portræt af Anne Cathrine Bomann
Foto: Diana Juncher

Anne Cathrine Bomann

cand.mag. Anne Vindum, 2023 og februar 2024.
Top image group
portræt af Anne Cathrine Bomann
Foto: Diana Juncher

Med psykologisk nysgerrighed og indsigt skriver Anne Cathrine Bomann om de bevægelser, der sker inden i og mellem mennesker. I den fortættede og filosofiske ”Agathe” om en livstræt psykiater, der overrasker sig selv med pludselig livslyst og i den plotdrevne fremtidsroman ”Blå toner” om de komplekse perspektiver ved at udvikle en pille mod sorg. For hvor forsvinder kærligheden hen, hvis vi bedøver sorgen og savnet efter den elskede? Kærlighed i forskellige former er også centralt i ”Akvariet” (2024), der dykker ned i venskaber, ensomhed – og blæksprutter.

137842327

Blå bog

Født: 20. august 1983, Hillerød.

Uddannelse: Psykologi. Københavns Universitet, 2011.

Debut: Hjemløs. Facet, 1999. Digte.

Litteraturpriser: Scrivere per Amore, 2019.

Seneste danske udgivelse: Akvariet. Lindhardt og Ringhof, 2024. Roman.

Inspiration: Milan Kundera, Herbjørg Wassmo, Nicole Krauss, Tine Høeg, Sally Rooney.

 

 

 

 

Videoklip

Bogtrailer for ”Blå toner”. Lindhardt og Ringhof, 2021.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Endnu er ingen lykkedes med på en sammenhængende måde at forklare, hvad der foregår derinde bag kraniets vægge, hvordan sindet skaber og opbevarer de minder, som giver os fornemmelsen af at være den samme over tid. Langt hen ad vejen er bevidstheden stadig en gåde, og alligevel sidder han her med en meningsfuld afbildning af smerten ved at miste. Det er da forunderligt.”
”Blå toner”, s. 79.

Anne Cathrine Bomann er født i Hillerød i 1983 og vokset op i Tulstrup uden for Hillerød, hvor hun boede med sine forældre og deres hund Mona Lisa. I hendes tidlige teenageår flyttede familien til Mørdrup i Espergærde, og denne flytning var afsæt for hendes debutdigtsamling ”Hjemløs”. Hillerød var centrum for Anne Cathrine Bomanns skolegang og fritidsliv med skolegang på Marie Mørks Skole og Frederiksborg Gymnasium og en lang bordtenniskarriere i den lokale klub HGI. Om bordtennis og levet liv fortæller Anne Cathrine Bomann: ”Fra jeg var 9 år, spillede jeg bordtennis, og det endte jeg med at gøre, til jeg var 25, og undervejs nåede jeg at vinde DM i forskellige rækker 12 gange og spille dels på landsholdet, dels for klubber i Sverige, Tyskland og Frankrig. Bordtennissen har sneget sig med ind i min roman ”Hvad ingen ved”, og det lille hus, jeg boede i i Frankrig som 18-årig, mens jeg spillede for en klub der, blev det hus, hovedpersonen i Agathe bor i. Sådan har virkeligheden det med at flyde ind og ud af mine bøger.” (Interview med Forfatterweb, marts 2023).
Efter gymnasiet og året i Frankrig endte hun med at læse psykologi på Københavns Universitet, og siden har hun arbejdet som psykolog både i privat praksis, i kommunalt regi og i psykiatrien. I dag arbejder Bomann, der er bosat i København, som psykolog to dage om ugen og skriver bøger resten af tiden.

Anne Cathrine Bomann har elsket historier, siden hendes forældre læste dem op for hende, da hun var helt lille. Da hun lærte at skrive, skrev hun små historier og en masse begyndelser i kladdehæfter og på sin fars aflagte computer: ”Og så begyndte jeg at skrive digte, da jeg var 12-13 år, nok bl.a. fordi de var lettere at overskue end en hel roman. Jeg kan også huske, jeg talte med studievejlederen om det med at blive forfatter i 9. klasse, og senere søgte jeg også ind på Forfatterskolen flere gange uden held. Men selvom jeg havde fået to digtsamlinger ud på det tidspunkt, var det alligevel først, da min debutroman ”Agathe” udkom i 2017, at jeg for alvor begyndte at tænke, det måske var muligt at blive en slags rigtig forfatter,” fortæller forfatteren, der bliver inspireret af bøger, hun læser, mennesker, hun møder og ikke mindst sin faglige baggrund som psykolog (Interview med Forfatterweb, marts 2023).

