Parkscenen
Foto: Louisiana Literature

Louisiana Literature 2024

redaktionen 2024.
Top image group
Parkscenen
Foto: Louisiana Literature
Main image
louisiana lit

For trettende gang slår Louisiana Museum of Modern Art dørene op for Louisiana Literature.

Den internationale litteraturfestival finder sted torsdag den 22. til søndag den 25. august 2024 og er spækket med danske og internationale navne.

Festivalen præsenterer en lang række udenlandske og danske forfattere igennem interview, oplæsning, performance og musikalsk fortolkning i museets billedskønne rammer og i Skulpturparken i haven. 

Find programmet på Louisiana Literature og læs forfatterportrætterne her på Forfatterweb. 

 

Rachel Cusk

Den canadisk-britiske forfatter Rachel Cusk har skrevet romaner siden 1990’erne, og hendes første roman på dansk udkom i 1999, men det er først med sin nylige romantrilogi, at hun er blevet et internationalt kendt navn. Med Faye-trilogien, der begyndte med ”Omrids” (2019), er Cusk blevet kaldt en fornyer af romangenren med sin dialogbårne stil, der, som titlen antyder, kun giver et omrids af fortælleren og til gengæld vender projektøren i retning af de mennesker, hun møder på sin vej.

 

Anne Boyer

Anne Boyer er en amerikansk digter og essayist. Hendes mest kendte bog er nok "Ikke at dø". Den er en personlig og stærk beretning om Anne Boyers eget forløb med brystkræft. Bogen vandt Pulitzerprisen for General Nonfiction i 2020. Stilmæssigt blander hun i bogen essayistik, bekendelse, videnskab og poesi. Og generelt er Anne Boyers stil kendt som eksperimenterende og dybt personlig. Hun er kendt for at blande emner som sygdom, social klasse, kapitalisme og feminisme i sine værker og sætter det meget personlige stof ind i en politisk kontekst. På den måde udfordrer hun traditionelle former og strukturer i poesi, hvilket gør hendes værker både unikke og tankevækkende.

 

Anne Carson

”Hvorfor findes tragedierne? Fordi man er fuld af vrede. Hvorfor er man fuld af vrede? Fordi man er fuld af sorg.” Sådan beskriver canadiske Anne Carson tragediegenren. Hendes tekster spænder over essaystik, poesi, kommentar og oversættelse af klassiske værker som Euripides' tragedier og Sapphos fragmenter. Som de gamle grækere beskæftiger hun sig med storslået sorg, retfærdighed, længsel og fortvivlelse. Carson skriver ovenpå og i samtale med kultur- og filosofihistorien. Samtidig er hendes poetiske stemme absolut unik – skrøbelig og lærd, vittig og elegant.

 

Colm Tóibín

Colm Tóibín er en irsk forfatter. Han er kendt for sit arbejde som romanforfatter, novelleforfatter, essayist, dramatiker, journalist, kritiker og poet. En af hans mest kendte romaner i Danmark er "Brooklyn" om den unge kvinde Ellis Lacey, der i 1950'erne rejser til USA. "Brooklyn" er filmatiseret i 2015. I den autobiografiske roman "Nora Webster" beskriver Colm Tóibín en enkes liv i Enniscorthy, den by han selv stammer fra. Begge romaner fokuserer - som andre af Tóibíns romaner - på hovedpersonernes udvikling og indre liv. Han skriver med stor psykologisk indsigt i en minimalistisk stil. Typiske temaer for Colm Tóibíns værker er identitet, tab, ensomhed og tilhørsforhold. Han har modtaget flere litteraturpriser og har adskillige gange været nomineret til Man Booker-prisen.

 

Kjell Westö

Kjell Westö er kendt for at skildre 1900-tallets Finland og særligt hovedstaden Helsingfors fra tiden som russisk fyrstedømme til moderne velfærdsstat. Centralt i forfatterskabet finder man traumet fra den finske borgerkrig i 1918, som stadig er et følsomt emne i den finske offentlighed. I romanen ”Der hvor vi gik engang” omfavner Helsingfors-borgerskabet jazztidens kaos og forsøger febrilsk at slukke de ulmende minder fra borgerkrigens rædsler med våde drikkegilder og udskejelser, og traumet er også omdrejningspunktet i ”Luftspejling 38”, som Westö modtog Nordisk Råds Litteraturpris for i 2014. I ”Tritonus – en skærgårdsfortælling” fra 2020 tager Westö os væk fra storbyen og fortiden og med ud i den finske natur i en nær fremtid farvet af pandemier og klimakrise.

 

Videoklip
På Louisiana Literature kan du møde mange af de største, aktuelle forfattere i Danmark. Blandt andet Naja Marie Aidt. Gense Forfatterwebs interview med hende om den eminente "Øvelser i mørke" fra februar 2024. 
 

Artikel type
News Item

Se LouLitt 2024 læselisten på Læsekompas.dk

Forfatterweb er den saglige og faglige gennemgang af forfatterskaberne. På vores søstersite Læsekompas er det læseoplevelsen, som er i fokus.

Brug Læsekompas for at åbne op for den læseoplevelse, bogen byder på. Hvilken stemning er der i bogen, hvilke miljøer foregår den i, hvad er fortælletempoet og hvor lang er bogen?

Lav og del lister over læste bøger, bøger du vil læse, yndlingsbøger osv.

Find andre bøger, der minder om bogen, og gå på opdagelse i, hvordan bøgerne er forbundet.

SE LOULITT LÆSELISTEN PÅ LÆSEKOMPAS.DK 

Listen viser de bøger, det handler om på årets festival.

Klik på titlerne for at læse mere. Log ind med dit biblioteks-login for at låne bøgerne direkte i Læsekompas.