kim leine
Foto: Robin Skjoldborg / Gyldendal

Kim Leine

cand.mag. Andreas Tonnesen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015. Senest opdateret af Andreas Tonnesen, Bureauet, december 2019.
Top image group
kim leine
Foto: Robin Skjoldborg / Gyldendal
Main image
Leine, Kim
Foto: Robin Skjoldborg

Indledning

Det er barske og usminkede historier, den norskfødte forfatter Kim Leine skriver frem i sine værker. Fra debutens selvbiografiske historie til hans historiske roman ”Profeterne i Evighedsfjorden” kredser Leine om mennesker, der er kastet ind i barske livsbaner, præget af misbrug og flugt. Det er rastløse typer splittet mellem det barske og nærværende liv i Grønland og det flade Danmark. Leines fortællinger giver samtidig et fascinerende billede af det på én gang rå og dragende liv i Grønland. Forfatterskabet indbefatter efterhånden mange forskellige emner og genrer med alt fra børnebøger til horrorhistorier.

 

61508384

Blå bog

Født: 28. august 1961 i Norge.

Uddannelse: Uddannet sygeplejerske på Bispebjerg Sygeplejerskole i 1987.

Debut: Kalak. Gyldendal, 2007.

Litteraturpriser: Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2007. Weekendavisens Litteraturpris, 2012. Jytte Borberg-prisen, 2012. Politikens Litteraturpris, 2012. De Gyldne Laurbær, 2013. Radioens romanpris (DR Romanprisen), 2013. Nordisk Råds Litteraturpris, 2013. Søren Gyldendal prisen, 2019. Drachmannlegatet, 2019.

Seneste udgivelse: Efter åndemaneren. Gyldendal, 2021.

Inspiration: ”Menneskeligt har jeg vist ikke rigtig nogen idoler, for der er jo altid et gebrækkeligt menneske bag facaden, og gudskelov for det. Men fagligt har jeg da en hel del: Hamsun, Tolstoj, Flaubert og Margaret Atwood bl.a.” 

Genrer/periodeAutofiktion, Roman

Læs også børneportrættet om Kim Leine

Artikel type
voksne