Forfatterinterviews forår 2022

redaktionen, marts 2022
Top image group

I foråret 2022 talte vi med Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby og Jesper Stein om deres aktuelle værker. Se eller gense de dybdegående interviews eller find dem i din foretrukne podcast-app og hør dem på farten. 

Artikel type
News Item

Sissel-Jo Gazan: Vi drømmer om mirakelmedicin 

”Søren Marhauge startede jo som en karakter dengang, jeg selv var enlig mor og havde et ulykkeligt brud bag mig. Og så tænkte jeg, at hvis ikke man kan møde ham ude i virkeligheden, ham den perfekte mand … så vil jeg prøve at skrive den perfekte mand – ham, jeg gerne vil møde i virkeligheden.”

Sådan indleder Sissel-Jo Gazan interviewet med Forfatterweb, hvor hun fortæller om sin helt nye bog ”Uglens øje”.

I bogen er en mirakelmedicin mod depression omdrejningspunktet for en hæsblæsende handling, samtidig med at vi får indblik i sommerfuglenes fascinerende verden. Vi får også et gensyn med flere medlemmer af persongalleriet fra de to tidligere succesromaner, ”Dinosaurens fjer” og ”Svalens graf” – blandt dem politimanden Søren Marhauge og forskerne Anna Bella og Marie Skov. 

I “Uglens øje” sætter forfatteren spørgsmålstegn ved vores tro på, at en pille kan fikse alt. Se hele interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg her:

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF SISSEL-JO GAZAN

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Vi kan lære noget af islams guldalder

"Jeg synes, det er en meget interessant tid, det her med islams guldalder, og hvor nysgerrige og udadvendte de var, og hvor optaget de var af videnskab.... Det er noget, vi har godt af at vide i dag." siger Anne-Catrhine Riebnitzsky, der med sin første historiske roman, "Vindens port", giver os et sjældent indblik i en underbelyst side af den muslimske kulturarv. 

I romanen følger vi en muslimsk borgherre og hans folk i den andalusiske fæstning Al-Qalat i 1300-tallet. Mens Riebnitzsky lavede research til romanen, blev det klart for hende, at det var vigtigt at få nuanceret fortællingen om islam bl.a. ved at fortælle om en tid, hvor den muslimske verden var førende inden for lægevidenskab, matematik, astronomi og filosofi. Spørgsmålet er, om det hele går tabt, hvis borgen bliver indtaget af de kristne invasionsstyrker?

Anne-Cathrine Riebnitzsky er forårets 11.  gæst i Forfatterstafetten.

 

Rakel Haslund-Gjerrild: Kunst på grænsen af tidens moral

“Zarthmann skaber den her vidunderlige kunst, men der er også så meget, der aldrig fik lov til måske at finde sted. De to ting hænger måske sammen, og det bliver lidt tragisk," siger Rakel Haslund-Gjerrild.

I forfatterens tredje roman, “Adam i paradis”, følger vi den aldrende og feterede kunstmaler Kristian Zahrtmann, der i året 1913 maler et glødende erotisk portræt i en tid, hvor homoseksualitet er forbudt. Maleriet, som romanen er opkaldt efter, udgør rammen for en sprogligt set lige så farverig og sansemættet roman, der fremmaler et rørende portræt af både Zarthmann og hans tid.

Se interviewet med Rakel Haslund-Gjerrild, hvor hun taler med forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg om, hvorfor hun blev så fascineret af at skrive om netop denne kunstner. 

Geeti Amiri: Når kærlighed bliver til kontrol

Debattøren Geeti Amiri springer ud som skønlitterær forfatter med romanen “Mosaik”. Hovedpersonen er den nyuddannede skolelærer Dunya med afghansk baggrund. Bogen skildrer hendes stormende forelskelse i og ægteskab med Musayeb. Men lykken varer kort, for Musayebs kærlighed forvandler sig hurtigt til en altdominerende kontrol. 

Se samtalen mellem Geeti Amiri og Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg her.

 

Thomas Korsgaard: Humoren kommer af sig selv

Vinderen af De Gyldne Laurbær, Thomas Korsgaard skriver ikke med det mål, at hans romaner skal være sjove. Men han indrømmer gerne, at mange af hans karakterer er lidt komiske og nogle gange, pga. deres manglende situationsfornemmelse, ender i situationer, hvor de bliver ufrivilligt morsomme.

Men under humoren lurer alvoren også.

“Det er jo det, der er så dejligt ved at skrive fiktion, at man kan lade ens hovedpersoner gå lidt længere. I det forløb prøver jeg så at få sagt nogle ting om, hvor store klasseskel, der egentlig er i Danmark – og hvor stor forskel, der kan være på at have et udgangspunkt, som er et lille landsted i Jylland og Østerbro i København," siger forfatteren, der er forårets ottende gæst i Forfatterstafetten.

Se interviewet med litteraturformidler Sarah Hvidberg her, hvor Thomas Korsgaard taler om "Trilogien om Tue". 

 

Josefine Klougart: Naturen er fuld af åbenbaringer

Vi står midt i en fuldstændig altomfattende naturkrise – vi har klimakrisen og biodiversitetskrisen – og begge dele er resultater af en manglende forståelse af, at vi altså er en del af det her fintmaskede netværk af liv, siger Josefine Klougart i samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg.

