kaspar colling nielsen
Foto: Isak Hoffmeyer

Kaspar Colling Nielsen

cand.mag. Michael Møller, 2010/17. Senest opdateret af cand.mag. Andreas Eckhardt-Læssøe, oktober 2021.
Top image group
kaspar colling nielsen
Foto: Isak Hoffmeyer

Et bjerg i Avedøre bugt, fuglemennesker, dansk borgerkrig i 2018, dansk flygtningekoloni i Mozambique, 450 år gamle mennesker i sexorgier og en frelser i en kælderlejlighed i Hvidovre. Dette er blot nogle få eksempler på den overvældende idérigdom, som har gjort Kaspar Colling Nielsen til en af de mest opsigtsvækkende og toneangivende forfattere i landet.
Colling Nielsen debuterede i 2010 med "Mount København", og i grænselandet mellem science fiction og det kontrafaktiske har han foreløbig skabt fem udgivelser, som på særegen vis forener det groteske, tragikomiske og samfundssatiriske. 

61542892

 

Blå bog 

Født: Den 9. februar 1974, København.

Uddannelse: BA i filosofi ved Syddansk Universitet, cand.merc.fil. ved Copenhagen Business School, 2005.

Debut: Mount København. Gyldendal, 2010. Fortællinger.

Litteraturpriser: Danske Banks debutantpris, 2010. Holberg-Medaillen, 2017.

Seneste udgivelse: Frelseren fra Hvidovre. Politikens Forlag, 2021. Roman.

Inspiration: Mikkel Kessler, Carsten Jensen, Henrik Nordbrandt, Per Højholt, Søren Ulrik Thomsen, Italo Calvino, Franz Kafka, Michel Houellebecq og Jorge Luis Borges.

 

 

Videoklip

Interview om "Frelseren fra Hvidovre" med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg, oktober 2021.

Artikel type
voksne

Baggrund

"Torvet er fuldstændig øde, og der er helt stille, da jeg ankommer. Sommerluften er fyldt med hvide hår, der er faldet af de døde. Jeg løber rundt og leder efter nogen, der måske gemmer sig et sted, men der er ingen mennesker, for tiden har taget dem, og tiden glemmer ingen. Så vågner jeg."
”Den danske borgerkrig 2018-2024”, s. 16.

Det kom som en overraskelse for mange, da Kaspar Colling Nielsen i september 2019 blev ansat som taleskriver for den socialdemokratiske klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. Colling Nielsens unikke position på den hjemlige litterære scene er ikke just sikret via skildringer af jordnær realpolitik. Det er derimod hans særegne fornemmelse for det groteske og absurde, og til tider slet skjulte kritik af dansk politik, som har ført til en stribe pragtanmeldelser, udmærkelse fra Statens Kunstfond og Årets Debutantpris i 2010.

Kaspar Colling Nielsen blev født den 9. februar 1974 i indre København, hvor han også tilbragte det meste af sin barndom. I en ung alder tog hans far ham med til boksestævner, hvilket har gjort ham til en stor fan af Mikkel Kessler, og hvilket kan spores i den voldsomhed, der ofte præger hans værker.

Efter afsluttet gymnasieuddannelse tog Colling Nielsen en bachelorgrad i filosofi ved Syddansk Universitet og afsluttede sin uddannelse som cand.merc.fil. ved Copenhagen Business School i 2005.

Ifølge Kaspar Colling Nielsen opdagede han sin interesse for at skrive i teenageårene. Han begyndte at skrive sine egne digte, før han begyndte at læse andres, men det var først, da en ven introducerede ham for Søren Ulrik Thomsens digtsamling "City Slang", at han for alvor opdagede, hvilken kraft poesien besidder.

Efter afsluttede studier arbejdede han med innovation og nye produkter hos et udviklingsfirma, mens han skrev i sin fritid. Skriverierne udviklede sig til manuskriptet "Mount København", som han sendte til Gyldendal. "Mount København" udkom i 2010 og er med stor succes opfulgt af "Den danske borgerkrig 2018-2024" i 2013, "Det europæiske forår" i 2017, novellesamlingen "Da dinosaurerne var små" i 2019 og romanen "Frelseren fra Hvidovre" i 2021.
Kaspar Colling Nielsen bor i København. 

Mount København

"Jan Peter Lassens forvandling fra menneske til fugl tiltrak sig en del opmærksomhed… De første år efter sin operation rejste han konstant rundt og deltog i opvisninger, talkshows og alle mulige andre arrangementer."
"Mount København", s. 59.

"Jeg fik ideen en morgen for 12-13 år siden. Jeg kom gående hjem over Knippelsbro. Sydpå, for enden af kanalen, havde skyerne samlet sig, så det så ud som om, der lå et gigantisk bjerg et sted i nærheden af Avedøre. Det var en inspirerende tanke at forestille sig, hvilke konsekvenser, det ville have og hvilke muligheder, det ville rumme." (Interview med Forfatterweb, 2010-12-16). 

45996573

Sådan fortæller Kaspar Colling Nielsen om idegrundlaget bag sin spektakulære debut "Mount København" fra 2010. 

Tankeeksperimentet i denne er, at den danske stat "engang" besluttede at bygge et enormt bjerg i udkanten af København; et projekt som tog 200 år. Vi befinder os med andre ord i et nutidigt København, som tager sig markant anderledes ud end det reelle. Et enormt floddelta spreder sig fra Valby og gennem Sjælland. En række dyrearter, heriblandt bjerggeden, er igen blevet normale i København. Fauna og vejrforhold har forandret sig drastisk som funktion af bjergets indvirkning, og Danmark er blevet markant bedre til cykelløbenes bjergetaper.

Bogen består af 17 fortællinger, som befinder sig langt fra det normale og realistiske. Hvert kapitel indledes af et (kontra-)faktuelt afsnit om de forandringer, som bjerget medfører, som mere eller mindre løst forbindes med den efterfølgende fortælling. I disse præsenteres en række sælsomme karakter, som f.eks. præsten, der modtager madopskrifter fra Gud, en 32 millioner år gammel munk, som er ansvarlig for himmelens udformning og lægen, der lader sig omoperere til fugl. Ikke mindst metamorfosen er et gennemgående tema i "Mount København", hvor mennesker kan tage form af både kompostdynger, skovsøer, katte eller vampyrer i et persongalleri, der er ligeså rablende, som det er rabelais’k.

Kaspar Colling Nielsens debut er en ambitiøs, unik og genrenedbrydende samling fortællinger. Det utopiske blander sig med det dystopiske – og til tider samfundskritiske – i skildringen af Københavns menneskeskabte bjerg, og de groteske skæbner, som tager form i dets skygge.