Portræt af Vilma Sandnes Johansson
Foto: Lea Meilandt

Vilma Sandnes Johansson

cand.mag. Karina Søby Gulmann. Marts, 2023. Blå bog opdateret juni 2023.
Top image group
Portræt af Vilma Sandnes Johansson
Foto: Lea Meilandt

Med sin autofiktive debutroman ”Tænk ikke på mig” (2022) tager Vilma Sandnes Johansson livtag med sejlivede tabuer som sygdom, død og sorg. Romanens fortæller er Vilma, hvis mor bliver diagnosticeret med uhelbredelig kræft, da Vilma er 13 år. Hovedfokus er på de fem år, der går, fra moren bliver diagnosticeret, og indtil hun dør. Forfatterens stemme er insisterende og kraftfuld, til tider rørende poetisk, uanset om hun skriver dialog, dagbogsform eller gengiver efterladte breve, og læseren bliver viklet ind i sorgarbejdet og føler kærligheden, afmagten og smerten helt ind i knoglerne.

 

136013033

 

Blå bog

Født: 8. januar 2000 i København.

Uddannelse: Student fra Christianshavns Gymnasium, 2019.

Debut: Tænk ikke på mig. Forlaget Gutkind, 2022. Roman.

Litteraturpriser: Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger, 2022. Blixen-prisen for årets YA-udgivelse, 2023.

Seneste udgivelse: Første gang jeg brænder mennesker op. Forlaget Gutkind, 2023.

Inspiration: Film, musik, youtube, tiktok, skønlitteratur, faglitteratur. Bl.a. Amalie Smith og Gunnhild Øyehaug.

 

 

 

 

Video

Hør Vilma Sandnes Johansson fortælle om sin debutroman ”Tænk ikke på mig”. Forlaget Gutkind, 16. august 2022.

Artikel type
voksne

Baggrund

”»Når man savner så meget, som du savner, Vilma, så er det ikke bare oppe i hovedet.« Min psykolog ser intenst på mig. »Det er hele kroppen, og det føles som om tarmene skriger.«”
”Tænk ikke på mig”, s. 111.

Vilma Sandnes Johansson blev født i 2000 i København og har trådt sine barne- og ungdomssko på Christianshavn. Hun er datter af den svenske musikproducer Tore Johansson og den danske sanger og producer Solveig Sandnes. Forældrene blev skilt, da Vilma var fire år gammel, men de havde fortsat et godt forhold til hinanden.

Da Vilma Sandnes Johansson var 13 år, blev moren diagnosticeret med uhelbredelig kræft, som hun døde af fem år senere – 44 år gammel. På det tidspunkt var Vilma 18 år og gik i 2.g på Christianshavns Gymnasium. Størstedelen af hendes teenageår var således præget af morens sygdom og forestående død.

Det er netop tabet af moren og angsten for at glemme hende, der er drivkraften i Vilma Sandnes Johanssons debutroman ”Tænk ikke på mig”, der udkom i 2022. Egentlig var det slet ikke tænkt som en roman, men blot som en liste over minder og oplevelser med moren. Efterhånden voksede listen med noter sig til lange, detaljerede tekster med scener, dialog, dagbogsnotater, breve mv. Til Kristeligt Dagblad fortæller Vilma Sandnes Johansson: ”Jeg er enebarn og er vokset op meget af tiden alene med min mor, så jeg følte et stort ansvar for at huske hende. Men jeg kunne mærke, at det ville blive svært at leve et godt liv, hvis jeg hele tiden skulle være stresset over, om jeg glemte hende eller de ting, vi oplevede sammen.” (Camilla Klarskov: Forfatter: ”Jeg var lidt høj på min mors død”. Kristeligt Dagblad, 2022-01-26).

