Lise Bidstrup

cand.theol. Charlotte Hitzner, iBureauet/Dagbladet Information, 2016.
Main image
Bidstrup, Lise

Indledning

Hestepiger, onde cirkusdirektører og preppere, udstyret med gokkesokker og håndvåben. Lise Bidstrup kommer vidt omkring i sit forfatterskab. Dog har hun en forkærlighed for fantasygenren, hvor hun lader sine hovedpersoner forsvinde gennem magiske portaler, kæmpe mod ninjaspøgelser og bryde ældgamle forbandelser.

Tematisk kredser hun om det godes kamp mod det onde, ofte i form af det udvalgte barns kamp mod den fordærvede voksne. Det lyder muligvis som en sort/hvid skelnen, men Lise Bidstrup har altid gråtonerne med i sine fantastiske fortællinger.

 

47852668

Blå bog

Født: 4. marts 1976 i Glostrup.

Uddannelse: Bachelorgrad i religionsvidenskab fra Københavns Universitet, 2003.

Debut: Den grønne krystal. Facet, 2005.

Litteraturpriser: Drengelitteraturprisens 2.-præmie, 2011.

Seneste udgivelse: Lise Bidstrup & Kirsten Sonne Harild: Down under. Tellerup.com, 2020.

Inspiration: Rejser, Isabel Allendes bøger og gamle myter og sagn.

 

 

 

 

 

 

lise

Artikel type
boern

Baggrund

”Soldaterne, der stod foran det skur, hvor Frederik blev holdt fanget, var tavse. Deres øjne var mørke og tomme, og deres lasede uniformer hang løst på de tynde kroppe. Huden i deres ansigter var grå og kinderne indfaldne. De lignede skygger af rigtige mennesker. Uhyggelige, mørke skygger.”
”Camp Foster”, s. 67.

Lise Bidstrup blev født i 1976 i Glostrup. Da hun var fire år gammel, flyttede hun sammen med sine forældre og sin storebror til Espergærde i Nordsjælland. Allerede som barn begyndte Lise Bidstrup at skrive. Selv siger hun om dette: ”I skolen fattede jeg hurtigt kærlighed til faget dansk. Dette udmøntede sig i, at jeg kunne finde på at aflevere alenlange stile (28 håndskrevne sider var meget i 3. klasse), som min dansklærer så kunne hygge sig med. Da vi kom op i de højere klasser, bestemte førnævnte lærer sig for at benytte sig af min interesse, og jeg skrev to teaterstykker, som blev opført for familie og venner.” (Litteratursiden: Lise Bidstrup. Litteratursiden.dk).

Da Lise Bidstrup i 1995 blev student fra Espergærde Gymnasium, var det ikke forfatter, hun drømte om at blive. Hun ville læse antropologi på universitetet. For at få point nok til at blive optaget på studiet rejste Lise Bidstrup med Mellemfolkeligt Samvirke til Nepal og Indien, hvor hun blandt andet var med til at grave latriner i afsidesliggende landsbyer.

Da hun kom tilbage til Danmark, kunne hun stadig ikke komme ind på drømmestudiet og begyndte i stedet at læse religionsvidenskab på Københavns Universitet. Men langsomt begyndte skriverierne at fylde mere og mere: ”Hen imod slutningen af min studietid skete der noget pudsigt. Når jeg skulle skrive opgaver, dukkede der pludselig historier og særprægede karakterer op i stedet. Fantasien overtog mere og mere af min "computertid", og i 2001 overgav jeg mig til mine lyster og begyndte at skrive på fuld tid,” fortæller hun (Litteratursiden: Lise Bidstrup. Litteratursiden.dk).

Efter fem års studier blev Lise Bidstrup i 2003 færdig som bachelor i religionsvidenskab og har siden arbejdet som forfatter på fuld tid. Lise Bidstrup er bosat i Snekkersten i Nordsjælland, hvor hun sideløbende med sin forfattervirksomhed driver forlaget Dragefisken, afholder foredrag og skriveworkshops.

