portræt af Hans Peter Madsen
Foto: Jens Peter Engedal

Hans Peter Madsen

cand.mag. Anne Vindum, august 2024.
Top image group
portræt af Hans Peter Madsen
Foto: Jens Peter Engedal

Hans Peter Madsen gav i sin debut ”Brænd huset ned, giv træet vand” (2021) partipolitikken stemme i satiriske noveller og sanselige kortprosatekster, der ansporede til revolution. I den sprogbegejstrede roman ”Hyldemeter” fra 2024 får revolutionen fat i drengene Hans Peter og A., der vil intet mindre end at omstyrte sproget nedefra. Med politisk bid og en insisterende interesse for, hvordan vi forstår verden gennem sproget, skriver Hans Peter Madsen historier fra fiktionens overdrev.

138396037

 

 

 

Blå bog

Født: 29. juni 1995.

Uddannelse: Cand.mag. i litteraturhistorie, Aarhus Universitet, 2020.

Debut: Brænd huset ned, giv træet vand. Turbine, 2021. Noveller.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Hyldemeter. Turbine, 2024. Roman.

Inspiration: Politik.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Helt langsomt, sagde A., helt langsomt: Har du nogensinde tænkt over, at der findes parallelle retskrivningsregler for pølsemænd?
– Nej.
Jo.
– Hvordan?
Man kan kende en god pølsevogn på, at ejefald er markeret forkert. Britta’s pølser må nødvendigvis være gode, men Brittas kunne jeg aldrig finde på at spise. Er det ikke rigtigt?”
”Hyldemeter”, s. 104-105.

Hans Peter Madsen er født i 1995 og er vokset op i Sønder Nissum i Vestjylland. Som barn skrev han en masse, og som 15-årig gik han på Forfattergrundkursus, FGK, i Holstebro. Her skrev han efter eget udsagn en ”alenlang fantasyroman” efter at have læst Josefine Ottesen og Lene Kaaberbøl og tænkt, at han også skulle skrive den slags. Men den overlevede ikke: ”Da jeg endelig satte sidste punktum, opdagede jeg, at jeg ikke selv gad læse den igennem.” (Mette Grith Sørensen: Debuterende forfatter fra Holstebro: - Jeg er faktisk helt grundlæggende tilfreds med mit liv. Holstebro Dagblad, 2021-03-14). Under et ophold på Testrup Højskole blev han introduceret til blandt andre digter Inger Christensen og fandt her sin litterære stil.

Madsen, der beskriver sig selv som ”læsehest, naturglad og rolig”, blev i 2020 uddannet cand.mag. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet, og i 2021 debuterede han med tekstsamlingen ”Brænd huset ned, giv træet vand”. Novellerne er eksplicit politiske, og Hans Peter Madsen mener generelt, at litteraturen gerne må blive mere konkret politisk: ”Jeg synes, det er mærkeligt, når forfattere fortæller om deres ting, og man kan høre meget præcist, hvilket parti de stemmer på – og de så siger, at det er op til læserens fortolkning og ”jeg vil ikke styre læsningen”. Jamen, den er jo styret.” (Michelle From Hoxer: 26-årige Hans Peter i opråb med ny bog: Skriver om snacks-lignende testikler og politiske budskaber. Dr.dk, 2021-04-03). Madsen er et udtalt politisk menneske og fortæller i samme interview til DR, at han som 12-årig meldte sig ind i SFU, men efter et kedeligt medlemsmøde meldte sig ud igen.

I 2024 udgav Hans Peter Madsen den sprogligt nysgerrige roman ”Hyldemeter”.

Udover sit skønlitterære virke arbejder Madsen freelance i forlagsbranchen som oversætter, redaktør, korrekturlæser og tekstforfatter. Han underviser også i kreativ skrivning på Dansk TalentAkademi i Holstebro og laver litteraturkritik for magasinet Atlas.

Hans Peter Madsen er gift og bosat i Herning, tæt på Knudmosen, der er et yndet mål for gåture, og som har været direkte inspiration for flere af teksterne i ”Brænd huset ned, giv træet vand”.

Brænd huset ned, giv træet vand

”Jeg siger: Alle skal have ret til at kunne nyde et sted med læ og en kat på skødet. På de tomme bænke ved udsigtspunktet lå en halv pakke glemte cigaretter, nu gennemblødte af regnen. Det stilnede af, regnen ville ikke gøre mig kold, kun kølig. Jeg tog frydefuld imod alt det, den havde at tilbyde.”
”Brænd huset ned, giv træet vand”, s. 151.

Hans Peter Madsen debuterede i 2021 med tekstsamlingen ”Brænd huset ned, giv træet vand”, der er inddelt i titlens to dele. Den form er inspireret af Andrej Tarkovskijs film ”Offeret” (1986), hvor et brændende hus symboliserer revolution og et døende træ reformation, fortæller forfatteren i et interview til DR og uddyber, at teksterne netop er spændt ud i feltet mellem det revolutionære og det tålmodige.

Første dels noveller begynder med historien om en buschauffør, der sætter en ære i at gøre sit arbejde godt, og som siger op, da hans chef ikke gør sit arbejde godt nok. Nu vil han i stedet lave revolution. Teksten emmer af besparelser på den kollektive trafik i tyndt befolkede områder, lidt stakkels enlige mænd og uopdragne børn, men uden at det bliver socialrealisme fra provinsen. ”Politisk novelle” skriver sig ind i aktuelle debatter om identitetspolitik, ”Lægeroman” fremskriver grundangsten hos en mand, der skal opereres af en, han mobbede i skolen, og ”Svup” dissekerer moderne managementsprog og -tankegang. De sidste noveller har et fremtidigt præg over sig med kød, der ikke rådner, og mennesker, der kan købe kropsmodifikationer og dermed skifte køn, tage på i vægt osv.

38763199

I anden dels kortprosa er formen løsere og indholdet mere sanseligt. Karaktererne mærker regnvejret, dufter til løg, cykler gennem en sort natteskov og er i det hele taget meget taknemmelige og til stede i verden. ”. Mor. Far.” er et kærligt lille portræt af et forældrepar, og ”Læ” advokerer for, at alle uanset økonomisk baggrund skal have mulighed for ”instinktiv æstetik” – at nyde naturen og slippe sine bekymringer. Med et næsten rørende og til tider lidt melankolsk blik tegner Madsen her konturer af relationer og naturnærvær på en mere poetisk end politisk grund.
Overordnet er der et politisk afsæt for mange af teksterne, også helt eksplicit: ”(..) jeg mener, at litteraturen skal blive mere konkret politisk, end den normalt gør, i alle disse år har kun ét parti taget klimaforandringerne alvorligt. Enhver person, der de seneste år 30 år har stemt på et andet parti end Enhedslisten, holder jeg ansvarlig.” (s. 156).

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Brænd huset ned, giv træet vand"