Som 15-årig udgav Anne Cathrine Bomann digtsamlingen ”Hjemløs” (1999), der i 2004 blev fulgt op af digtsamlingen ”Fald”. I 2018 udgav hun en fagbog om unge og skizofreni, ”En ud af hundrede – om unge og skizofreni” og i 2019 ungdomsbogen ”Hvad ingen ved”, der foregår i et bordtennismiljø i Hillerød. En ung træner bliver forelsket i en 11-årig dreng, og Bomann vil gerne nuancere det stereotype billede af pædofile ved at fortælle om dem, der har den seksualitet, men ikke udlever den. Debutromanen ”Agathe” fra 2017 er udgivet i 28 lande og fik i 2019 litteraturprisen Scrivere per Amore. I 2021 udkom videnskabsromanen ”Blå toner” og i 2024 ”Akvariet”.

Aktuelt værk: Akvariet

"Blæksprutter er, så vidt jeg forstod på Johannes, asociale dyr, der tilbringer det meste af deres tid alene, uden rygrad og i et miljø, der er fundamentalt forskelligt fra mit. Alligevel fik jeg, de sekunder Rosas blik lå i mit, en uafrystelig fornemmelse af, at der bag de øjne lå udstrakte landskaber. At hun virkelig fandtes derinde, og at det i mindst lige så høj grad var hende, der studerede mig, som det var omvendt.”
”Akvariet”, s. 84.

I 2024 udkom Anne Cathrine Bomanns roman ”Akvariet”, der har den unge kvinde Vigga som jeg-fortæller. Hun skal til at begynde i endnu et løntilskud, denne gang på akvariet Oceanet i København. Hun har ikke andre forventninger til jobbet, end at hun skal holde sin sagsbehandler hen i et halvt års tid, så hun bekymrer sig ikke om at virke interesseret i hverken arbejdsopgaver eller kolleger. Hun gør, hvad hun bliver sat til og holder havets dyr ud i en kritisk, strakt arm. Indtil hun møder blæksprutten Rosa, som vækker nogle uventede følelser i hende. Hun føler en samhørighed med Rosa, der bliver hendes fortrolige og på nogle dage hendes eneste samtalepartner.

137842327

Romanens andet spor handler om Viggas forhold til veninden Maiken, der ofte sover hos Vigga og er en grundpille i hendes liv. Men da Maiken bliver gravid, ændrer noget sig. Vigga føler sig forladt og tager afstand til Maiken, fordi hun er bange for at miste det eneste menneske, hun reelt har i sit liv. Maikens graviditet åbner til et helt livs oplevelse af at være udenfor og ikke fungere på samme vilkår som andre mennesker – en grundfølelse af at være alene i livet.

”Akvariet” er en roman om venskaber og ensomhed og om frygten for at føle sig forkert og alene. Undervejs bliver Vigga bedre til at acceptere det vilkår det er at være alene i verden og ser det paradoksale i, at hendes bedste ven i en periode er en blæksprutte i en glasbeholder på det yderste Amager. Både i forhold til Viggas familiehistorie, til Maikens baby og til den sværm af æg, Rosa lægger, tegner der sig et tema om moderskab over generationer; om alt det, vi overleverer til hinanden og om kærlighed på tværs af tider. Og måske er ens selvvalgte flok vigtigere end den familie, man nok er født ind i, men måske ikke føler sig hjemme i?

Der er små mellemkapitler om blæksprutter, og i det hele taget en dyreetisk interesse i romanen, der spørger til at holde dyr i fangenskab for menneskelig morskabs skyld, om det er etisk forsvarligt at slå dyr ihjel for at spise dem, og hvordan mennesket kan forholde sig overlegent til dyreracen. Blæksprutter er ikke så dumme endda, og som sådan er ”Akvariet” både et portræt af mennesket Vigga og blæksprutten Rosa.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Akvariet"