Magiens stjerne-serien

”Jules nåede ikke engang at komme på benene, inden den skaldede mand kastede sig over hende. Hans korte, stærke arme låste sig omkring hendes brystkasse i et jerngreb, som hun ikke havde en chance for at vride sig ud af.”
”Familiens sorte får”, s. 58.

Magiens Stjerne- serien består af fem bind: ”Madam Vittas hemmelighed”, ”Sorte hånds broderskab”, ”Familiens sorte får” (alle fra 2012), ”Det skjulte vers” og ”Rakkerhulen i Chiva” fra 2013. Alle bøgerne er illustreret af Rasmus Jensen.

De to søskende Cam og Jules er rakkere, et omrejsende folk, der lever af at optræde på gader og stræder i de byer, de kortvarigt bosætter sig i. Rakkerfolket er ifølge et gammelt sagn forbandet. Hvis de bliver et sted for længe, vil de i løbet af kort tid ældes og dø.

29367647

I Berlin møder Cam og Jules en af deres venner, drengen Sax. Sax er alvorligt syg og har i et forsøg på at blive helbredt, kontaktet en gammel rakkerkone, Madam Vitta. Madam Vitta har indviet ham i en hemmelighed og givet ham en opgave, der kan gøre ham rask igen, hvis den løses.

Sax er i midlertidig blevet så syg, at han ikke selv kan løse opgaven at samle Magiens Stjerne. Magiens Stjerne er et gammelt rakkersymbol, der besidder utrolige kræfter. Mange har gennem tiden prøvet at få fingre i stjernen, blandt andre Den Sorte Hånds Broderskab. Derfor er stjernen blevet splittet op i fem dele og gemt i fem forskellige byer.

Cam og Jules påtager sig opgaven og begiver sig ud for at finde og samle Magiens Stjernes fem dele, så Sax kan blive helbredt. Men de er ikke de eneste, der leder efter stjernen. Den Sorte Hånds Broderskab er lige i hælene på Cam og Jules, og de står ikke tilbage for at dræbe alle, der står mellem dem og stjernens mægtige magi.

Serien om Magiens Stjerne benytter sig af tre forskellige fortællemedier: tekst, illustration og tegneserie. De optræder aldrig alene, men understøtter altid hinanden. Det betyder for eksempel, at et tekststykke glider over i et tegnet panel, hvor historien fortsættes, for igen at glide tilbage til et tekststykke.

Dette medvirker til en afveksling i læseoplevelsen. Som læser bliver man med andre ord forstyrret i sin læsning, men på en måde, der skærper opmærksomheden på indholdet.

Tematisk kredser bøgerne om det godes kamp mod det onde og om, hvordan det at gøre det rigtige til tider kan betyde, at man er nødt til at gøre det forkerte. For eksempel at lyve for at kunne redde nogens liv. Eller at stikke af hjemmefra for at beskytte dem, man elsker.

Okinawa-serien

”De flyvende væsener blev ved med at angribe. De skiftedes til at suse ind mod ham og bide ham eller kradse ham med deres syleskarpe kløer. Emil kunne mærke panik og desperation tage over. Hans flammesværd ramte ikke sit mål ofte nok. Fuglene var ved at få overtaget.”
”Taiyuo Templet”, s. 63-64.

Lise Bidstrups Okinawa-serie består af fem bøger: ”Camp Foster” (2012), ”Solklanen” (2013), ”Taiyou Templet” (2013), ”Spionen” (2014) og ”Kunai-Dæmonerne” (2014). Alle fem bind er illustreret af Lars Gabel. Serien om Okinawa er en selvstændig fortsættelse af Shinobi-serien, hvor læseren første gang kunne møde søskendeparret Emil og Silas, der havde en mystisk tilknytning til Japan. I Shinobi-serien måtte drengene kæmpe mod ninjaspøgelser, drager og Abeklanen for at redde verden fra den onde Shinobi.

