Bjørn Rasmussen
Foto: Frida Gregersen

Bjørn Rasmussen

cand.mag. Kat. Sekjær, 2012 og januar 2019. Blå bog og bibliografi opdateret november 2023.
Top image group
Bjørn Rasmussen
Foto: Frida Gregersen

Forførende, provokerende, poetisk og med et humoristisk twist – Bjørn Rasmussen går amok i sproglaboratoriet, skriver sanseligt og blander lige dele selvbiografiske referencer med ren fiktion, han stjæler andre forfatteres sætninger og gør dem til sine egne, vrider dem ud af en kontekst og sætter dem ind i en ny. Under frækheden og de nærmest lyriske passager lurer dog en destruktiv og næsten nihilistisk tilgang til tilværelsen. Her bliver kroppen, det fysiske legeme, et materielt etui for den martrede sjæl, det umættelige begær og den ulykkelige kærlighed. Temaer og personer går igen i både romaner og digte, som trods forskellige formgreb har samme mørke klangbund, der i forskellig grad blandes med sproglig vildskab, eksistentiel fremmedgjorthed og skæv humor.

 

137336383

Blå bog

Født: 10. januar 1983 i Balleby.

Uddannelse: Dramatikeruddannelsen, 2007 og Forfatterskolen, 2011.

Debut: Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. Gyldendal, 2011.

Litteraturpriser: Montanaprisen, 2011. Blixenprisen, årets digtsamling, 2022. Beatrice-prisen, 2023.

Seneste udgivelse: Fiskesonetterne. Gyldendal, 2023. 

Inspiration: David Lynch.

Periode: Autofiktion

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”(…) huden er en scene, alle ved det. Huden er den scene, hvor mennesket kan udtrykke sin indre verden, huden er det elastiske hylster, der omgiver hele legemet, huden har en udstrækning på mellem 1,6 og 1,8 kvadratmeter, det svarer til et gennemsnitligt dynebetræk.”
”Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet”, s. 23.

Bjørn Rasmussen voksede op på en rideskole i Vestjylland. Han red dressur på sin varmblodshoppe Magna og spillede saxofon og teater i børne- og ungdomsteatret Balder. Efter en halv HF flyttede han til Aarhus og gik på Den Fri Ungdomsuddannelse, hvor han tog kurser i skrivning og i dramatik. Han var militærnægter i et år på Aarhus Teater og gik herefter på den 3-årige Dramatikeruddannelse, der er tilknyttet Aarhus Teater.

Siden flyttede Bjørn Rasmussen til København, hvor han efter eget udsagn overvejede at blive bedemand, men det litterære talent førte ham fra dramatikken og bedemandsovervejelserne og ind på Forfatterskolen. Han debuterede som dramatiker som 21-årig med audioguide-dramaet ”Myg marcherer i sødt blod”, som blev opført på Teater Katapult i 2004. Siden har Bjørn Rasmussen skrevet flere skuespil, hvoraf fem er blevet opført, blandt andet stykket ”Alrune”, der blev opført på Odense Teater i år 2006.

Bjørn Rasmussen har en mor, to søstre og fem nevøer og niecer. Forældrene blev skilt, da han var seks år gammel, og faren døde, da han var tolv.

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

”En aften gik hun ind i den elskedes kammer og fandt hans trombone. Hun skilte den ad, samlede kondensvandet og spyttet i et lille bæger. Hun rykkede lange totter hår ud af sin hovedbund, vædede dem i bægeret og spandt elleve, slanke hunde heraf; sølvgrå, elegante.”
”Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet”, s. 8.

I Bjørn Rasmussens debutroman ”Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet” (2011) er der ikke tale om en kausalt fremadskridende handling, ej heller om et klart defineret fortæller-jeg. Ligeledes skifter stederne, hvor handlingen udspiller sig, mellem at være helt konkrete, for eksempel bus nr. 491 mod Fjaltring eller provinsbyen Lemvig, til at være mere diffuse.

På samme måde veksler Bjørn Rasmussen mellem meget konkrete beskrivelser af steder, kropsdele og handlinger, som han med nærmest medicinsk præcision skærer ud med skalpel, til mere svævende og vævende skildringer, der fortaber sig i mystik: Fortæller-jeg´et Bjørn refererer til sin mor som en arketype, Moderen. Moderen har en jagthund, Titan, der er ’mere end Titan’ – Titan er således også en brændeovn, motionsudstyr og hårde hvidevarer, men Titan bliver forvekslet med et rådyr og bliver skudt.

28939930

Romanen bevæger sig både sprogligt og emnemæssigt over forskelligt terræn. Vi følger hovedpersonen Bjørn, der som forfatteren selv er vokset op på en rideskole.

Den spirende homoseksualitet folder sig ud som en overvældende kærlighed og et uudslukkeligt begær i Bjørn, der forelsker sig i en ældre ridelærer, en smuk mand, en bestemt mand, en håndfast mand.

Stringensen i ridesportens dressur forplanter sig i mellem ridelæreren og Bjørn, der indleder et sadomasochistisk forhold, hvor det tydeligvis er Bjørn, der udgør den masochistiske part. Om læreren er forelsket står uklart hen, derimod er Bjørns forelskelse nærmest en ambivalent besættelse, hvor han på skift elsker og hader: Han hader at elske og elsker at hade i en grad, så han må begå hærværk mod ridelærerens saddel, som han flænser op, før han vender hadet mod sig selv og flænser sin egen hud. Vi følger Bjørn fra barn til ung til voksen, en rejse gennem Danmarks, kroppens og følelsernes landskab.