Portræt af Thomas Rydahl
Foto: Nordin Agency

Thomas Rydahl

cand.mag. Anne Vindum, 2014 og juli 2021. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2024.
Top image group
Portræt af Thomas Rydahl
Foto: Nordin Agency

En ensom nifingret taxachauffør viser sig at være en ihærdig efterforsker i Thomas Rydahls trilogi om eksildanskeren Erhard Jørgensen. Debutromanen ”Eremitten” fra 2014 vandt samme år Bogforums Debutantpris, og siden er kommet ”De savnede” og ”De tre paver”. Rydahl fremskriver et vindblæst Fuerteventura og tegner midt i krimigåderne et rørende portræt af en mand, der nok er lidt fordrukken og bag om dansen, men som ved den rette anledning viser empati, handlekraft og sejlivet stædighed. I 2021 udgav Rydahl den muntre skilsmisseroman ”Forførernes klub”.

138347435

Blå bog

Født: 1974 i Aarhus.

Uddannelse: Studier i filosofi og psykologi. Forfatterskolen 1997-1999.

Debut: Eremitten. Bindslev, 2014.

Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris, 2014. Glasnøglen (nordisk pris), 2015. Harald Mogensens-Prisen, 2015.

Seneste udgivelse: Sammen med Anne-Grethe Bjarup Riis: Egeskov - ulykkens år. Politiken, 2024. Krimi.

Inspiration: Paul Auster, Per Petterson, Bruce Chatwin, Don Delillo og Tom McCarthy.

 

 

 

Thomas Rydahl fortæller om Erhard-trilogien. Politikens Forlag, 2019-07-26.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Han lægger sit tøj til vask. Det gør han gerne om mandagen. Han laver mad i underbukser, spiser lammegullasch stående i døren, overvejer at hente en øl hos Guzman nede ad Alejandros sti, den lille købmand, der ser ud, som om han er ved at gå nedenom og hjem og har set sådan ud de seneste mange år. Men han har en flaske rødvin liggende og skænker op i et ølkrus og drikker det, som om det kan slukke hans tørst.”
”Eremitten”, s. 77.

Thomas Rydahl er født i Aarhus i 1974 og har skrevet historier siden barndommen. Som kun 17-årig vandt han Politiken og Gyldendals novellekonkurrence med novellen ”Forever Young”. En nyhed han efter eget udsagn modtog med ungdommelig arrogance. Han var overbevist om, at nu lå verden åben for ham og har begejstret skrevet lige siden: ”Siden jeg ’debuterede’ med min vindernovelle i 1992, har jeg skrevet på forskellige romaner: En thriller, en ungdomsroman, et drama, en børnebog. De ligger begravet dybt nede i min dropbox. Midt i skriveriet stiftede jeg familie og fik noget fast arbejde, hverdagen blev mere udfordrende, og det krævede utroligt meget disciplin at fastholde de daglige skriverier, og ikke mindst at styre udviklingen af en roman, en lang tekst." (Thomas Rydahl: Hvorfor er der gået så lang tid før du er klar med din debutroman? Thomasrydahl.com, 2014). I 1997 kom Thomas Rydahl ind på Forfatterskolen, hvilket har udviklet hans sans for læsning og fornemmelse for sprog samt en – til tider lidt for veludviklet – sund kritisk sans.

I 2011 var Rydahl med sin familie på ferie på den kanariske ø Fuerteventura. Efter en taxatur skulle Rydahl samle sin bagage op fra taxaens bagagerum, hvor han fik øje på chaufførens guitar. Det gav ham ideen til karakteren Erhard Jørgensen, der er hovedperson i debutromanen ”Eremitten” fra 2014 og ligeledes i de to næste bind i trilogien; ”De savnede” fra 2016 og ”De tre paver” fra 2019.

”Eremitten” skrev han i fritiden ved siden af arbejde og familieliv. Hver søndag sad han på kunstmuseet Louisiana med en kop sort kaffe og skrev på den debut, der kort tid efter udgivelsen modtog Debutantprisen på Bogforum. I den forbindelse sagde Rydahl selv om sin flid: ”Måske fordi jeg har knoklet sådan, føles det ikke som en debutantpris, men mere som en flidspræmie, jeg har fået,” (Trine Munk-Petersen: Hæder til 40-årig debutant. Berlingske, 2014-11-07).