29598665

Under et voldsomt tordenvejr forsvinder Silas og Emils ven Frederik på mystisk vis. Det eneste spor, drengene har at gå efter, er en lille plade med japanske skrifttegn på. Under dække af at tage af sted på lejrtur, tager Emil, Silas og deres venner Casper og Nicolai ud i en nærliggende skov, hvor de ved hjælp af magi ender på en amerikansk militærbase i Japan. Her finder de Frederik, der bevogtes af døde, japanske soldater.

Snart må Silas og Emil sande, at de er endt i en ældgammel strid mellem Månens Broderskab og Solklanen. Det viser sig nemlig, at Emil og Silas stadig besidder en særlig magi, som de fik i forbindelse med kampen med Shinobi. Magien gør dem i stand til at hente Kraftens Sten. En sten, der hvis den falder i de forkerte hænder, kan betyde, at ondskab vil overtage verden. For at redde verden og deres venner må Emil og Silas prøve at finde ud af, hvem der er til at stole på, og hvem der forsøger at franarre dem stenen.

Okinawa-seriens fem bøger er letlæsningsbøger. De består af kortere kapitler, der alle er ledsaget af en eller to illustrationer. Illustrationerne understøtter fortællingen, hvilket vil sige, at de viser det, der beskrives i teksten. Således hjælper de læseren med at afkode indholdet i teksten.

Fælles for bøgerne i serien er også, at Lise Bidstrup benytter sig af det fortællemæssige greb, der kaldes en cliff hanger. Kapitlerne slutter, når handlingen er allermest spændende og uforløst, så man som læser bliver nødt til at læse videre for at finde ud af, hvordan det mon går hovedpersonerne. 

Prepper

”Da dommedag blev annonceret, sad jeg med en gokkesok i den ene hånd og et billede af Roses bryster under en hvid T-shirt på min mobil i den anden. Jeg vidste egentlig med det samme, at nu ville alt ændre sig, og at billedet af Roses bryster ikke længere havde den betydning for mig, som det havde for blot fem minutter siden.”
”Prepper”, s. 11.

Daniel går i 1.G, spiller basket og er forelsket i Rose, der har sendt ham et billede af sine bryster. Det lyder måske, som om Daniel er en helt almindelig teenager, men intet kunne være længere fra sandheden. Lige siden Daniel var lille, har han ventet på, at en kæmpe naturkatastrofe forårsaget af en såkaldt solarstorm skulle ramme Jorden. Daniels familie er nemlig preppere, mennesker der forbereder sig på Jordens undergang og civilisationens sammenbrud. De har trænet evakuering, samlet forråd og indrettet en gammel militærbunker, Evac House, med våben, mad og medicin. Alt sammen for at kunne overleve, når katastrofen rammer.

50699994

Daniels familie er med i et større netværk af preppere ledet af Obersten, og da Daniels far endelig en nat modtager opkaldet, som de har ventet og frygtet, forlader familien i al hast deres hjem for at møde de andre preppere ved Evac House. Gruppen forsegler indgangen og spærrer sig dermed inde på ubestemt tid.

Gruppen erfarer hurtigt, at det at overleve langt fra er det samme som at leve. Livet i bunkeren er ikke let, og hverdagen er præget af rutiner, rationeringer og rastløshed. Daniel prøver at holde kedsomheden fra døren ved at træne, og han får snart selskab af Oberstens datter Amalie. Amalie åbner Daniels øjne for den mulighed, at Jordens undergang måske kun findes i hendes fars hoved, og Daniel tvinges til at genoverveje, om alt det, han har troet på, virkelig er sandt.

Lise Bidstrups ”Prepper” (2013) består af to fortællespor, der fletter sig ud og ind mellem hinanden. Det ene spor følger kronologisk tiden fra evakueringen og under opholdet i bunkeren. Det andet spor består af en lang række flash backs, hvor læseren lærer Daniel og Daniels familie nærmere at kende. Dette spor er også kronologisk og strækker sig, fra Daniel går i 3. klasse frem til natten, hvor familien evakueres.

