Charlotte Pardi
Foto: Robin Skjoldborg

Charlotte Pardi

bibliotekar Lene Kristiansen, 2003.
Top image group
Charlotte Pardi
Foto: Robin Skjoldborg
Main image
Pardi, Charlotte
Foto: Sole Dalsgaard

Dansk illustrator.

Charlotte Pardi er en indsigtsfuld og smittende glad illustrator, der med pågående humor og sikker sans for satire har leveret en række pletskud, bl.a. i form af 15 billed- og letlæsningsbøger …for ikke at glemme de ugentlige tegninger til Weekendavisen plus alt det løse til tidsskriftsartikler mm. Alt sammen i dette årtusinde.

 

 

 

47625041

Blå bog

Født: 1971 i Spentrup.

Bor på Frederiksberg.

Uddannelse: Designskolen i Kolding 1993-1998.

Debut: Rend mig i agterstavnen. 2000.

Priser: på Kulturministeriets Illustratorprisudvalgs æresliste:
- 2000 for Pigen der ikke ville på potten.
- 2002 for Græd blot hjerte –

Seneste illustrerede værk: Mister Georg - Georg besøger Sulaima. Tekst: Katrine Marie Guldager. Gyldendal, 2020. Let at læse.

Yndlingsillustratorer: Eiler Krag, Per Dybvig, Cato Thau-Jensen, Lilian Brøgger, Ralph Steadman, Kim Hiorthøy.

Illustratorudstillingen i Bratislava:
- 2001 med illustrationer fra Kys mig jeg hader dig
- 2002 med illustrationer fra Sofies frække bamse
Illustratorudstillingen i Bologna:
- 2003 med illustrationer fra Græd blot hjerte

Artikel type
illustratorer

Introduktion

Charlotte Pardi har tegnet lige siden hun kunne holde på en blyant. Overalt! Under borde, uden på huset. Aldrig nogen tvivl om hvilken retning karrieren skulle tage og ingen slinger i valsen for at nå der, hvor hun er nu.

Charlotte Pardi kommer fra Spentrup nord for Randers. Hun blev født i 1971 ind i en familie med far, mor og en 1½ år ældre søster, og morens arbejde som kreativ børnehavepædagog smittede. Altid var de i gang og hvad angår det at tegne, - ja, så holdt hun bare aldrig op.
- ” Jeg har altid været glad for at tegne mennesker, specielt typer – tykke og tynde, altid meget stilistisk, jeg har altid godt kunnet lide at iagttage ”.

 

 

 

Rend mig i agterstavnen

Der er til stadighed mennesker i Charlotte Pardis univers – helst børn. Dem med power i, de små, handlekraftige og seje piger, der kan og vil det hele selv med næsen højt hævet over dem, der tror de skal bestemme. Og det er også en af de stædige af slagsen, der introduceres i hendes debutbilledbog Rend mig i agterstavnen . Men først og fremmest handler det om en rundmavet, ældre herre. Teksten er skrevet af Glenn Ringtved - en skøn historie om mangelen på respekt for de gamle værdier – i form af en outdated sørøverkaptajn - og Charlotte Pardi går planken ud og blæser liv i både kaptajnen og hans temperament.

25507258

Med den sorte sørøverhat godt ned i panden, den blårøde næse stikkende langt frem og et solidt underbid over det strittende skæg, står han bistert bag roret og tager imod på forsiden. Livet er også usselt, de fede og selvtilfredse danskere i de hurtige motorbåde sejler ham agterud. Border han en færge tror de han er et teaterstykke, og brænder han sin utilfredshed af ud over havet fra udsigtstønden, bliver han bedt om at lukke kebabben af én der ikke kan få ørenlyd i mobilen. Alt sammen gengivet og fortalt med en ironi og larmende humor af Charlotte Pardi.

Stregen er nærmest skødesløs, hverken kaptajnen eller børnene lever op til noget skønhedsideal, og sidepersonernes danskere er tegnet med den satiriske side af Charlotte Pardis talent. Perspektivet skifter hele tiden, først er vi nede, dernæst oppe, så har vi hele havnefronten set fra parkens top og når siden vendes er der sørøverkaptajnens røde næse, lilla tunge og orange skæg i hele billedet. Farverne er i en blanding af blyant, akryl, akvarel og farveblyant, og farvelægningen, bevidst overdreven i den heftige skala med turkis, rødt, orange og masser af lime, er med til at skabe det accelererende tempo, da kaptajnen går i land. Og for den opmærksomme kigger er der en særdeles levende statue i baggrunden, - hvad man dog skal udsættes for som stationært monument!

En overlegen og meget synlig debut - men nemt at komme i gang, det var det ikke.