camilla bergfeldt
Foto: Gustav Mårtensson

Carina Bergfeldt

cand.mag. Daniel Robert Andersen, 2015. blå bog og bibliografi opdateret september 2024.
Top image group
camilla bergfeldt
Foto: Gustav Mårtensson

Den svenske stjernejournalist Carina Bergfeldt, som blandt andet er kendt for sin prisvindende skildring af tragedien på Utøya, har begejstret krimilæsere både i hjemlandet og i en række andre europæiske lande med sin debutroman ”Fadermord”. Det er en grum roman om ondskab og om dem, der tyr til ekstreme metoder for at bekæmpe den.

138836371

Blå bog

Født: 1980 i Götene, Sverige.

Uddannelse: Uddannet journalist fra Göteborgs Universitet.

Debut: Fadermord. Frank Förlag, 2012.

Litteraturpriser: Ingen. Men flere journalistiske priser.

Seneste udgivelse: Sammen med Sofie Sarenbrant: Fødselsdagen. People's, 2024. (Födelsedagen, 2023). Oversat af: Kamilla Jørgensen. Roman. (Frida von Engen, 1).

Inspiration: Liza Marklund, Stieg Larsson.

 

 

 

 

 

Videoklip

Artikel type
voksne

Baggrund

”Dexter Morgan var helt sikkert en koldblodig morder. Men han slog kun onde mennesker ihjel. Mennesker der fortjente det. Som min far.”
”Fadermord”, s. 260.

Den svenske journalist og forfatter Carina Bergfeldt er opvokset i byen Götene, som ligger omkring 150 kilometer nordøst for Göteborg og i øvrigt i nærheden af Skövde, hvor handlingen i debutromanen ”Fadermord” udspiller sig.

Som ung cyklede Carina Bergfeldt rundt i Götene med en veninde, da de pludselig fik øje på en sort Volvo med et velkendt, men alligevel eksotisk logo på siden. Tv-stationen TV4 havde sendt et hold ud i provinsen for at spørge borgerne om, hvorvidt pensionister skulle tvinges til at tage deres kørekort om, og de to veninder blev interviewet. Hvor stor betydning dette strejf med den journalistiske verden har haft for Carina Bergfeldts senere liv, er svært at sige, men i hvert fald gjorde mødet indtryk, og et årti senere stod hun selv med mikrofonen i hånden for TV4.

Som journalist har Carina Bergfeldt gjort kometkarriere og har været udsendt i en lang række lande verden over som udenrigsreporter for den store svenske avis Aftonbladet. Hun har blandt andet skrevet om massevoldtægter i Indien, om kvinders og børns udsatte position i Afghanistan, om Boston Marathon-bomberne, om det amerikanske valg og om livet på dødsgangen i et fængsel i Texas. I 2012 blev hun tildelt Bonniers Stora journalistpriset i kategorien ”Årets fortæller” for sin medrivende 16-sider lange reportage fra tragedien i Utøya. I 2013 blev hun desuden udnævnt som ”Årets stilist” af de to aviser Språktidningen og Journalisten.

Sideløbende med de fornemme udnævnelser debuterede Carina Bergfeldt som krimiforfatter med ”Fadermord”. Trods de mange internationale erfaringer, hun har gjort sig som journalist, tager romanen udgangspunkt i det hjemlige og har fået massiv opmærksomhed, ikke mindst på grund af temaet om vold mod kvinder, som spiller en central rolle i romanen. Romanen er solgt til udgivelse i over et dusin lande, og en efterfølger er på trapperne.

Fadermord

”Hun søger instinktivt sin brors blik. Et brusende hav af rædsel siger alt inden de tårevædede øjne hurtigt vendes mod bordpladen. Hendes bror sov heller ikke efter at naboerne var gået hjem. Hendes bror hørte også klonklyden.”
”Fadermord”, s. 37.

Den første person, vi stifter bekendtskab med i Carina Bergfeldts debutroman ”Fadermord” fra 2012 (”Fadermord, 2014), er en kvinde, der har sat sig for at slå sin brutale og voldelige fader ihjel. I en notesbog med uskyldige muffins på omslaget noterer hun, hvordan hun præcis vil bære sig ad. Hun researcher på nettet, ser Dexter og andre krimiserier, og langsomt begynder planen at tage form. Faderen skal ikke bare dø, han skal lide og betale tilbage for alle de synder, han har begået. Koste hvad det vil.

50884309

Imens er den svenske by Skövde optaget af sagen om den forsvundne kvinde Elisabeth Hjort. De fleste antager, at hun har begået selvmord, men efter et par måneder skyller hendes frosne lig op på stranden ved Simsjön, og det viser sig hurtigt, at hun er blevet dræbt. Men hvem står bag forbrydelsen? Mistanken samler sig umiddelbart om hendes mand Klas og nabokonen Klara, der havde en affære. Men ligningen går ikke helt op. Politiassistent Anna Eiler bliver sat på sagen, men også de to journalistkolleger Ing-Marie Andersson og Julia Almliden fra Västgota-Nytt sætter sig for at løse mordgåden, og efterhånden kommer en lang række ubehagelige sandheder op til overfladen.

Skiftevis følger vi de tre hovedpersoner undervejs i opklaringsarbejdet, og efterhånden går det op for læseren, at den person, der planlægger at myrde sin fader, skal findes blandt de tre kvinder.

”Fadermord” har en lidt usædvanlig struktur. Den er bygget op omkring tre forskellige tråde: beskrivelsen af opklaringsarbejdets forløb, skildringen af planlægningen af fadermordet og desuden en række gruopvækkende flashbacks, der åbenbarer omfanget af faderens fysiske og psykiske terror mod sin familie. Det er en roman om hævn, om sår, der aldrig heler, og om grænserne for, hvad der kan tilgives. Om hvordan ondskaben får frit spil, hvis der ikke er nogen, der tager kampen op. I romanens verden er morderne ikke nødvendigvis dem, der bærer rundt på den største skyld.