De to spor understreger kontrasten mellem livet før og livet efter katastrofen, men de medvirker også til at understrege lighederne mellem Daniels gamle liv og det nye liv i bunkeren, nemlig et liv præget af isolation og frygt for omverdenen. 

Genrer og tematikker

Lise Bidstrup har forfattet et væld af bøger, fra krimier, over børnebøger til science fiction og gys og har dermed en stor genremæssig spredning. Men med over 40 fantasy-udgivelser er det tydeligt, at Lise Bidstrup har en forkærlighed for det magiske, overnaturlige og fantastiske. Hendes hovedpersoner bliver suget ind i magiske portaler, møder ninjaspøgelser og færdes i elverriger, og om fantasygenrens muligheder siger hun: ”Tolkien sagde engang, at fantasy er, når mistroen er sat ud af spil, og det er netop det, der tiltaler mig ved denne genre. Man kan tillade sig alt, så længe man underbygger det inden for bogens univers. Det er udfordrende og sjovt at kunne begive sig ud i et helt andet univers med andre love og regler, som man selv er herre over. Samtidig synes jeg, at fantasy giver mig muligheden for at tage nogle centrale temaer op, som i realistiske romaner ville virke højtravende eller kliché-agtige. Jeg oplever i hvert fald, at det, jeg prøver at viderebringe i en fantasybog, har en helt anden karakter, end det jeg ønsker at viderebringe i en mere realistisk bog.” (Janus Andersen: Fantasy er, når mistroen er sat ud af spil. Fortællingen.dk, november 2007).

Tematisk kredser Lise Bidstrup i sit forfatterskab om det godes kamp mod det onde, gerne skildret som en kamp mellem særligt udvalgte børn og fordærvede voksne. Børnene bliver i deres forsøg på at redde verden eller bevare det gode konfronteret med ondskaben i form af hemmelige broderskaber, gamle forbandelser og grådighed.  

Et andet gennemgående tema er det at blive svigtet. Mange af Lise Bidstrups hovedpersoner oplever at blive svigtet af mennesker, de stoler på. Det gælder f.eks. Cam og Jules i Magiens Stjerne-serien, der bliver forrådt af deres onkel, som samarbejder med Den Sorte Hånds Broderskab. Eller Emil og Silas, der utallige gange må flygte fra voksne, der forsøger at franarre dem Kraftens Sten.

Beslægtede forfatterskaber

Lise Bidstrups bøger om Magiens Stjerne har elementer af skattejagt over sig. Cam og Jules følger sporene, der leder dem til stjernens gemmested i forskellige europæiske storbyer. Samtidig med at de forsøger at undgå Den Sorte Hånds Broderskab, der vil have fingrene i Magiens Stjerne. Samme form for skattejagt findes i Kit A. Rasmussens serie om ”William og Athena”, to børn, der i forsøget på at finde Athenas forsvundne arkæolog-mor, bliver rodet ind i jagten på den forsvundne by Atlantis. En sagnby, der ifølge legenden skulle rumme store rigdomme. Ligesom Cam og Jules bliver Athena og William også forfulgt af skumle folk, der er involveret i en verdensomspændende sammensværgelse, der ønsker, at Atlantis skal forblive skjult.

En anden serie, der også blander skattejagt med det overnaturlige, er Benni Bødkers serie ”De 7 nøgler”. Syv børn, alle udvalgt til at løse en bestemt opgave, deler deres historie, mens de er låst inde i et rum, bevogtet af en gammel dame. I modsætning til Cam og Jules’ skattejagt, så har alle børnene i De 7 nøgler-serien været på deres eventyr. Det, de mangler, er at stykke de sidste brikker i puslespillet sammen og finde ud af, hvad der sker, når de magiske genstande de har fundet, sættes sammen.

