david vann
Foto: Vivi Vestergaard

David Vann

cand.mag. Pauline Bendsen, 2016. Blå bog og bibliografi opdateret juli 2024.
Top image group
david vann
Foto: Vivi Vestergaard

David Vann fremskriver dysfunktionelle familieforhold, så klaustrofobien og desperationen driver ned ad siderne. Hans romaner er stemningsbårne frem for plotdrevne. Selvmordet, volden og sindets skyggesider er hovedtemaer hos David Vann, hvis egen far begik selvmord, da Vann var 13 år. Naturen beskrives som ubarmhjertig – hvad end det er Californiens trykkende hede eller Alaskas rå ubeboelighed – og den driver karaktererne længere ud i deres vildfarelser. David Vanns bøger er malet med mørke strøg og bliver kun i få glimt lyst op af en tør humor eller et øjebliks samhørighed mellem de ensomme karakterer.

 

138281817

Blå bog

Født: 19. oktober 1966, Alaska.

Uddannelse: Studier i litteratur og creative writing ved Stanford og Cornell University. Professor ved University of Warwick i England.
Debut: A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea, 2005.

Litteraturpriser: Grace Paley Prize in Short Fiction, 2007. California Book Award, 2008. AWP Nonfiction Award, 2009. Le Prix des Lecteurs de L’Express, 2010. Prix Médicis Étranger, 2010. Premi Llibreter, 2011.

Seneste udgivelse: Bienvenu, Ugo: Sukkwan Island. Fahrenheit, 2024. (efter David Vanns roman Sukkwan Island, 2010). Oversat af Lisa Villeneuve Kristensen.

Inspiration: Cormac McCarthy, Paul Harding, Flannery O’Connor og Joyce Carol Oates.

 

 

Video

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg stod engang i en lund for enden af en sø og hørte et skud hagl rasle som regn i bladene omkring mig, så blødt, at jeg kunne have fanget et af dem med tungen. Så kom braget hen over vandet, Johns skrig, min mors skrig, og deres arme, der viftede. Jeg slog ud med armene og ventede på et til. Luften var blevet så tynd, at der ikke lod til at være nogen afstande, som om det hele – bladene, en søbred, noget rødt flannel, marker og horisont – kunne plukkes op mellem to fingre.”
”Fortælling om et selvmord”, s. 33.

David Vann blev født på Adak Island i Alaska i 1966 og boede på øen de første seks år af sit liv, indtil forældrene blev skilt, og han flyttede med sin mor til Californien. Som barn gik David Vann på jagt med sin far, som forærede ham hans første pistol som 7-årig. Da David Vann var 13 år, skød faren sig selv, mens han talte i telefon med sin ekskone. Udadtil lod David Vann til at tage farens død godt, men i virkeligheden gemte han på sorg, vrede og skam over det, der var sket. I tre år efter farens død fortalte David Vann folk, at han var død af kræft, og i 15 år led han af søvnløshed.

David Vann studerede litteratur og creative writing på Stanford University. Efter universitetet underviste han på Stanford og Cornell, men han tjente for lidt, så han besluttede sig for at drage til søs. Han holdt blandt andet kurser i at skrive på sin båd. Hans første båd gik på grund, og hans anden båd – og dermed de fleste af hans ejendele – sank på hans bryllupsrejse. Denne ulykke skulle vise sig at være et positivt vendepunkt for David Vann. Han havde altid haft en nagende følelse af at være dømt til at gentage farens destruktive adfærd. Men som han fortæller: ”Mens jeg så båden synke og tænkte, at jeg havde mistet alt, at alt blev værre og værre, opdagede jeg, at jeg ikke havde tænkt på selvmord, og det gik op for mig, at – wauw – jeg er ikke ham, dette er ikke min undergang, jeg kommer ikke til at begå selvmord.” (Charles McGrath: The Family History is Grim, but He’s plotted a New Course. New York Times, 2011-01-15. Egen oversættelse).

