portræt af Charlotte Weitze
Foto: Lea Meilandt / Gutkind

Klimabøger

Top image group
portræt af Charlotte Weitze
Foto: Lea Meilandt / Gutkind

Klimaforandringer sætter spor i litteraturen

Klimaforandringer og grøn omstilling har også sat sine spor i skønlitteraturen. Her er et udvalg af markant litteratur fra ind- og udland.

Christian Yde Frostholm: Træmuseet. forlaget politisk revy, 2018

I en poetisk tone forener ”Træmuseet” fotos, optegnelser og erindringer til et meditativt studie i træer. Uden at være konkret politisk er værket centralt inden for nyere klimalitteratur i sin nysgerrige og sanselige måde at nærme sig og iagttage naturen på.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen: Havbrevene. Lindhardt & Ringhof, 2018

Middelhavet og Atlanterhavet skriver breve til hinanden, de er søstre. Klima- og flygtningekriserne kradser, og hvad gør dette ved havene – og ved menneskene­? ”Havbrevene” giver ordet til de største vidder, verdenshavene. Myter, minder og havenes millioner af år på bagen sætter verdens aktuelle tilstand i perspektiv.

Camilla Hübbe & Rasmus Meisler: Nord. Høst & Søn, 2017

En gennemillustreret fortælling til unge om såvel nordisk mytologi som klimaforandringer. Den 14-årige pige Nord rejser ud for at finde sin forsvundne mor og på vejen møder hun tre norner, der spinder skæbnetråde, og egerndrengen Ratatorsk, der viser hende ned i underverdenen Niflheim. Langsomt går det op for hende, at noget er helt galt.

Liv Sejrbo Lidegaard: Fælleden. Gyldendal, 2015

Klimalitteratur er ikke betinget af at have et decideret politisk sigte. Den er også motiveret af at undersøge forholdet mellem det menneskelige, det menneskeskabte og naturen. Dette gør sig gældende i digtsamlingen ”Fælleden”, hvor blikket på verden forskyder sig fra menneskets til fuglens, og hvor jeg og omverden smelter sammen.

Jonathan Franzen: Purity, 2015. Gyldendal, 2015

Den amerikanske forfatter kommer i sine romaner grundigt rundt i samtidens udfordringer på både makro- og mikroniveau. Det enkelte menneskes selvfremstilling i sociale medier kontrasteres af californisk tørke og klimaforandringer.

Margaret Atwood: MaddAddam-trilogien. 2003-2014

En dystopisk trilogi om en fremtidig verden, hvor klimaforandringer grundlæggende har forandret menneskets levevilkår og muligheder. Bioterrorister, religiøse økoaktivister og højtudviklet genmodificering er den nye virkelighed.

Charlotte Weitze: Den afskyelige. Samleren, 2016

Klimaforandringer har varmet jorden op, så der kun er en lille rest is tilbage, som aktivister hæger om. Sygeplejersken Heidi møder Kenneth, der sveder helt abnormt og lever sit liv efter et nøje klimaregnskab. Deres kærlighed udfordres i mødet mellem hendes pragmatisme og hans fanatisme.

Caspar Eric: Nike. Gyldendal, 2015

”Vi sidder her og skriver om klima, men hvad med de kroppe, som seriøst er udsat på grund af klimaproblematikken? Dem interesserer jeg mig for. Jeg interesserer mig ikke for, om jorden går under eller ej, for det gør den. Det er ikke noget nyt. For mig handler det om, hvad vi gør ved de mennesker, der er her nu.” Sådan siger Caspar Eric om tankerne bag sin digtsamling ”Nike”.

Theis Ørntoft: Digte 2014. Gyldendal, 2014

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål/ tænker jeg på apokalypsen”. Sådan skriver Theis Ørntoft i en digtsamling, hvor undergangen er nær, hvor samfund og klima er kørt af sporet, og hvor vi længes efter en nærhed med naturen på den planet, som vi har misbrugt.

Dennis Gade Kofod: Nancy. Rosinante, 2015

Efter at en flok troldmænd har tilvejebragt en destruktiv og altomsluttende tåge, går det op for beboerne på Bornholm, at naturen slår tilbage, fordi de ikke har passet på øen, der er præget af svineindustri og sommerhusgrunde. Til sidst må menneskene flygte til Sverige for ikke at blive slået ihjel af naturens rasende comeback.

Robert Zola Christensen: Is i blodet. Gyldendal, 2013

Da et hold forskere dør på Grønland under undersøgelser af indlandsisen og undergrunden, begynder en intens efterforskning, hvor både en dansk geolog samt PET og flere amerikanske organisationer og firmaer er aktører i en dramatisk sag med flere lag.

Hanne Richardt Beck: 7 sydøst. Gyldendal, 2011

Året er 2033, og Danmark er blevet til region Nord. Klimaforandringerne har sat sit præg og samfundet er præget af kynisme, ensretning og selvjustits - for de arbejdsdygtige. My er ung og en af dem, der arbejder for systemet, Samuel er et ældre medlem af parlamentet og selv flygtning, men med en tro på et mere menneskeligt samfund. Begge får stillet deres overbevisninger på prøve.

Peter Adolphsen: År 9 efter Loopet. Gyldendal, 2012

Mark har i 9 år været den eneste overlevende efter en hændelse, der fik alle væsner på jorden til at gå i loop og gentage deres gøremål. Naturen overtager byen, og betingelserne for Marks overlevelse forværres indtil en helikopter flyver over ham.

Mikael Niemi: Faldvand. Modtryk, 2013

En vældig flodbølge i en stor nordsvensk elv udrydder alt på sin vej. Vi følger folks kamp for livet, mens bølgen nærmer sig en større by.

Cormac McCarthy: Vejen. Gyldendal, 2008

I en uhyggelig troværdig vision af vores mulige fremtid kæmper en far og hans søn for at overleve i et USA, som ligger totalt øde hen efter "den store katastrofe". [...] Der er intet tilbage af civilisationen, og de to vandrer planløst afsted, kun holdt oppe af omsorgen og hengivenheden for hinanden.

Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for sne. Rosinante, 1992

Rigt facetteret spændingsroman om en grønlandsk-dansk kvindes forsøg på at afsløre den forbryderiske baggrund for en lille grønlandsk drengs død i København.

Se også temaerne på Faktalink

Menneskets forhold til naturen

Klimaforandringer og grøn omstilling

 

Se klimafilm på Filmstriben

10 gode film om klimaet

 

 

 

Artikel type
News Item