Tove i stykker på Filmstriben
Foto: Tove i stykker på Filmstriben

Forfattere på film

Emneord
Top image group
Tove i stykker på Filmstriben
Foto: Tove i stykker på Filmstriben

 

En forfatters skriveproces er ofte omgærdet af mystik. Hvordan opstår idéerne? Hvordan ser forfatterens arbejdsliv egentlig ud? Det kan der komme godt filmstof ud af.  

Haruki Murakami
Haruki Murakami forfører læseren ind i sine mystiske, surrealistiske og filosofiske universer, hvor det er svært at skelne drømme fra virkelighed.

I "Dreaming Murakami" (2017) følges oversætteren Mette Holms arbejde med at oversætte den japanske forfatter Haruki Murakamis debutroman "Hør vinden synge". Vi hører om hendes forhold til Murakami, og udfordringerne ved at oversætte ham, følger hende på en rejse i Japan og under forberedelserne til et arrangement med Murakami i Den Sorte Diamant.

47641322

Jørgen Leth
Digteren, skribenten, filminstruktøren og cykelkommentatoren Jørgen Leth er en sanselighedens digter, der forsøger at indføre kunsten i dagligdagen. Han har gennem sin lange produktion formidlet i et klart, enkelt og cool sprog, hvordan verden ser ud gennem hans æstetiske briller.

"Sanselighedens pris" (2007) følger Jørgen Leth i et år efter udgivelsen af erindringsbogen ”Det uperfekte menneske”. I rolige stunder uden for rampelyset, indtil afskeden den følgende sensommer, da Leth skal hjem til Haïti.

Toni Morrison
Toni Morrison er simpelthen uimodståeligt godt skrivende og tænkende. Så godt at hun i firserne blev den første litterære superstar i USA siden Hemingway. Så godt at hun i 1993 fik Nobelprisen. Karaktererne i Morrisons fortællinger er sorte og kvinder og især sorte kvinder.

I dokumentarfilmen "Toni Morrison" (2019) deler den amerikanske forfatterinde med varme og overskud ud af anekdoter og standpunkter.

Karen Blixen
Karen Blixen er en af de mest internationalt kendte danske forfattere. Hendes litteratur fascinerer på én gang millioner af almindelige læsere og udfordrer samtidig de mest kræsne litteraturforskere. 

29094128

"Bag Blixens maske" (2011) er en film om Karen Blixens venskab med djævlen. Offentligt omtalte Karen Blixen sig som storyteller, men over for en snæver kreds - bl.a. over for den unge litterat Aage Henriksen - talte hun om sig selv som "djævelens veninde" og takkede ham for sin evne til at omforme alt til historier.

På Filmstriben kan man også se Pagten fra 2021, Bille Augusts gribende drama om hendes forhold til den unge digter Thorkild Bjørnvig. 

Stieg Larsson
Et driftigt liv som samfundsengageret journalist gav Stieg Larsson stof til mindst ti krimier, desværre døde han pludseligt, netop da forfatterskabet for alvor var blevet skudt i gang. I Millennium-trilogien gennemtæskes den skandinaviske idyl, hvor det vrimler med mænd, der hader kvinder, hård kynisme og bundløs uhæderlighed.

"Stieg Larsson - manden der legede med ilden" (2018) er en dokumentar om Sveriges mørke sider - de højreekstremistiske miljøer, som Stieg Larsson brugte en stor del af sit liv på at kortlægge.

Mary Shelley
Mary Shelley udforsker det mørke, voldsomme og ikke mindst skamfulde i menneskets i sit forfatterskab. Frankensteins monster er blevet en ikonisk skikkelse og symbol på den skøre videnskabsmands fanatiske tanker, men i Shelleys roman er han også gestaltningen af outsiderens ultimative ensomhed.

I filmen "Mary Shelley" (2017) følger vi den purunge Mary Shelley, der forelsker sig i 1812 i digteren Percy B. Shelley. De flytter sammen, mens han stadig er gift med en anden, og deres løsslupne bohemetilværelse får konsekvenser. Interessen for alkymi og gotiske fortællinger sætter Mary i gang med at skrive sin berømte roman "Frankenstein".

