Kirsten Holst

cand. mag. Helle Bertram. 2003.
Main image
Holst, Kirsten
Foto: Nordfoto / Christian Asbøl

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet krimier og ungdomsbøger.
Kirsten Holst debuterede som 40-årig med børnebogen Safty og smuglerne (1976) og samme år deltog hun i en thrillerkonkurrence med krimien De unge, de rige, de smukke. Den slog tonen an til en væsentlig del af hendes forfatterskab, der byder på mange spændingsromaner om kriminalkommissær Høyer og hans kompagnon Therkelsen. Hun har med sine enkle handlingsforløb, der afvikles i et jysk provinsmiljø, opbygget et stilsikkert alternativ til den hårdkogte storbythriller.

 

26984491

 

Blå bog

Født: 18. marts 1936 i Lemvig. 

Død: 23. september 2008.

Uddannelse: Studentereksamen, Hjørring Gymnasium, Fransk v. Sorbonne-universitetet Paris.

Debut: Safty og smuglerne. Gyldendal, 1976 (børnebog).

Priser i udvalg: 1981: De gyldne håndjern for De lange skygger (krimi) 1981: Nemos forfatterlegat.

Seneste udgivelse: : Damen i gråt. Specialudgave. Familie Journal, 2008. Spændingsroman. 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

Kirsten Holst er født i 1936 i Lemvig. Hun boede det meste af sin barndom i Horsens, hvor hun voksede op blandt fem søskende. Senere flyttede familien til Hjørring, hvor faderen blev politimester. Kirsten Holst blev student fra byens gymnasium i 1952 og arbejdede som lærervikar, indtil hun i 1957 drog til Sorbonne i Paris for at læse fransk. Her mødte hun forfatteren Knud Holst, hun afbrød studierne og fulgte med ham til København. Året efter flyttede de til Nordjylland, hvor hun arbejdede som skolelærer og opfostrede parrets tre døtre, hvoraf den ældste, Hanne-Vibeke (f. 1959), også blev forfatter. Kirsten Holst blev i 1978 skilt fra Knud Holst, og i 1984 giftede hun sig igen og slog sig ned i Stouby ved Vejle i forældrenes gamle feriehus.

Kirsten Holst debuterede som 40-årig med børnebogen Safty og smuglerne (1976) og samme år deltog hun i Nordisk thrillerkonkurrence med krimien De unge, de rige og de smukke. Krimien slog tonen an til en væsentlig del af hendes forfatterskab, der byder på en lang række spændingsromaner om kriminalkommissær Høyer og hans kompagnon Therkelsen. Gennem årene har hun med sine enkle, koncentrerede handlingsforløb, der afvikles i et jysk provinsmiljø, opbygget et stilsikkert alternativ til den hårdkogte storbythriller. Med politifolkene Høyer og Therkelsen har hun samtidig skabt en ny type detektiv, der kan tage fejl og lever i en genkendelig verden med dens menneskelige relationer og problemer.

I 1968 skrev Kirsten Holst på bestilling ungdomsserien Hvorfor bliver alting altid anderledes til tv, og fra 1971 til 1982 var hun freelancemedarbejder ved Danmarks Radio, hvor hun bl.a. redigerede børneprogrammet Søndagskvisten. Hun har også været brevkasseredaktør på ugebladet Familie Journalen i en årrække, ligesom hun har oversat bøger, skrevet radio- og tv-spil, været børnebogsanmelder ved Berlingske Tidende og præsident for det skandinaviske krimiselskab SKS.

En anden væsentlig del af forfatterskabet er bøger for børn og unge, bla. bøgerne om Safty. Hun har også skrevet den meget roste ungdomsbog Min ven Thomas fra 1987. Læs mere herom på Forfatterweb for Børn og Unge.

Krimidronningen fra provinsen

Kirsten Holsts spændingsromaner tager uden undtagelse udgangspunkt i det på overfladen idylliske, genkendelige provinsliv. Det er som regel en lille landsby, hvor alle kender alle, og hvor romanernes hovedperson Høyer der, hvad enten han er aktiv kriminalkommissær eller pensioneret, også kender en eller anden, der bliver en brik i puslespillet. Selve kriminalgåden er traditionel i alle krimierne: Et mystisk mord, et omstændeligt opklaringsarbejde og en streng logisk forklaring til sidst. Romanerne fungerer som små matematikstykker med forskellige ukendte faktorer, som læseren kan prøve at finde frem til inden facit afsløres. Ofte lægger Holst spor ud til læseren, som hun lader kriminalkommissæren og hans makker overse eller ignorere, så vi kommer ud på kanten af stolen og får lyst til at råbe til bogens hovedpersoner: Så se dog der!!!

23145987

Bøgerne om Høyer og Therkelsen er sprogligt, stilistisk og kompositorisk ens uanset om de er skrevet i 1979 eller i 1994. Der er tale om et forfatterskab, som fra starten har fundet sin form og holdt sig til den. Læseren kan være vis på, at hvis den ene roman falder i god jord, så gør den næste det også.

Kirsten Holst udgav i 1999, efter 5 års pause, en krimi med den kvindelige hovedperson Beatrice: Var det mord? Også denne roman foregår i det jyske og også her er hovedpersonen hurtigt involveret i en mordgåde, som hun sammen med læseren kaster sig ud i at løse. Bogen, der markerer et skift i Holsts voksenlitteratur, er dog stadig kendetegnet ved lune og jysk sindighed, en menneskekenders dialog og fascination af alt det uvæsen, der gemmer sig i skovsøen.