Hun har tidligere været frivillig på Det Nationale Sorgcenter, som tilbyder psykologhjælp og rådgivning til børn og unge, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge eller døde. I dag bor Vilma Sandnes Johansson på Christianshavn med sin kæreste og to katte. Hun har været et smut forbi Retorikstudiet på Københavns Universitet, men er stoppet igen. Hun fortæller i et mailinterview med Forfatterweb, at hun gik der halvanden måned og nød det, indtil hun fandt ud af, at det ikke var noget for hende.”Jeg søgte ind på retorik dagen før ansøgningsfristen i 2020, egentlig mest fordi jeg gerne ville have SU. Min mor havde en kandidat i retorik, så det var nok også for at få noget af hende tilbage. Men jeg fandt ud af, at det var min mors ting, ikke min.”  (Karina Søby Gulmann: Mailinterview med Forfatterweb, marts 2023). Hun har en bog på trapperne i foråret 2023 med titlen ”Første gang jeg brænder mennesker op” om en gruppe unges søgen efter identitet og mening.

Tænk ikke på mig

”Hvorfor var der så få, der spurgte dengang? Jeg tror, at jeg bliver nødt til at forstå, hvad der skete. Kortlægge sygdommen, tage revanche. Kontrollere det, der kontrollerede os. Hvorfor var der så stille? Hvorfor kunne jeg ikke bede om hjælp eller vise mig sårbar? Jeg har så mange spørgsmål nu – hvorfor havde jeg ikke dem før?”
”Tænk ikke på mig”, s. 77.

Fortælleren i Vilma Sandnes Johanssons debutroman ”Tænk ikke på mig” fra 2022 bærer samme navn som forfatteren, og vi følger hende, fra hun er 13 og fem år frem – fra Vilmas mor Solveig bliver diagnosticeret med uhelbredelig kræft, og til hun dør.

Det er en autofiktiv fortælling, der tematiserer Vilmas kamp for at passe sin syge mor og samtidig passe ind i ungdomslivet. For hvad skal man vælge – at have det sjovt med vennerne, eller at blive hjemme og se serier med sin døende mor? Kan man overhovedet have det sjovt, gå på efterskole, tage på Roskilde Festival og klare sine eksaminer i gymnasiet, når ens mor er døende? Vilma klarer det hele, men det er selvfølgelig ikke uden omkostninger.

Et andet centralt tema er sygdom og død som tabu. Vilma undrer sig over, at der ikke er nogen, der spørger til moren eller til, hvordan hun selv har det. Selv undgår hun også at tale om morens sygdom, fordi hun er bange for at spolere den gode stemning.

61904174

Flere gange i romanen proklamerer Vilma ellers, at nu vil hun begynde at tale højt om morens tilstand, men hver gang er det, som om sproget mangler, og sorgen i stedet tårner sig op indeni. Det er kun moren, mosteren, faren og en psykolog, hun indimellem kan veksle sine tanker med, men også her er det svært. Sproget og følelserne slår sprækker, når de taler om det ubærlige, at Vilma skal miste sin mor.

Det manglende sprog får også indflydelse på relationerne. Der opstår en distance mellem Vilma og veninderne, og det er først, da hun møder kæresten Kornelius, at hun finder en, hun kan læne sig lidt op ad.

Ventesorg er ligeledes et tema i værket. Det er den sorg, Vilma fyldes af i alle de år, hun ved, moren snart skal dø. Da døden indtræffer, er den ikke det sorte altopslugende mørke, Vilma har forestillet sig – derimod er det en lettelse ikke at skulle leve i sygdommens skygge og gå og være bange for, hvornår moren dør. Dermed kommer det til at blive et positivt vendepunkt og en åbning til at leve livet.

Romanen består af en blanding af prosa, dagbogsnotater og efterladte breve. Tonen er intim, og som læser får man en fornemmelse af, at teksten er skrevet direkte til en. Såvel i prosaen som dagbogspassagerne matcher reflektionsniveauet Vilmas alder, og dermed bliver hun en skarpere og mere moden fortæller, som romanen skrider frem.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Tænk ikke på mig"