Portræt af Viggo Bjerring
Foto: Frej Rosenstjerne

Viggo Bjerring

cand.mag. Andreas Tonnesen, 2023 og februar 2024.
Top image group
Portræt af Viggo Bjerring
Foto: Frej Rosenstjerne

Selvom Viggo Bjerrings bøger umiddelbart fremstår ret forskelligartede – fra det ultrakorte til det større romanforløb – så rummer de klare fælles træk: Den legende og filosofiske omgang med sproget og repræsentationen, såvel som forkærligheden for det absurde og gakkede.

Selv bruger forfatteren betegnelsen ”spekulativ fiktion” om sin egen litterære position og om en litteratur, der sprænger den realistiske ramme og kommer med bud på, hvordan verden også kunne være.

137777134

 

Blå bog

Født: 23. juli 1981, Aarhus.

Uddannelse: Cand.mag. i idéhistorie og dansk, filosofistudier ved Freie Universität Berlin.

Debut: Balancekatten. Forlaget Spring, 2016. Kortprosa & noveller.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Hjertets geometri. Ekbátana, 2024. Roman.

Inspiration: Fjodor Dostojevskij, Virginia Woolf, George Orwell, Jorge Luis Borges, Peter Seeberg, Ursula K. Le Guin, W.G. Sebald, Svend Åge Madsen, Mark Z. Danielewski.

 

 

Tidsskriftet Slagtryk præsenterer Viggo Bjerring.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Er der noget bedre end begyndelsen af en bog? De første sætninger hvor det hele endnu er åbent, inden handlingen sætter ind og sætter sig på alt? Forestil dig en pige på en rød cykel. Lyden af en plæneklipper, duften af nyslået græs. Nogle trætoppe der svajer i vinden. Og giv det lov til at være dét og kun dét…”
”Verdenshjertet”, s. 10.

Viggo Bjerring er født i Aarhus i 1981 og er vokset op i Aarhus, Osted og Hjørring i et middelklassehjem som søn af efterskolelærere. Som et tidligt og stærkt møde med litteraturen og fortællingens kraft nævner Bjerring selv det at få læst Tolkiens bøger højt som barn. Som elleveårig læste han sin første voksenbog – George Orwells ”1984”, hvis stemning og visioner efterlod et markant præg. Forfatterens interesse for filosofi blev vakt i mødet med en filosofilærer på Hjørring Gymnasium, og forfatterens uddannelsesbaggrund i idéhistorie og dansk, såvel som studierne i Berlin – en by, der konkret dukker op flere steder i bøgerne – præger hans skrivning. Den er filosoferende og legende, og den synes at ville udfordre sin læsers tilbøjelighed til at vide sig sikker på verden. Litteraturens rolle beskriver han selv i et interview på bloggen Bookhaul: ”God litteratur er bevidsthedsudvidende, men aldrig på en triviel eller entydig måde. God litteratur kan fucke med din bevidsthed, dine følelser og dit sprog, men resultatet er altid åbent, alt efter hvem du er, hvor du er i dit liv, og hvordan tidsånden er.” (Bookhaul: Forfatterinterview med Viggo Bjerring, 2020-02-27).

Til Forfatterweb følger Bjerring denne karakteristik op ved at beskrive sit litterære virke som en særegen måde at bedrive grundforskning i sproget, bevidstheden, tiden og væren. Samtidig peger Bjerring på det væsentlige ved litteraturens humoristiske og politiske aspekter.

Efter at have udgivet sin debut, kortprosasamlingen ”Balancekatten”, i 2016 har Viggo Bjerring udgivet romanerne ”QWERTY” i 2016, ”Verdenshjertet” i 2021 og ”Hjertets geometri” i 2024. Viggo Bjerring er bosat på Amager og modtog i 2022 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Aktuelt værk: Hjertets geometri

”Befandt jeg mig virkelig i en simulation, der nu var blevet slukket, sådan som Magnus Svendsen havde forudset? Var verden kun en simulation, en død simulation? Men hvorfor var jeg så ikke gået i stå sammen med verden? Var jeg komplet alene i et kasseret univers?”
”Hjertets geometri”, s. 21

I 2024 udkom Viggo Bjerrings roman ”Hjertets geometri”. Den er en opfølger til ”Verdenshjertet” og fortsætter med den aparte situation fra den foregående romans sidste scene. Nærmere bestemt drejer det sig om tidspunktet 11.07 den 10. marts. Det mystiske verdenshjerte, der i den foregående roman og fra dybet under et hus i Espergærde har holdt den simulation, vi kender som vores virkelighed, i gang, er tilsyneladende kollapset.

137777134

Derfor er verden omkring Mads Arvesen, romanens hovedperson og fortællerstemme, gået i stå. Han er Palle alene i en stivnet verden. Fugle og skyer hænger stille i luften. Menneskene med blodskudte og blanke blikke, stivnede midt i deres gøremål, befolker København. Selve fysikkens love virker forandrede. Kun fra Mads udgår en lille normalitetszone, hvor tingene fortsat kan bringes i bevægelse og ligesom blødes lidt op af den stivnede stilstand, der ellers hersker.

Mads forsøger at komme på højde med sin nye postapokalyptiske virkelighed. Han spekulerer på, om han, som sidste mand i et kasseret univers, er dømt til definitiv ensomhed, eller om han mon selv kunne være nøglen til at genstarte verdenshjertet. Det fører den hårdtprøvede helt til handling. Og så går turen mod Espergærde og verdenshjertet. Tilbage i huset i Espergærde tilkæmper Mads sig adgang til kæmpeorganets indre, mens den stivnede verden omkring ham er ved at gå i opløsning.

En vild og syret kulmination følger, og læseren mister hurtigt orienteringen. Indre og ydre dimensioner smelter sammen for så at forskyde sig, mens Mads trænger ind i Verdenshjertet og nærmer sig ’gudepunktet’, hvorfra vores virkelighed lader sig ane som bare én blandt mange – en simulation i en klynge af simulationer – og hvorfra han måske kan genstarte den virkelighed, han har mistet. Bjerring slutter sin roman på drillende tvetydig facon med et dobbeltgængermotiv, der gør det umuligt for læseren at afgøre, hvor vi er landet efter kulminationens reset-forsøg. I hvilken simulation befinder vi os? I hvilken udgave af virkelighed er vi havnet?

Som en fortsættelse af ”Verdenshjertet” er ”Hjertets geometri” en gakket og humoristisk dystopi, der viser os en katastroferamt verden fuld af uigennemtrængelige koder og systemer.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Hjertets geometri"