At der skulle så mange år mellem novellekonkurrencen og romandebuten hænger sammen med den modenhed, det kræver at strukturere og finde stof til en roman, fortæller Rydahl: ”Når jeg ser tilbage, er det noget af det, modenhed og erfaring gennem årene har lært mig: At orkestrere en historie, at udvikle karakterer, og stille og roligt få værket på plads. (…) Jeg skulle lige modnes – af livet og af skrivearbejdet. Måske har Klaus Rifbjerg alligevel lidt ret: Det er gavnligt at komme lidt ud på salatfabrikken, eller hvad det er han plejer at sige.” (Thomas Rydahl: Hvorfor er der gået så lang tid før du er klar med din debutroman? Thomasrydahl.com, 2014).

Udover universitetsstudier i filosofi og psykologi har Rydahl taget en coachuddannelse og er uddannet brandmand. Siden 2001 har han arbejdet professionelt med storytelling og strategi inden for kommunikation, og han har oversat et par romaner af den amerikanske forfatter Malcolm Gladwell. I 2019 udgav Thomas Rydahl sammen med forfatterduoen A.J. Kazinski krimien ”Mordet på en havfrue” og i 2021 udgav han i eget navn den selvstændige ”Forførernes klub”.

Eremitten

”Manden har – med sine arkitekter og gartneres hjælp – skabt et hjem, der hverken lyder, dufter eller føles som De Kanariske Øer. De orange, lerede vægge, bambusvifter, mønstrede søjler og løvehoveder i endeløse rækker skal minde om Afrika, det koloniserede og plagede kontinent, klemt fast under den hvide, overvægtige mand.”
”Eremitten”, s. 106.

I 2014 udkom Thomas Rydahls debutroman ”Eremitten”, der modtog Bogforums Debutantpris.

Eremitten er kaldenavn for den 67-årige eksildansker Erhard Jørgensen, der bor i et afsidesliggende hus på en vindtør slette på den kanariske vulkanø Fuerteventura. Sammen med sine to geder Laurel og Hardy lever han en stille, lidt fordrukken tilværelse som taxachauffør og lejlighedsvis klaverstemmer, og han holder af at sidde i den lune aften med et glas lumumba. For 17 år siden forlod han Danmark, sin ekskone Anette og deres to døtre, og han sender penge hjem hver måned som bod for noget, læseren aldrig præsenteres for. Det afsløres dog, at hans manglende lillefinger har noget med flugten fra hjemlandet at gøre.

47189578

En dag finder politiet et dødt spædbarn på bagsædet af en spritny bil på en af øens surferstrande. Den lille dreng er udsultet og efterladt i en papkasse foret med danske aviser, og Erhard afhøres om den danske forbindelse. Det bliver startskud til en uoverskuelig række begivenheder, der vender op og ned på Erhards eneboertilværelse: Pludselig er luderen Alina død, vennen Raúl forsvundet og dennes kæreste Beatriz lagt i koma hjemme i Erhards køkken.

Optændt af en utæmmelig iver efter at finde den døde drengs mor sætter Erhard alt ind på at opklare den spegede sag, som politiet helst vil lukke hurtigt af hensyn til øens ry og trængte turisme. Erhard fornemmer, at det ikke er alle øens solvarme sten, der er blevet vendt, så han investerer sig selv i de økonomiske og personlige intriger.

Gennem opklaringsarbejdet får den aldrende Erhards tilværelse nyt liv og indhold, og i løbet af de to måneder, romanen foregår, sker der mere end gennem de seneste 17 år af hans liv. Erhard ved ingenting om moderne teknologi, så han er afhængig af andres hjælp til sin efterforskning på nettet. Det er, som om verden med et åbner sig for ham i hele sin mangfoldighed.

”Eremitten” er et portræt af en lidt enfoldig mand, der har både empati og handlekraft, når det kræves. Samtidig tegner romanen et billede af en slidt turistø, som har haft sin storhedstid og nu kæmper for at holde fast i de turister, der holder øens økonomi i gang. Beskrivelserne af de knastørre landskaber, de gensidigt afhængige relationer og det festlige liv på byens barer skaber et realistisk rum til fortællingen. Som efterforsker er Erhard en lidt bedaget og naiv type, men han viser sig alligevel at være pågående og stædig nok til faktisk at udrede det meste af den komplicerede sag.