kæmpe globus
Kæmpe globus på Rådhuspladsen er en omrejsende folkeoplysningskampagne som fortæller om klimaforandringerne på en spektakulær måde.
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Klimaforandringer sætter spor i litteraturen

Redaktionen
Top image group
kæmpe globus
Kæmpe globus på Rådhuspladsen er en omrejsende folkeoplysningskampagne som fortæller om klimaforandringerne på en spektakulær måde.
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Klimaforandringer i litteraturen

Jonathan Franzen: Purity, 2015. Gyldendal, 2015

Den amerikanske forfatter kommer i sine romaner grundigt rundt i samtidens udfordringer på både makro- og mikroniveau. Det enkelte menneskes selvfremstilling i sociale medier kontrasteres af californisk tørke og klimaforandringer.

Margaret Atwood: MaddAddam-trilogien. 2003-2014

En dystopisk trilogi om en fremtidig verden, hvor klimaforandringer grundlæggende har forandret menneskets levevilkår og muligheder. Bioterrorister, religiøse økoaktivister og højtudviklet genmodificering er den nye virkelighed.

Charlotte Weitze: Den afskyelige. Samleren, 2016.

Klimaforandringer har varmet jorden op, så der kun er en lille rest is tilbage, som aktivister hæger om. Sygeplejersken Heidi møder Kenneth, der sveder helt abnormt og lever sit liv efter et nøje klimaregnskab. Deres kærlighed udfordres i mødet mellem hendes pragmatisme og hans fanatisme.

Caspar Eric: Nike. Gyldendal, 2015

”Vi sidder her og skriver om klima, men hvad med de kroppe, som seriøst er udsat på grund af klimaproblematikken? Dem interesserer jeg mig for. Jeg interesserer mig ikke for, om jorden går under eller ej, for det gør den. Det er ikke noget nyt. For mig handler det om, hvad vi gør ved de mennesker, der er her nu.” Sådan siger Caspar Eric om tankerne bag sin digtsamling ”Nike”.

Theis Ørntoft: Digte 2014. Gyldendal, 2014

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål/ tænker jeg på apokalypsen”. Sådan skriver Theis Ørntoft i en digtsamling, hvor undergangen er nær, hvor samfund og klima er kørt af sporet, og hvor vi længes efter en nærhed med naturen på den planet, som vi har misbrugt.

Dennis Gade Kofod: Nancy. Rosinante, 2015.

Efter at en flok troldmænd har tilvejebragt en destruktiv og altomsluttende tåge, går det op for beboerne på Bornholm, at naturen slår tilbage, fordi de ikke har passet på øen, der er præget af svineindustri og sommerhusgrunde. Til sidst må menneskene flygte til Sverige for ikke at blive slået ihjel af naturens rasende comeback.

Se også temaet om Menneskets forhold til naturen

 

Den store omstilling ... i skønlitteraturen

I august 2015 skød DR Undervisning og Information gang i en kampagne for at sætte fokus på de store systemkriser, vi står overfor. Derfor læste Fagbogklubben 'Den store omstilling' af Jørgen Steen Nielsen, der var omdrejningspunktet for kampagnen hvor regionale institutioner har kunnet deltage i en konkurrence om projektforslag som viser vejen til det bæredygtige samfund. Læs mere

(Kilde: dr.dk)

Den grønne omstilling har også sat sine spor i skønlitteraturen:

Robert Zola Christensen: Is i blodet. Gyldendal, 2013.

Da et hold forskere dør på Grønland under undersøgelser af indlandsisen og undergrunden begynder en intens efterforskning, hvor både en dansk geolog samt PET og flere amerikanske organisationer og firmaer er aktører i en dramatisk sag med flere lag.

Hanne Richardt Beck: 7 sydøst. Gyldendal, 2011.

Året er 2033, og Danmark er blevet til region Nord. Klimaforandringerne har sat sit præg og samfundet er præget af kynisme, ensretning og selvjustits - for de arbejdsdygtige. [...] My er ung og en af dem, der arbejder for systemet, Samuel er et ældre medlem af parlamentet og selv flygtning, men med en tro på et mere menneskeligt samfund. Begge får stillet deres overbevisninger på prøve.

Kirsten Hammann: En dråbe i havet. Gyldendal, 2008.

Mette vil gerne skrive en bog om de sultne i ulandene, men da hun via det magiske værelse 516 på Hotel Astor i København får ulandenes virkelighed at føle, [...] bliver hendes trygge verden pludselig usikker.

Peter Adolphsen: År 9 efter Loopet. Gyldendal, 2012.

Kortroman. Mark har i 9 år været den eneste overlevende efter en hændelse, der fik alle væsner på jorden til at gå i loop og gentage deres gøremål. [...] Naturen overtager byen, og betingelserne for Marks overlevelse forværres indtil en helikopter flyver over ham.

Mikael Niemi: Faldvand. Modtryk, 2013.

En vældig flodbølge i en stor nordsvensk elv udrydder alt på sin vej. Vi følger folks kamp for livet, mens bølgen nærmer sig en større by.

Lars Skinnebach: Din misbruger. Gyldendal, 2006.

Digte som med overraskende liniebrud og gentagelser kommer med dobbelttydige og rasende kommentarer til mennesker og samfund fulde af hykleri, løgn og egoisme.

Cormac McCarthy: Vejen. Gyldendal, 2008.

I en uhyggelig troværdig vision af vores mulige fremtid kæmper en far og hans søn for at overleve i et USA, som ligger totalt øde hen efter "den store katastrofe". [...] Der er intet tilbage af civilisationen, og de to vandrer planløst afsted, kun holdt oppe af omsorgen og hengivenheden for hinanden.

Michael Strunge: Vi folder drømmens faner ud. Borgen, 1981.

Digte, som udtrykker punk-generationens smerte og fortvivlelse over, at byen og tilværelsen er blevet kold, syntetisk og kærlighedsløs.

Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for sne. Rosinante, 1992.

Rigt facetteret spændingsroman om en grønlandsk-dansk kvindes forsøg på at afsløre den forbryderiske baggrund for en lille grønlandsk drengs død i København.

Se også temaet om Klimaforandringer og grøn omstillingFaktalink


 

Artikel type
News Item