Trude Marstein

Artikel type
voksne
cand.mag. Susannah Larrabee Sønderlund, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af cand.mag. Anne Vindum. 2013.
Main image
Marstein, Trude
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Indledning

Den prisbelønnede norske forfatter Trude Marstein har markeret sig med et bredt spektrum af udgivelser, der spænder over essaysamling, drama, børnebog, kortprosafortælling og romaner.

Marstein skildrer mennesker, som de er, og hun rammer hverdagens tanker, sprog og handling lige på kornet. Sprog og form er i centrum, og enkle næsten klichefyldte udsagn afløser hinanden i skildringen af tilværelsens trivielle følelser og øjeblikke. Miljøet er genkendeligt, konventionelt og udramatisk med nøgterne iagttagelser og beskrivelser af familieliv, parforhold og banale situationer. Den Marsteinske stil er blevet betegnet IKEA-realisme, fordi bøgerne cirkler om hverdag, fragmentdele, manglende helhed og samtidig et nærværende ønske om sammenhæng. Marstein har en særegen observations- og indlevelsesevne, der raffineres til fulde i den myldrende kollektivroman ”Weekend”. 

 

50765075

Blå bog

Født: 18. april, 1973 i Lørenskog, Norge.

Uddannelse: BA i pædagogik, psykologi og litteraturvidenskab fra Oslo Universitet. Forfatterstudiet i Bø, Telemarken, 1998.

Debut: Sterk sult, plutselig kvalme, 1998.

Litteraturpriser: Tarjei Vesaas debutantpris, 1998. Sultprisen, 2002. Vestfolds Litteraturpris, 2002. Doblougprisen, 2004. Kritikerprisen, 2006. P.O. Enquists pris, 2007.

Seneste udgivelse: Hjem til mig. Tiderne Skifter, 2013. (Hjem til meg, 2012). Oversat af Ninna Brenøe. Roman.