David Vann, der længe havde drømt om at blive forfatter, brugte sine oplevelser til søs som stof til sin første erindringsbog, ”A Mile Down” (2005). Men der var også en anden, sværere historie, han ville ud med: Fra han var 19 år til han var 30 år, arbejdede han på ”Fortælling om et selvmord”, en roman om farens selvmord. Da han endelig var færdig med den, skulle der gå over et årti, før det lykkedes for ham at få den udgivet. Siden da har han udgivet fire romaner og er blevet oversat til 21 sprog.

David Vann er gift, bosat i England, og ved siden af forfattergerningen er han ansat som professor ved Warwick University.

Fortælling om et selvmord

”Der var ikke noget lys i hytten, da hans far kom tilbage, og ingen varme. Roy sad i sin sovepose op mod komfuret og havde sat dåser ud for at opfange vandet, der dryppede og silede fra de nye huller i loftet. Hans far kom hen og løftede ham op og bar ham ind i det andet værelse og fortalte igen og igen, hvor ked af det han var, men Roy lod, som om han sov, og ville ikke høre, og han hadede ham og frygtede ham.”
”Fortælling om et selvmord”, s. 100.

”Legend of a Suicide” fra 2008 (”Fortælling om et selvmord”, 2012) er David Vanns delvist selvbiografiske debutroman, som består af seks adskilte historier af forskellig længde. De seks historier er nedslag i forholdet mellem faren, Jim, og sønnen, Roy. I den første historie, ”Iktyologi”, skitseres Roys tidlige barndom på øen Adak i Alaska. Forældrenes ægteskab går i stykker, blandt andet på grund af farens affære med en tandtekniker fra hans tandlægeklinik, og Roy flytter med moren til Californien.

”Sukkwan Island” er den længste historie i bogen og er fortalt fra to synsvinkler – først Roys, så Jims. Jim har overtalt den 13-årige Roy til at tilbringe et år i en hytte på en afsidesliggende ø i Alaska. De ankommer om sommeren og bruger al deres vågne tid på at forberede sig på vinterens komme: De hugger brænde, bygger forrådskammer, fisker og går på jagt. Roy føler sig utryg og har hjemve, fordi hans far ikke synes at magte projektet. Om natten græder faren og fortæller Roy ting, han ikke vil høre, men om dagen er han optimistisk og lader, som om nattens nedsmeltning ikke har fundet sted. Jim begynder at tage kontakt over radioen til sin ekskone Rhonda for at få hende tilbage, men hun har fået en ny kæreste, hvilket får Jim endnu mere ud i tovene. Roy vil egentlig gerne hjem, men kan ikke få sig selv til at insistere på det. Vinteren kommer, Jim bliver mere og mere uligevægtig og det hele kulminerer i en dramatisk scene – hvorefter synsvinklen i historien overtages af Jim.

29443866

I ”Fortælling om et selvmord” går David Vann i den grad tæt på sit eget liv, selvom han også tager sig fiktive friheder. Bogens seks fortællinger tager alle udgangspunkt i David Vanns forhold til sin far, der begik selvmord, da han var 13 år. David Vanns far havde kort før sit selvmord spurgt sin søn, om han ville komme og bo lidt hos ham. Det afslog David Vann. Fortællingen ”Sukkwan Island” er et bud på, hvad der kunne være sket, hvis han havde sagt ja til farens forslag.

Selvmordet og den menneskelige deroute lurer i alle fortællingerne, og Alaskas voldsomme natur udgør en smuk, men faretruende kulisse. Faren er ligeså utilregnelig, som naturen er det; i et øjeblik er han glad og optimistisk, i det næste ynkelig eller aggressiv.

 

---------

Du kan kontakte Livslinien, hvis du har selvmordstanker eller er i anden alvorlig livskrise, eller hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
Mailrådgivning og Chatrådgivning. For at se åbningstider og for at skrive, gå ind på www.livslinien.dk