Jóanes Nielsen
Jóanes Nielsen er ikke nogen ynder af det forfinede. Når han skriver om sit hjemland Færøerne, sker det i et direkte og ofte grovkornet sprog. Han skildrer hårde skæbner i sine romaner, skuespil og digte, men også livets uslebne skønhed bliver fejret igen og igen.

I "Sporene gror ud af ord" (2009) deler Jóanes Nielsen ud af de livserfaringer, der har formet ham som menneske og forfatter.

Emily Dickinson
Emily Dickinson er i dag anerkendt som én af de største amerikanske digtere fra det 19. århundrede. Dickinsons lyrik kredser om kærlighed, død, sorg, naturen, succes, berømmelse – og mangel på samme. Emily Dickinson skriver originalt, lidenskabeligt, skarpt og vittigt.

"A quiet passion" (2016) er et portræt af den amerikanske digter Emily Dickinson. Dickinson er på kant med samfundets og ikke mindst kirkens forskrifter i det konservative Massachusetts. Hun er usikker på sig selv og får aldrig indfriet sin længsel efter kærlighed.

Johannes Møllehave
Da Johannes Møllehave var barn, blev han klappet på hovedet af sin far, hver gang han rimede. Mange år senere har kærligheden til sproget resulteret i mere end hundrede bøger inden for mange forskellige genrer og oftest med humoren som hovedtema.

"Hellere forrykt end forgæves" (2017) er et portræt af forfatteren og præsten Johannes Møllehave.

Peter Poulsen
I Peter Poulsens lange forfatterskab følges melankolien og munterheden ad. Melankolien over at vi alle skal dø, at glæden er flygtig og at der ikke findes nogen større mening. Munterheden findes til gengæld i hverdagens glimt af poesi og absurditet, og i værdsættelsen af de smukke og lykkelige øjeblikke.

"Pennens filosof" (2016) er et portæt af digteren Peter Poulsen. Filminstruktøren Torben Glarbo har lavet filmen, der giver et billede af Peter Poulsens indholdsrige liv.

Paulo Coelho
Paulo Coelhos univers er fyldt med selvstændige, foretagsomme hverdagshelte og -heltinder, der uagtet alverdens besværligheder klør på med krum hals og for det meste med succesfuld udgang.

"The pilgrim : the best story of Paulo Coelho" (2014) er en krønike om Paulo Coelho's vej til at blive en af de mest indflydelsesrige forfattere i brasiliansk historie.

Umberto Eco
Den verdensberømte forfatter og filosof Umberto Eco har forført en hel verden med sin litteratur og bedstsælgende romaner. I tillæg til sine mange, egne værker efterlod Umberto Eco ved sin død også et omfattende og imponerende privat bibliotek bestående af mere end 30.000 både nutidige og ældre, sjældne, bøger.

Filminstruktøren Davide Ferrario blev så fascineret af dette eventyrlige bibliotek, at han ønskede at forevige det på film, inden det efter forfatterens død blev splittet op og videregivet til den italienske stat.

Det er blevet til en intellektuel og visuel rejse gennem bøgernes forunderlige univers, en verden, der ifølge Eco er i færd med at forsvinde med den digitale udvikling. 'Umberto Eco - mit italienske bibliotek' beskriver ikke kun Ecos ekstraordinære samling, men uddyber hans idé om biblioteket som ‘verdens kollektive hukommelse’.

Se filmen på Filmstriben: Umberto Eco - mit italienske bibliotek.

 

Artikel type
News Item

Inspiration til læseoplevelsen

Forfatterweb er den saglige og faglige gennemgang af forfatterskaberne. På vores søstersite Læsekompas er det læseoplevelsen, som er i fokus.

Brug Læsekompas for at åbne op for den læseoplevelse, bogen byder på. Hvilken stemning er der i bogen, hvilke miljøer foregår den i, hvad er fortælletempoet og hvor lang er bogen?

Lav og del lister over læste bøger, bøger du vil læse, yndlingsbøger osv.

Find andre bøger, der minder om bogen, og gå på opdagelse i, hvordan bøgerne er forbundet.

Besøg Læsekompas her. Log ind med dit biblioteks-login for at låne bøgerne direkte i Læsekompas.

Kilder

Forfatter-film på Filmstriben