Parkscenen
Foto: Louisiana Literature

Louisiana Literature 2023

redaktionen 2023.
Top image group
Parkscenen
Foto: Louisiana Literature
Main image
louisiana lit

For tovlte gang slår Louisiana Museum of Modern Art dørene op for Louisiana Literature.

Den internationale litteraturfestival finder sted torsdag den 17. til søndag den 20. august 2023 og er spækket med danske og internationale navne.

Festivalen præsenterer en lang række udenlandske og danske forfattere igennem interview, oplæsning, performance og musikalsk fortolkning i museets billedskønne rammer og i Skulpturparken i haven. Forfattere fra Japan, Italien, Argentina, Island, USA, Irland, Nigeria, Østrig, England, Tanzania og Frankrig, foruden en perlerække med stærke danske navne.

Find programmet på Louisiana Literature og læs forfatterportrætterne her på Forfatterweb. 

136701312

 

Haruki Murakami

Haruki Murakami forfører læseren ind i sine mystiske, surrealistiske og filosofiske universer, hvor det er svært at skelne drømme fra virkelighed. En mandlig hovedperson fungerer ofte som en slags detektiv, der leder efter en tabt kærlighed, og som læser drages man ind i såvel personernes mentale som geografiske rum. Sproget er let tilgængeligt og nøgternt, og dog levendegør Murakami ethvert billede, så man sidder tilbage med en æstetisk grundfølelse blandet op med filosofisk udfordring.

 

Abdulrazak Gurnah

Det er svært at adskille Abdulrazak Gurnahs forfatterskab og akademiske karriere fra hans personlige historie. Gurnah er født i 1948 på Zanzibar i Østafrika, men øens blodige revolution i 1964 drev ham på flugt til Storbritannien, hvor han har boet siden. Her har han skrevet 10 kritikerroste og prisbelønnede romaner på eksilsproget engelsk, og de skildrer lige kompromisløst og med megen medfølelse kolonialismens følger og flygtninges skæbne – ofte med referencer til hans egen historie. Han modtog i 2021 litteraturens største hæder, Nobelprisen i Litteratur.

62555955

 

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates har siden debuten i 1963 skrevet om det USA, hun er vokset op i – et land præget af racisme, kvindeundertrykkelse, vold og store drømme. Hun er måske USA’s mest produktive forfatter: Flere end halvfjerds bøger er det blevet til, og med hver ny bog er det, som om Oates forsøger at udfordre sig selv og afprøve nye genrer, nye stemmer og nye fortælleformer.

 

Ian McEwan

På trods af en stor alsidighed i stil og genre er der noget sært genkendeligt i engelske Ian McEwans værker. De er ganske enkelt noget McEwansk over værkerne, som forfatterkollegaen Zadie Smith har påpeget. Lige meget om bogen handler om forældreløse børn, misforstået kærlighed, klimaforandringer eller koldkrigsspionage, fornemmer man McEwans tilstedeværelse i sætningernes velovervejede konstruktion, i blikket for den rammende detalje og i den præcise registrering af sindets små bevægelser.

 

Ali Smith

Den skotske forfatter Ali Smiths bøger afspejler nutidens Storbritannien med en fin balance imellem vrede og humor. Senest har hun skrevet en årstidskvartet med romanerne ”Efterår”, ”Vinter”, ”Forår” og ”Sommer” (2018-21) om tiden umiddelbart oven på Brexit, nemlig årene 2016-20. Bøgerne fordyber sig i den enkelte brites oplevelse af samfundsaktuelle temaer som coronakrise, fremmedhad, flygtningekrise og Brexit. Med stort intellektuelt overskud jongleres med myter, litterære klassikere og kunst.  

62804866

 

Claire Keegan

Hos Claire Keegan er der sjældent et ord for meget. Den irske forfatter er ikke den mest produktive – og hendes bøger er ofte korte – men hvad hun mangler i kvantitet, råder hun bod på i kvalitet. Hendes noveller og kortromaner er rørende skæbnefortællinger, og hendes fremstilling af de omsorgssvigtede i samfundet er elegant og kærlighedsfuld. Ofte rummer hendes bøger en opfordring til at vælge medmenneskelighed over griskhed, egoisme og snæversynethed, og selvom den prisvindende forfatter debuterede i 1999 og er en del af det irske skolepensum, er hun først nu ved at få sit danske gennembrud. Det er fuldt fortjent.

 

Hernan Diaz

Hernan Diaz er en argentinsk-amerikansk forfatter og litterær kritiker, der er kendt for sine skarpe og eksperimenterende prosatekster – og for at udforske komplekse temaer som immigration, eksil og identitet. Debutromanen ”I det fjerne” (2017) er en bevægende roman om en ung svensk immigrants rejse tværs over Amerika i det 19. århundrede, og den Pulitzer-vindende roman ”Tillid” fra 2022 er en formmæssigt eksperimenterende roman om penge, magt, klasse og menneskelige relationer i 1930’ernes New York.

136177702

 

Auður Ava Ólafsdóttir

Auður Ava Ólafsdóttir skriver om mennesker, der befinder sig i sorg og mennesker, der kæmper for at finde en mening med tilværelsen. I 2018 blev hendes roman ”Ar” tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Romanen handler om en mand med både fysiske og mentale ar, der har besluttet sig for at tage sit eget liv. Men da han tvinges til at forholde sig til det, der foregår uden for hans egen navle, finder han en vej tilbage til livet.

 

Ia Genberg

Man siger, at djævelen ligger i detaljen, men måske ligger sandheden om et menneske også i detaljen. Eller i detaljerne, som er titel på svenske Ia Genbergs prisvindende roman, hvori en febersyg forfatter åbner porten til melankolske erindringer om fire tabte relationer i hendes liv. Det bliver en detaljerig og lidt vemodig fortælling om kærlige forbindelser og om at bære hinanden med sig gennem livet, også når vi ikke længere er fysisk del af hinandens liv.

 

Fríða ísberg

Den islandske forfatter Friða Ísberg bliver fremhævet som en bemærkelsesværdig litterær stemme i sin generation, og det er ikke uden grund. I sine værker kradser hun dybt i samtidens fernis og stikker brodden ind lige der, hvor det gør allermest ondt; ikke mindst i relationerne. Både i novellesamlingen ”Kløe” og den dystopiske fremtidsroman ”Mærket” er det vores omgang med hinanden, der spiddes, og hun lægger ikke fingre imellem, når sjælelige og relationelle sårbarheder blottes.

Find også de danske deltagende forfattere i oversigten til højre. 

 

Artikel type
News Item