Tematisk deler Benni Bødker og Lise Bidstrup også fællestræk. Ofte har de det handlende og udvalgte barn, der må kæmpe mod det onde, i centrum. Dette gør sig f.eks. gældende i Benni Bødkers science fiction-serie om ”Projekt Kerberos”, hvor et militærprojekt er gået frygtelig galt. Som følge af et kemisk udslip fra en militærbase dør alle i de nærliggende landsbyer. Alle på nær tolv børn. Børnene må flygte, da militæret vil prøve at skjule ulykken og dræbe dem. Sammen må de kæmpe for overlevelse og for at afsløre sammensværgelsen.

Bibliografi

Børnebøger

Vigga & Luna - serie

Bidstrup, Lise:
Vigga & Luna - dyrlægen. Forlaget Tellerup, 2015. (1).
Bidstrup, Lise:
Vigga & Luna - den russiske cirkushest. Forlaget Tellerup, 2015. (2).
Bidstrup, Lise:
Vigga & Luna - bondemanden. Forlaget Tellerup, 2015. (3).
Bidstrup, Lise: Vigga & Luna - på lejrskole. Forlaget Tellerup, 2016. (4).
Bidstrup, Lise: Vigga & Luna til fødselsdag. Forlaget Tellerup, 2016. (5).
Bidstrup, Lise: Vigga & - ridestævnet. Forlaget Tellerup, 2017. (6).
Bidstrup, Lise: Vigga & - kanoturen. Forlaget Tellerup, 2017. (7).

Mo & Pyt - serie

Bidstrup, Lise:
Mo & Pyt i skole. Forlaget Tellerup, 2015. (1).
Bidstrup, Lise:
Mo & Pyt køber ind. Forlaget Tellerup, 2015. (2).
Bidstrup, Lise:
Mo & Pyt på lejr. Forlaget Tellerup, 2015. (3).
Bidstrup, Lise:
Mo & Pyt på stranden. Forlaget Tellerup, 2015. (4).
Bidstrup, Lise:
Tokolosh. Høst, 2016. Illustrator: Birde Poulsen.

Ungdomsbøger

Bidstrup, Lise:
Den Grønne Krystal. Forlaget Facet, 2005.
Bidstrup, Lise:
Spiralportens Vogter. Forlaget Facet, 2006.
Bidstrup, Lise:
Shozin Sølvhår 1-4. Forlaget Facet, 2006.
Bidstrup, Lise:
Elverfyrstens Søn. Forlaget Facet, 2006.
Bidstrup, Lise:
Dværgene fra Terra 1-4. Forlaget Facet, 2007.
Bidstrup, Lise:
Uhyret fra Cachi. Forlaget Facet, 2007.
Bidstrup, Lise:
Sandrosen. Forlaget Facet, 2007.
Bidstrup, Lise:
Slavetøsen. Forlaget Facet, 2008.
Bidstrup, Lise:
Regnbuefolket 1-4. Forlaget Facet, 2008.
Bidstrup, Lise:
Shinobi 1-3. Forlaget Facet, 2009.
Bidstrup, Lise:
Fru Hachs broche. Forlaget Facet, 2009.
Bidstrup, Lise:
Shinobi 4-6. Forlaget Facet, 2009.
Bidstrup, Lise:
Ånderne fra tidernes begyndelse - Spiralen 5. Forlaget Facet, 2010.
Bidstrup, Lise:
Djævel på dåse 1-3. Forlaget Facet, 2010.
Bidstrup, Lise:
Slangen fra Tchan. Forlaget Facet, 2011.
Bidstrup, Lise:
Pectus’ Sten. Forlaget Carlsen, 2011.
Bidstrup, Lise:
Aralis’ Hemmelighed. Forlaget Facet, 2011.
Bidstrup, Lise:
Spillets By. Høst og Søn, 2012.
Bidstrup, Lise:
Dæmonernes Utopia. Carlsen, 2012.
Bidstrup, Lise:
Prepper. Høst og Søn, 2013. Bidstrup, Lise: Khepris Tre Trin. Forlaget Valeta, 2013.
Bidstrup, Lise:
Khepris Tre Trin. Forlaget Valeta, 2013.
Bidstrup, Lise:
Tordenskjold. Forlaget ABC, 2014.
Bidstrup, Lise:
Jomfruens Datter. Forlaget Valeta, 2014.
Bidstrup, Lise:
Idolernes By. Høst og Søn, 2014.
Bidstrup, Lise og Kirsten Sonne Harild:
Invitationen. Mofibo, 2014.
Bidstrup, Lise:
Skipper Clement. Forlaget ABC, 2014.
Bidstrup, Lise og Kirsten Sonne Harild:
Eddus Drager. Forlaget Tellerup, 2015.
Bidstrup, Lise:
Overlevernes By. Høst & Søn, 2015.
Bidstrup, Lise:
Ruinbyen. Carlsen, 2015.
Bidstrup, Lise:
Med mor på Haiti. Tellerup, 2016.
Bidstrup, Lise:
Himmelstenen. Carlsen, 2016.
Bidstrup, Lise:
Fisseministeren. Tellerup, 2016.
Bidstrup, Lise: Alt det ingen ved. Tellerup, 2019.
Bidstrup, Lise: Prank. Høst, 2019. (Zoom).

