”Jeg havde et romantisk forhold til at skrive. Troede på inspiration, afprøvede forfatterrollen, kæmpede med at drikke rødvin selv om det var smertefuldt, og skrev om natten fordi jeg troede det blev bedst på det tidspunkt.” (Ragnhild Plesner: Ikke bare ung og urban. Aftenposten, 2002-09-30). Da hun efterfølgende gik på manuskriptlinjen på Den norske Filmskolen i Lillehammer, lærte hun sig ordentlige arbejdsrutiner: ”Selvfølgelig kan man ikke bare tvinge sig hele tiden. Men for mig drejer det sig om disciplin. At skrive er noget jordnært.” (Ragnhild Plesner: Ikke bare ung og urban. Aftenposten, 2002-09-30). Linde har også læst litteraturvidenskab, og siden hun blev færdig på filmskolen i 2002, har hun været forfatter på heltid.

Heidi Linde havde efter eget udsagn skrivekløe i fingrene i sin opvækst, og havde sin debut som børnebogsforfatter i 1998 med bogen ”Myggstikk”. Siden da har hun skrevet en række børnebøger, hvoraf flere er oversat til dansk og fransk. Hendes første bog for voksne kom i 2002 med titlen ”Under bordet”. Udover de skønlitterære bøger har hun skrevet manuskripter til flere norske kortfilm og skriver i dag også dramatik til tv og radio.

I dag bor Heidi Linde i Nydalen i Oslo med sin mand, der er journalist og deres tvillingesønner.

Nu, for helvede

”Hvad drømmer hun om nu? Er hun bare en viljeløs karakter uden retning, sådan en, der bare flyder i den retning, nogen – sandsynligvis en mand – fører hende? For der er også noget med de mænd (…). Det er dem, der har banket på, men det er hende, der har åbnet for dem. Og har det været som resultat af hendes vilje, af et aktivt valg, eller, igen, bare en nærmest bevidstløs handling?”
”Nu, for helvede”, s. 129.

I 2011 udgav Heidi Linde romanen ”Nu, jävlar” (”Nu, for helvede”, 2012), der følger fire karakterer over en enkelt dag, den 9. oktober 2009, i den lille norske by Kongsvinger. Terese er højgravid og har fået en dag forærende, hvor hun kan gøre det, hun har allermest lyst til. Hendes veninde Jessica er vendt hjem til barndomsbyen for at holde bryllupsreception, og det sætter tanker i gang om barndommen, hendes afdøde far og forholdene til de mange mænd, hun har kendt. Jessicas mor Lydia lever mest i sin egen verden sammen med sin fantasiven Dronning Sonja. Den tidligere fodboldspiller Kevin arbejder på en tankstation og er ulykkeligt forelsket i Jessica, som han var kærester med for 12 år siden.

Alle fire er på den ene eller den anden måde groet fast i deres liv og bruger denne dag til at reflektere over, hvordan – og hvorfor – det gik sådan, og hvad der skal ske. Jessica omtaler sig selv som en viljeløs karakter, og det er kendetegnende for alle fire, at de lader deres omverden tage beslutninger for dem i stedet for selv at handle. De resignerer og giver de andre skylden for deres egen manglende lykke.

29386498

Alle bærer de på bristede drømme og uindfriede ambitioner, hvis de da ikke lige frem lider af en komplet mangel på drømme og ambitioner. Terese jamrer over, at hun ikke kan føle noget, Jessica over, at hun ikke vil noget og ikke kan binde sig. Udover bogens indledende og afsluttende afsnit, hvor vi hører om den lokale politiassistent og en mystisk hændelse ved nattetide, består ”Nu, for helvede” af 12 kapitler, der på skift dykker ned i karakterernes dag. Flere gange krydses deres veje, både på handlingens niveau og i de mange tilbageskuende fortællinger fra deres fælles fortid.

Romanen omhandler eksistentielle emner som skyld, skam og svigt og fremstiller karaktererne med psykologisk dybde og kompleksitet. Samlet set giver det et billede af et samtidsmenneske, der er overladt til sig selv og ene er ansvarlig for egen lykke – hvilket tydeligvis ikke er så nemt.

Karakterernes behov for at vriste sig ud af deres stivnede situationer illustreres i titlens ”Nu, for helvede”, der bliver startskuddet til deres forandringer.