Jens Vilstrup
Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Jens Vilstrup

cand.mag. Daniel Robert Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
Jens Vilstrup
Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Main image
Vilstrup, Jens
Foto: ArtPeople

Jens Vilstrup er uddannet journalist og har skrevet for flere af de største danske dagblade samt blandt andet været redaktør for mandemagasinet Euroman. Journalistikkens friske og klare sprog formår Vilstrup at overføre til sine underholdende og medrivende romaner om mænd i krise. Det er mænd, der skal forsone sig med fortiden, blive klogere på sig selv og livet og finde en vej ud af den moderne verdens vildnis, inden de fortaber sig fuldstændigt.

 

 

 

61676198

Blå bog

Født: 11. april 1964.

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1994.

Debut: Villers verden. Borgen, 1997.

Litteraturpriser: Orla-Prisen, 2007 (bedste billedbog).

Seneste udgivelse: Lalandia. Alpha, 2022.

Inspiration: J.D. Salinger, Katherine Boo.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg ved ikke, hvorfra styrken kommer, men pludselig overvinder jeg mig selv. Jeg går hen til ham og tager min højre hånd op af lommen. Jeg sætter min tommel- og pegefinger i hans mundvige. Jeg vil trække mundvigene opad, så de former et smil.”
”Opland”, s. 6.

Jens Vilstrup er vokset op på den østjyske hede i den lille by Harte nær Kolding og siden i Skanderborg. Hjemmet var præget af streng disciplin og kontant afregning, hvis man trådte uden for stregerne. Samtidig var forældrene mere end almindeligt optagede af at opretholde en velpoleret facade og et pletfrit hjem. Både farens iltre temperament og voldelige adfærd bag de nedrullede persienner og morens stiltiende accept af frygt for, at facaden skulle krakelere, spiller en stor rolle i Vilstrups mest ambitiøse roman, ”Opland”, men det komplekse forhold til forældrene genfindes også andre steder i forfatterskabet.

Jens Vilstrups vej ind i skønlitteraturen er gået via journalistikken. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1994 og har været ansat som journalist på blandt andet Politiken og Jyllands-Posten. Sideløbende med hans journalistiske virke udkom en række af hans klummer i bøgerne ”Villers verden” (1997) og ”Bliv voksen Viller” (2000), hvor Vilstrup giver små indblik i tilværelsen som singlemand i storbyen og siden som familiefar. Vilstrup har også været ansat som først journalist og siden ansvarshavende redaktør på mandemagasinet Euroman.

Ud over de indtil videre tre romaner – ”Tilt” (2000), ”Natfeber” (2002) og ”Opland” (2014) – står Jens Vilstrup også bag to børnebøger om duen Didrik, en velgørenhedsbog om fattigdom i Afrika og biografien ”Halvt mand – helt menneske” om handicapidrætsudøveren René Nielsen.

Jens Vilstrup bor i dag på Frederiksberg med sin kæreste og deres to fælles børn. Han har derudover to voksne børn fra et tidligere ægteskab.

Tilt

”Jeg kan ikke slippe ønsket. Jeg vil så gerne føle sådan en rigtig god gammeldags smerte. Føle den rigtigt. Som en russer eller en polak eller sådan én, der drikker en hulens masse vodka og bare véd, at sorg kun eksisterer på grund af glæde, og at glæde intet er værd uden sorg.”
”Tilt”, s. 104.

Jens Vilstrup debuterede som romanforfatter i 2000 med ”Tilt”, som handler om den unge jurastuderende Lars, der er i eksistentiel vildrede. Det er sommer, og mens vennerne og hans veninde-måske-kæreste Rikke er bortrejst, kæmper Lars med at få tiden til at gå. Han burde læse op på pensum til studiet, hvor han er håbløst bagud, men jura har nok i virkeligheden aldrig rigtig været ham – i hvert fald ikke den boglige del af det, som desværre har vist sig at fylde en del. I stedet fordriver han tiden med dagdrømme og drukture.

22841092

En dag læser Lars en historie i avisen om en far, der har holdt sin datter indespærret i næsten et år, fordi hun ikke vil giftes med den mand hjemme i Tyrkiet, som faren har udset sig til hende. Sagen påvirker Lars, og efterfølgende tager han i Landsretten for at overvære retssagen. Her gør en ældre dame sig bemærket ved at losse den anklagede far over skinnebenet, og efterfølgende bliver hun og Lars venner. Fru Valsted er gammel kommunist og fortæller medrivende historier fra den spanske borgerkrig til den kedsomhedsplagede Lars.

Da studiekammeraterne vender tilbage, og studielivet så småt går i gang igen, møder Lars den underskønne og supertjekkede Signe, og det lykkes ham at overtale hende til en date. Men Rikke lurer stadig i kulissen, og Lars må finde ud af, hvad han egentlig vil – med kærligheden og med livet i det hele taget.

”Tilt” er en humoristisk roman om at blive klogere på sig selv og give sit liv den rigtige retning. Om at lytte til sig selv og træffe sine egne beslutninger frem for at overlade det til forældre, kæreste eller andre. Også selvom det af og til kan være både besværligt og angstprovokerende.