I romanen “Alt dette kunne du få” vokser hovedpersonen Barbara op tæt på naturen. Hun er i særlig grad i stand til at fornemme altings samhørighed, og i bogen formår Josefine Klougart at sætte ord på de magiske oplevelser af naturen, oplevelser af nærmest religiøs karakter, vi som kultur er meget dårlige til at forstå, og som normalt ligger uden for sproget.

Josefine Klougart er forårets syvende gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde en række af tidens mest populære romanforfattere og digtere.

 

Kim Fupz Aakeson: Fængslet er det hårdeste, jeg har skrevet om

I romanen “ Fangeleg” kommer vi meget tæt på den barske virkelighed i et dansk fængsel. Handlingen og sproget er så realistisk, at det næsten er skræmmende. Gradvist bliver læserne klar over, at også fængselsbetjente er ufrie.

Mød Kim Fupz Aakeson i en åbenhjertig samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Han er forårets sjette gæst i Forfatterstafetten. 

 

Pia Tafdrup: Det er igennem sanserne, vi mærker vægten af livet

“Det er det, som vi har fælles som mennesker, der optager mig allermest”, siger digteren Pia Tafdrup, der efter knap 10 års arbejde netop har fuldendt sit storværk om de fem klassiske sanser.

Sansekvintetten blev indledt med ”Smagen af stål” i 2014 og afsluttet i 2022 med “Berøringen af hud”. Hør hende læse flere af digtene op i denne samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg, hvor hun også fortæller om, hvad der fik hende til at skrive dette storværk, og hvad sanserne betyder for hele den måde, vi danner fællesskaber og samfund på. 

Pia Tafdrup er forårets femte gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde en række af tidens mest populære forfattere og digtere.

 

Martin Kongstads barske opskrift på succes

“Mit postulat er, at hvis man ønsker, at ens barn skal nå vidt ... så skal man bare overse barnet, for så vil barnet gøre alt som voksen for at hente anerkendelse andre steder fra,” siger Martin Kongstad om et tema, der går igen i hans forfatterskab: Om forholdet mellem far og søn, og hvilke konsekvenser det forhold – eller mangel på samme – kan få for barnet senere i livet.

Her kan du møde ham i veloplagt samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Med afsæt i bøgerne "Kokken der holdt op med at rødme” og “Casper” giver Martin Kongstad sit take på tidsånden, på mad og på forskellige slags venskaber. Og han løfter sløret for, hvad hans næste bog kommer til at handle om. Se med her, hvor Martin Kongstad er forårets fjerde gæst i Forfatterstafetten.

 

Leonora Christina Skov: Vi talte ikke om det!

"Det er i høj grad et opgør med alle de gange, hvor jeg synes, jeg skulle have sagt noget mere. Og sagt fra. Det tager meget lang tid at lære at sige fra. Især når man er opvokset med, at man skal holde sin kæft." 

Sådan siger Leonora Christina Skov om sin seneste succesroman "Hvis vi ikke taler om det", der handler om tilblivelsen af hende selv som forfatter og ærligt og selvudleverende fortsætter temaerne fra hendes tidligere forfatterskab om feminisme, ligestilling og alle de kampe, der stadig skal kæmpes. 

Hvorfor er det så svært for unge piger at sige fra? spørger Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Hør Leonora Christina Skovs svar i dette åbenhjertige interview.

Leonora Christina Skov er forårets tredje gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

 

Lotte Kirkeby: Hvor meget skal man lade som om?

"Vi har alle sammen prøvet at stå i en skolegård til de der forfærdelige forældreting og ladet, som om vi hygger os," siger Lotte Kirkeby Hansen.

Hendes seneste roman “Hvis man ikke vidste bedre" prikker hul på forestillingen om parcelhusdrømmen med den gode mor og den lykkelige familie i fortællingen om en kvinde, der tager livtag med, hvor meget man skal lade som om, man er lykkelig i noget, man ikke rigtig er lykkelig i, og hvor egoistisk kan man tillade sig at være som mor i de livsvalg, man træffer.

Det er de nære relationers dilemmaer, ansvaret over for sig selv og ansvaret over for andre, der løber som en rød tråd gennem Lotte Kirkebys forfatterskab.

Her kan du møde hende i et veloplagt interview med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Lotte Kirkeby er forårets anden gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

 

Jesper Stein: Angsten for at blive ædru

Forfatteren, der især er kendt for sine skarpe krimier, har netop udgivet en hudløs ærlig roman om sit opgør med alkoholismen.

“Ædru” skildrer "en mand, som pludselig bliver ædru og dermed står ovre på den anden side af gærdet og ser på det liv, han har levet, og den litteratur, han har læst, og tænker, what, hvad er det, der er foregået?" fortæller Jesper Stein i dette åbenhjertige interview med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Her forklarer han, hvad det er, misbrugere frygter at gå glip af, den dag de begynder et liv uden alkohol.

Jesper Stein er forårets første gæst i denne nye runde af Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

 

Se de andre sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense de andre sæsoner af Forfatterstafetten, eller find dem i din foretrukne podcast-app for at høre dem på farten. 

Forfatterstafetten forår 2023
Medvirkende: Kristian Himmelstrup, Katrine Marie Guldager, Kim Blæsbjerg, Åsne Seierstad, Cecilie Lind, Peder Frederik Jensen, Thomas Boberg, Lea Marie Løppenthin, Solvej Balle, Michael Holbek, Keld Konradsen og Vigdis Hjorth.

Forfatterstafetten efterår 2022
Medvirkende: Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten efterår 2021
Medvirkende: Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.