Magiens stjerne-serien

Bidstrup, Lise:
Madam Vittas Hemmelighed - Magiens Stjerne 1. Forlaget Forum, 2012.
Bidstrup, Lise:
Sorte Hånds Broderskab - Magiens Stjerne 2. Forum, 2012.
Bidstrup, Lise:
Familiens Sorte Får - Magiens Stjerne 3. Forum, 2012.
Bidstrup, Lise:
Det Skjulte Vers - Magiens Stjerne 4. Forum, 2013.
Bidstrup, Lise:
Rakkerhulen i Chiva - Magiens Stjerne 5. Forum, 2013.

Okinawa-serien

Bidstrup, Lise:
Camp Foster. Carlsen, 2012.
Bidstrup, Lise:
Solklanen. Carlsen, 2013.
Bidstrup, Lise:
Taiyou Templet. Carlsen, 2013.
Bidstrup, Lise:
Spionen. Carlsen, 2014.
Bidstrup, Lise:
Kunai Dæmonerne. Carlsen, 2014.

Romaner

Bidstrup, Lise:
Afkørsel 12 til Caribien. Forlaget Facet, 2009.
Bidstrup, Lise:
Flagermuseliljen. Forlaget Facet, 2009.
Bidstrup, Lise & Kirsten Sonne Harild: Down under. Tellerup.com, 2020.

Antologier

Bidstrup, Lise:
Vulkanens Hjerte i antologien Fimbulsommer. Forlaget Tøkk, 2009.
Bidstrup, Lise:
Minus 40 i antologien Sølvbyen. Forlaget Siesta, 2011.
Bidstrup, Lise:
Måske ... i antologien 117 Stemmer. Forlaget Epigraf, 2012.
Bidstrup, Lise:
Den forheksede Plysbjørn i antologien Heksens Briller. Ordet Fanger, 2013.
Bidstrup, Lise:
Hardball i antologien Historier til drenge. Tellerup, 2013.

3900 Nuuk - serie

Bidstrup, Lise: En rigtig outsider. Tellerup, 2020. (1).
Bidstrup, Lise: Isbjerge og turister. Tellerup, 2020. (2).
Bidstrup, Lise: En vigtig sag. Tellerup, 2020. (3).

Fagbog

Bidstrup, Lise og Lotte Garbers:
Skrivetrang. Nyt Nordisk Forlag, 2012.

Om forfatteren

Web

Her kan du læse mere om forfatteren og om nye udgivelser.
Interview med forfatteren om inspiration og skriveprocesser.

Kilder citeret i portrættet

Litteratursiden.dk, 2013-10-02.