Amalie Skram

Artikel type
voksne
ph.d. Mette-Marie Zacher Sørensen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Main image
Skram, Amalie

Den norskfødte forfatter Amalie Skram levede og skrev sine bøger i slutningen af 1800-tallet og hendes harcelerende beskrivelser af fattiges, kvinders og de psykisk syges situation er skånselsløse. I debutromanen ”Constance Ring” fra 1885 skildres ægteskabet i et overklassemiljø som et helvede for kvinden, og der var passager i bogen, som forlaget nægtede at udgive. I den berømte roman ”Professor Hieronimus” fra 1895 beskrives det, hvordan man behandler psykisk syge på absurde måder. Amalie Skrams bøger er skrevet i en naturalistisk stil, hvor ambitionen ikke er at give læserne håb, men at beskrive tingene som de virkelig er.

25973968

Blå bog

Født: 22. august, 1846 i Bergen, Norge.

Død: Marts 1905 i København.

Uddannelse: Amalie Skram gik på en velanset pigeskole i Bergen, men kom ikke på latinskole ligesom sine brødre og fik ikke videre uddannelse.

Debut: Constance Ring. Huseby og co., 1885.

Litteraturpriser: I 1901 kom Amalie Skram på den danske finanslov. Hun har også selv lagt navn til en norsk litteraturpris, der gives til kvindelige forfattere, der skriver i hendes ånd. Prisen udgives hvert år af Amalie Skram selskabet i Norge og er blandt andre modtaget af Herbjørg Wassmo (1997), Hanne Ørstavik (2002) og Linn Ullman (2007).

Inspiration: Mange har peget på den franske naturalistiske forfatter Émile Zola som Amalie Skrams forbillede, men hun afviste dette selv, for hun havde ikke læst ham, da hun begyndte at skrive, og selvom hun senere læste ham, blev han aldrig hendes favorit.

Periode: Det moderne gennembrud