Smith, Zadie
Foto: Dominique Nabokov

Zadie Smith

cand.mag. Emil Groth Larsen, 2013. Opdateret af cand.mag. Anna Møller, 2017.
Top image group
Smith, Zadie
Foto: Dominique Nabokov

Den britiske forfatter Zadie Smith sparkede den litterære dør til det nye årtusinde ind med sin debutroman ”White Teeth” fra 2000. Her var der et åbenlyst talent, der med et sikkert sprog kunne fortælle realistiske, humoristiske og kulturelt indsigtsfulde historier om et multikulturelt samfund med kulørte miljøer, spændinger og sprællevende skabninger. Siden da har Zadie Smith utrætteligt befæstet sin position som en central skikkelse på den internationale litteraturscene med endnu fire succesromaner og en skriveiver, der desuden har kastet utallige noveller, essays og andet godt af sig.

 

53298788

Blå bog

Født: 25. oktober 1975, London.

Uddannelse: Bachelor i Engelsk Litteratur på University of Cambridge, 1998.

Debut: White Teeth. Hamish Hamilton, 2000.

Litteraturpriser: James Tait Black Memorial Prize, 2000. Whitbread First Novel Award, 2000. Commonwealth Writers Prize, 2001. Orange Prize for Fiction, 2006. Somerset Maugham Award, 2006.

Seneste udgivelse: Swing Time. Rosinante, 2017. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup.

Inspiration: Digteren Philip Larkin.

 

 

 

Videoklip
Zadie Smith bliver interviewet af Synne Rifbjerg på Louisiana Literature, 2013. (26:14, på engelsk)

Artikel type
voksne

Baggrund

”Vi er så overbeviste om vores egen fortræffelighed og om fortræffeligheden af vores kærlighed, at vi ikke kan bære at tro, at der kan være noget, der er mere værd at elske end os, mere værd at tilbede. Lykønskningskort fortæller os regelmæssigt, at alle fortjener kærlighed. Nej. Alle fortjener rent vand.”
”Hvide tænder”, s. 430.

Zadie Smith er født i 1975 og voksede op i den nordvestlige del af London. Hendes far er britisk og hedder Harvey Smith, imens hendes mor Yvonne Bailey er jamaicansk immigrant. På sin fars side har Zadie Smith to ældre halvsøskende samt to yngre brødre, der er kendte som hhv. komiker og rapper. Som barn følte hun sig ikke videre godt tilpas i skolen og fandt fra en ung alder fred i bøgerne.

Efter endt skolegang studerede Zadie Smith engelsk litteratur på Cambridge, og under hendes studietid skrev hun en del noveller til en studenterantologi. Hendes talent blev tidligt bemærket, så da Smith i 1997 havde erhvervet sig en agent og sendt et ufærdigt manuskript i udbud, gjorde adskillige forlag kur til den unge forfatterspire, og hun modtog et stort forskud på sin første roman. To et halvt år senere udkom ”White Teeth”, der øjeblikkeligt blev en stor succes og vandt masser af priser.

To år efter romandebuten udkom ”The Autograph Man” (”Autografmanden”, 2003), som følger den jødiske kineser Alex-Li Tandem, der er bosat i London og besat af celebritykultur. Også den blev godt modtaget, om end ikke lige så godt som ”Hvide tænder”. I 2005 kom Zadie Smiths tredje roman ”On Beauty” (”Om skønhed”, 2007), der beskæftigede sig med to familiers relationer på kryds og tværs i et amerikansk universitetsmiljø. Der skulle gå syv år, før hendes fjerde roman udkom, og hun igen skildrede sin hjemby i ”NW.” I mellemtiden var Zadie Smith aktiv på andre fronter.

Foruden sin romanproduktion er Zadie Smith en flittig essayist, der beskæftiger sig med alt fra Kafka til hiphop og skriver bl.a. boganmeldelser og interviews. Hun skriver desuden noveller til forskellige tidsskrifter og magasiner. Samtidig følger hun en akademisk karriere og underviser i fiktion og creative writing på Columbia University School of Arts og fik i 2010 en professorat på New York University.

Zadie Smiths forfatterskab er karakteriseret ved de skarpe, humoristiske og realistiske skildringer af en multikulturel verden. Hun er blevet reduceret til blot være en multikulturel forfatter, men hendes værker er litteraturhistorisk bevidste, nytænkende og beskriver præcist en globaliseret og kulturelt kompleks verden.

Aktuelt værk: Swing Time

”Hvad ønsker vi af vores mødre, når vi er børn? Fuldstændig underkastelse. (...) det eneste, man vil have af sin mor, er, at hun én gang for alle indrømmer, at hun er ens mor og kun ens mor (…)”.
”Swing Time”, s. 24.

I ”Swing Time”, 2016 (”Swing Time”, 2017) befinder læseren sig som i romanen ”NW” igen i Nordvestlondon, der i Zadie Smiths hænder bliver mere end et geografisk eller socialt afgrænset område. Det bliver en sindstilstand, hvor pengene måske er små, men ambitionerne er store. Titlen er hentet fra en film, der bliver en gennemgående tråd for den unavngivne jegfortællers historie. I filmen fra 1936 er danseren Fred Astaire bl.a. klædt ud som den sorte karakter Bojangles, og netop temaerne race og dans er centrale i forfatterens femte roman.

Den kvindelige fortæller vokser op i starten af 1980’erne i en familie bestående af en hvid arbejderklassefar og en jamaicansk mor med idealistiske holdninger og endeløse universitetsstudier. Jeget bliver tidligt veninde med den fremmelige, kønne og uopdragne Tracy, da de som de eneste to mørklødede børn starter på et dansehold i den lokale kirke. Mens jegfortælleren er udfordret med ubehjælpsomme platfødder, er Tracy et naturtalent, der vinder mange priser og har dansefødder ”(…) som to kolibrier” (s. 21).

53298788

Romanen er konstrueret som en række ikke-kronologiske nedslag, og bl.a. er der et spring fra en tiårsfødselsdag hos venindernes hvide bekendte Lily Bingham til 1998, hvor jeget efter college arbejder på musikkanalen YTV og møder popstjernen og barndomsidolet Aimee. Fortælleren ender med at arbejde som den Madonna-lignende stjernes assistent, kommer til et afrikansk land, der formentlig er Gambia, for at bygge skoler, og mister undervejs kontakten til Tracy. Gennem nedslagene udfoldes især Tracys tragiske forhistorie og skæbne langsomt.

Ligesom i bl.a. ”Om skønhed” beskæftiger Zadie Smith sig i ”Swing Time” især med de forbindelser, der er i en familie, og det gør forfatteren med humor, et spillevende sprog og ubesværet realisme. I ”Swing Time” er børn ikke uskyldige, de opdigter lege om magt, status og dirigerer rundt med hinanden, og i den henseende ligner den en bog som danske Iben Mondrups ”Godhavn” (2014). ”Swing Time” beskæftiger sig med de uskrevne regler, der findes, når børns sandhed og virkelighed bliver for smertefuld. Eksempelvis får Tracy ”lov” til at lyve om, at hendes far er succesfuld backingdanser for Michael Jackson, mens jeget får lov til at lyve om en hvid, ond stedsøster, der går på Den Kongelige Balletskole. Virkeligheden er en anden for dem begge, men løgnen binder dem sammen i et fællesskab.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Swing Time"