lars skinnebach
Foto: Lars Solkær Starbird

Lars Skinnebach

cand.mag. Susannah Larrabee Sønderlund, iBureauet/Dagbladet Information. 2009. Opdateret af cand.mag. Louise Rosengreen, Bureauet, april. 2018.
Top image group
lars skinnebach
Foto: Lars Solkær Starbird
Main image
Skinnebach, Lars
Foto: Lars Solkær Starbird

Indledning

Lars Skinnebachs digte vækker altid opsigt. Om det er med skrig, vrede eller glimt af ømhed. I den ambivalente digters univers finder man sindssyge udsagn og hysteriske besværgelser, konstaterende tale og et tiltagende raseri i pludrende cut-up format. Skinnebachs hidsige lyrik repræsenterer et særligt oprørsk engagement. Gennembruddet kom i 2004 med digtsamlingen ”I morgen findes systemerne igen”, hvori han i et aggressivt sprog vrængede af velfærdsstatens skyggesider. Og med sit fokus på global opvarmning og forholdet mellem natur og kultur har han siden 2010 bestridt posten som fader til den økopoesi, der er blevet populær blandt yngre digtere.

54009232

Blå bog

Født: 1973 i Galten.

Uddannelse: Forfatterskolen 1994-96.

Debut: Det mindste paradis. Gyldendal, 2000.

Litteraturpriser: Rifbjergs debutantpris fra Det Danske Akademi, 2004. Gyldendals Boglegat, 2005. Montanas Litteraturpris, 2010.

Seneste udgivelse: TEOTWAWKI. Gyldendal, 2018.

Autofiktion

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Thøgersen, Henning: Lars & Lars: Jeg afskriver kærligheden. Interview i Ekstra Bladet, 2000-02-20.
Bukdahl, Lars: Generationsmaskinen. Borgens Forlag, 2004.
Serup, Martin Glaz: Skrøbelige voldsmænd. www.nypoesi.net, februar 2005.
Vesterberg, Henrik: Lars Skinnebachs desperado-digte. Interview i Politiken, 2006-05-07.
Sørensen, Rasmus Bo: Skinnebach vinder Montanas Litteraturpris. Information, 2010-10-15.
Krause Franzen, Mikkel: Lars Skinnebach. Arena, 2013.

Baggrund

Vi reagerede ikke hurtigt nok på klimakrisen. De politiske systemer, demokratiet i de vestlige lande magtede ikke, de magtede det ikke, at erstatte grundlaget for deres egne privilegier (…)”

“Øvelser og rituelle tekster”, s. 7.

Lars Skinnebach er født i Galten ved AaÅrhus i 1973 og boede under sin opvækst både i Egedesminde og Holsteinsborg i Grønland. Familien flyttede til en stationsby på Sjælland, da Lars Skinnebach var 15 – en omvæltning som satte gang i skriveriet. Han talte perfekt dansk, men havde svært ved at omgås og tilegne sig sine jævnaldrendes sociale koder samt de gruppetilhørsforhold, som er indlejret i sproget. I stedet trak teenageren sig ind i sig selv og hev barndomshjemmets eneste digtsamling ned fra bogreolen – nemlig Ivan Malinowskis “Vinterens hjerte”. Digtenes viltre sprog, kritiske tænkning, eksistentielle overvejelser og sansereflekstioner chokerede Lars Skinnebach i en sådan grad, at han helt spontant skrev en lang række digte, der tilfredsstillede behovet for at sammenligne de to samfund, det utopiske Grønland og det depraverede, men dog attraktive Danmark.
I 1993 blev Lars Skinnebach student fra et gymnasium i Roskilde, og allerede året efter blev han optaget på Forfatterskolen, hvor han blev uddannet 1994-96. Efter Forfatterskolen studerede han i en periode lingvistik på Århus Universitet og litteratur på Syddansk Universitet, men det har altid været digtningen, som har haft størst betydning for ham.
I 2003-2005 var Lars Skinnebach sammen med litteraten Tue Andersen Nexø redaktør for tidsskriftet Den Blå Port. De to efterlyste her ny litteratur, som turde sætte noget på spil (Den Blå Port # 63, 64 og 68/69, 2004-2005), og den litterære undergrund blev opfordret til – ud over at opsøge nye sproglige former – også at sammentænke menneske, socialitet og verden på en ny måde. Litteraturen burde konstruktivt bidrage til det omkringliggende samfund og ikke blot kredse om sin egen indforståede eksistens.
Denne aktivistiske ambition har Skinnebach siden selv forsøgt at leve op til, bl.a. da han omkring årsskiftet 2010/2011 udgav ”Øvelser og rituelle tekster” på mikroforlaget After Hand. For at få lov til at købe bogen skulle læseren underskrive en kontrakt om ikke at bruge penge på andet end mad i fem dage. For som der stod på bogens bagside: ”Kunst der ikke beskæftiger sig med klimakrisen er ikke værd at beskæftige sig med.” 
Skinnebachs værker har modtaget både priser og positiv kritikomtale fra kritikere såvel som fra læsere. I 2010 vandt han Montanas Litteraturpris for ”Enhver betydning er en mislyd” med begrundelsen, at hans digtning var ”konstant overraskende, æstetisk provokerende, sætning for sætning gennemarbejdede, usikkert sikre, muligvis helt uopslidelige og på sin egen avancerede facon dybt samfundsrelevante genreblanding.” (Rasmus Bo Sørensen: Skinnebach vinder Montanas Litteraturpris. Information, 2010-10-15.).
Ud over at skrive har Skinnebach også undervist nye forfattertalenter, bl.a. på forfatterskolen i København. Han er bosiddende med sin familie på Fanø efter at have boet flere år i Bergen.